Skip to main content

V: Udredningsgaranti fører til ulighed

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

19. okt. 2012
3 min.

Den udredningsgaranti, som regeringen vil indføre, vil føre til øget ulighed i sundhedsvæsenet. Det mener Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde. Hun bebuder, at hun vil møde lovforslaget, som er til 1. behandling på fredag, med en række spørgsmål, lige som hun vil have sundhedsminister Astrid Krag (SF) i samråd.

Til gengæld regner Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix med, at hendes parti vil støtte forslaget om udredningsgarantien, som skal sikre mennesker med tegn på alvorlig sygdom ret til en hurtig udredning i sygehusvæsenet. Desuden skal en patient, der er henvist af sin læge til undersøgelse på sygehuset, ikke kunne sendes tilbage til sin egen læge igen, før en diagnose er stillet.

Lovforslag med bemærkninger (link)

Det er således sygehuset, der skal overtage ansvaret for at stille en diagnose. En betydelig del af al udredning foregår imidlertid i almen praksis og hos praktiserende speciallæger, og når de ikke omfattes i udredningsgarantien, kan det ifølge Sophie Løhde føre til et pres for at blive henvist til sygehus:

"Og man kan jo spørge sig selv, hvilke patienter, der er gode til at presse på og udnytte mulighederne. Det er givetvis de patienter, som har talegaverne i orden. Derfor åbner lovforslaget for en voldsom ulighed", siger Sophie Løhde.

Risiko for kø og flaskehalse

Lovforslaget - som rummer andre elementer end udredningsgarantien - har mødt kritik. For eksempel har Lægeforeningen peget på, at en udredningsgaranti udelukkende i hospitalsregi vil tilskynde patienter til at forlange henvisning til et hospital, så de kan blive omfattet af udredningsretten. Og det vil - ud over risikoen for at øge uligheden - blive dyrt, da udredning på hospital koster langt mere end hos praktiserende speciallæge.

Endelig frygter Lægeforeningen, at der vil opstå flaskehalse, fordi sygehusene ikke har kapacitet til at modtage yderligere tusinder af patienter til udredning.

Ud over risikoen for at føre til ulighed mener Sophie Løhde også, at lovforslaget er i modstrid med regeringens og regionernes økonomiaftale, hvor det hedder, at udredningsretten "ikke bør føre til ændringer i almen praksis' henvisningspraksis":

"Jeg har svært ved at se, hvordan dette ikke vil føre til ændringer: Patienten får jo i den grad en motivation for at presse på for en henvisning til sygehusregi", siger Venstres sundhedsordfører.

Enhedslisten: Giv loven en chance

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, er til gengæld positiv over for regeringens lovforslag. Og spådommene om, at patienter vil presse på for at blive udredt på sygehus med udredningsgaranti frem for hos speciallæger uden, tager partiets sundhedsordfører Stine Brix det roligt:

"Der er jo også lang ventetid hos mange speciallægepraksis i dag", siger hun.

- Hvis patienterne véd, at hospitalet giver garanti for hurtig udredning, vil mange presse på for at blive henvist til udredning dér. Og nogle er bedre end andre til at presse sig frem. Risikerer man ikke at fremme uligheden?

"Som jeg forstår hensigten bag forslaget, er det netop at komme uligheden til livs. I dag er det jo sådan, at nogle er gode til at presse sig igennem for at få henvisninger til de rigtige undersøgelser på de rigtige tidspunkter. Så uligheden eksisterer allerede i dag", siger Stine Brix.

Hvad angår risikoen for flaskehalse, som Lægeforeningen frygter, vil hun også se tiden an og give lovforslaget en chance:

"Indtil videre ved vi ikke, om der vil opstå flaskehalse. Netop derfor er det klogt, at man understreger, at det vil man følge. Og hvis det bliver konsekvensen, kan det være, at der bliver behov for ny lovgivning igen", siger Stine Brix.

- Der er i det store hele tale om et lovforslag, som regeringen kan regne med Enhedslistens opbakning til?

"Både den del, der handler om udredningsretten, men også den, der handler om at differentiere behandlingsgarantien, kan vi bakke op om", siger Stine Brix, Enhedslisten.