Skip to main content

Utilsigtede hændelser koster kassen

OPDATERET ARTIKEL Ny dansk forskning viser, at en ikke banal utilsigtet hændelse i gennemsnit koster sundhedsvæsenet 100.000 kr.: ”Alle taler om utilsigtede hændelser, men der sker for lidt for at komme dem til livs”, mener medforfatter på undersøgelsen.

Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg.
Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg.

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

24. okt. 2017
6 min.

For første gang i Danmark er der sat pris på, hvad en utilsigtet hændelse koster.

Og det er ikke småbeløb, men betragtelige udgifter, der er tale om, når der begås fejl på et sygehus.

Således viser en ny dansk undersøgelse publiceret i BMC Health Services Research, at en patient, der udsættes for en utilsigtet hændelse i forbindelse med sin indlæggelse, koster dobbelt så meget som en patient, der går fri og som har tilsvarende diagnose, alder og køn.

Forskerne har regnet ud, at det i gennemsnit koster 100.000 kr., at blot én patient udsættes for en utilsigtet hændelse – de ubetydelige hændelser, som ikke har konsekvens for patienten er sorteret fra.

Prisen på de konkrete udgifter er fastlagt ud fra tal fra Omkostningsdatabasen, der viser de samlede hospitalsomkostninger ved et sygeforløb. Fra patienten indlægges og den utilsigtede hændelse indtræffer, over eventuel genindlæggelse til og med opfølgningen på patienten slutter 12 måneder senere.

Alene for de 91 cases, der er med i undersøgelsen, er der tale om en samlet merudgift på ca 9 mio. kr. Et beløb, der hurtigt kan blive til milliarder, hvis der ekstrapoleres til det samlede antal årlige UTH’er indenfor kategorien af alvorlige hændelser.

Savnes: forskning og handling

Jakob Kjellberg, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og hovedforfatter på undersøgelsen erklærer sig ”lidt overrasket” over, at beløbet er så højt.

Alle taler om utilsigtede hændelser, men vi mangler en systematisk tilgang til dem. F.eks. en analyse af de hændelser der indberettes. Kurt Rasmusssen, speciallæge i arbejdsmedicin

”Vores indersøgelse er i høj grad et udsagn om, at sundhedsvæsenet har et reelt problem. Ligesom den er en løftestang for, hvorfor det er vigtigt, at vi gør noget for at nedbringe antallet af utilsigtede hændelser. Som vi dokumenterer, er der et stort økonomisk potentiale i at kunne undgå dem”, siger Jakob Kjellberg.

Ifølge Kurt Rasmussen, medforfatter og speciallæge i arbejdsmedicin, kalder undersøgelsen på, at der sættes ind med forebyggende tiltag for at forbedre patientsikkerheden på de danske sygehuse.

”Alle taler om utilsigtede hændelser, men vi mangler en systematisk tilgang til dem. F.eks. en analyse af de hændelser der indberettes. Alt for mange bliver bare sendt videre til afdelingerne. Der pågår stort set ingen forskning i utilsigtede hændelser”, siger Kurt Rasmussen, der i tidligere undersøgelser har påvist en signifikant sammenhæng mellem en række stressfaktorer og forekomsten af utilsigtede hændelser.

”Der er imidlertid ikke i vores indersøgelse belæg for at udnævne en enkelt synder. Det er over en bred kam, der skal sættes ind”, siger Kurt Rasmussen.

”Overraskende – vi gør alt det rigtige”

Ole Thomsen, koncerndirektør i region Midtjylland med særligt ansvar for sundhedsområdet, erklærer sig ”overraket” over undersøgelsen. Og ”imponeret over måden at bruge data på”.

”For at forebygge utilsigtede hændelser har vi haft fokus på kvalitet – ikke økonomi. Vi har gjort utrolig meget for at styrke behandlingen af den akutte patient, herunder at der hurtigt foreligger en behandlingsplan. Vi har tilstedeværelse af læger fra alle specialer om natten. Vi mødes månedligt for at diskutere, hvordan akutmodtagelsen fungerer sammen med det øvrige hospital og sammen med det kommunale system. Vi måler på hårde indikatorer og rapporterer til regionsrådet”, opsummerer Ole Thomsen og fortsætter:

”Vi har jo regnet med, at hvis vi gjorde alt det, ville vi undgå, at der blev begået fejl. Og det tror jeg stadig på.

Faktaboks

Fakta

Undersøgelsen her bekræfter mig således i, at vi skal fastholde fokus på, at det skal være sikkert at være akut patient”.

Unik undersøgelse

Kun ganske få udenlandske studier har tidligere undersøgt, hvad utilsigtede hændelser i gennemsnit koster. Her nåede man frem til omkostninger i størrelsesordenen

21.000-45.000 kr. per patient, altså noget lavere end det, de danske forskere er nået frem til. Sidstnævnte peger selv på, at kun det ene af de udenlandske studier indregner omkostninger ved genindlæggelse. Af andre mulige årsagsforklaringer på prisforskellene peger de på inflation og stigende omkostninger som følge af, at de udenlandske undersøgelser daterer sig helt tilbage til 2001.

Hidtidig forskning har peget på, at lidt mere end hver femte af alle indlagte patienter bliver udsat for en utilsigtet hændelse, der enten reelt forvolder skade på patienten, eller kunne have gjort det. Vel at mærke hændelser, som ifølge de sygehusansatte selv kunne være forhindret i 40 procent af tilfældene.

Læs mere her: »Costs associated with adverse events among acute patients«