Skip to main content

Vælg Klogt er skudt i gang

Nu tager Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Danske Patienter og Danske Regioner for alvor hul på initiativet Vælg Klogt, som skal rydde op i unødvendige og forældede behandlinger, undersøgelser og test i det danske sundhedsvæsen.

Kim Andreasen, kia@dadl.dk

25. jun. 2019
3 min.

I sidste måned bevilgede Danske Regioner 8,5 millioner kroner til projektet Vælg Klogt. Her skal læger og patienter i fællesskab afgøre, om der er behandlinger, undersøgelser, procedurer eller test, som man kan droppe, fordi de er overflødige, unødvendige eller måske ligefrem skadelige for patienterne.

Der er nedsat en styregruppe for projektet, som netop har holdt sit første møde. Susanne Axelsen, næstformand i LVS, er den ene af LVS' to repræsentanter i styregruppen. Hun fortæller, at man nu går i gang med at etablere et sekretariat, som skal ligge i Aarhus.

Det må aldrig lyde sådan, at en behandlingsmetode er droppet, bare fordi vi siger, at sådan er det. Susanne Axelsen, næstformand i LVS

”Når det forhåbentlig kommer på plads hen over efteråret, så skal vi i gang med at finde ud af præcis, hvordan vi vil bygge den danske udgave af Vælg Klogt op. Vi vil starte med at se på, hvordan man har gjort i de andre lande, hvor man har de såkaldte Choosing Wisely-programmer, for at hente inspiration. Vi vil både tage udgangspunkt i de lande, hvor sundhedsvæsenet minder om vores – f.eks. Norge, og lande, hvor man har helt færdige modeller for, hvordan man gennemgår behandlinger og undersøgelser indenfor forskellige sygdomsområder, f.eks. Canada og Australien”, siger Susanne Axelsen.

Patienterne er med

I modsætning til de andre lande, så har man i Danmark valgt at tage patienterne med ind i projektet.

”Jeg hører fra de andre lande, at de har fortrudt, at patienterne ikke er involveret hos dem. Det gør det svært at få sådan et projekt implementeret, hvis ikke patienterne er med i beslutningsprocessen. Derfor er jeg glad for, at patienterne er med hos os. Det gør det også nemmere at kommunikere om vores beslutninger”, forklarer Susanne Axelsen.

Klar kommunikation

Hun peger netop på, at en af de vigtigste opgaver for ”Vælg Klogt” bliver at få kommunikeret klart til patienterne, hvorfor en bestemt behandling eller undersøgelse er valgt fra.

”Det må aldrig lyde sådan, at en behandlingsmetode er droppet, bare fordi vi siger, at sådan er det. Vi skal hele tiden være gode til at fortælle, hvorfor vi ikke længere skal have den her behandling i Danmark. Og i den sammenhæng er det også vigtigt for os at understrege, at de ressourcer, som vi ikke længere bruger på en overflødig behandling, kan vi nu bruge på en nødvendig behandling eller undersøgelse, som vi ellers ikke ville have haft råd til”, siger Susanne Axelsen.

LVS er foruden Susanne Axelsen også repræsenteret af Bente Malling i Styregruppen for Vælg Klogt. For Danske Regioner sidder Mads Koch Hansen, lægelig direktør, Sygehus Lillebælt og Ole Thomsen, koncerndirektør, Region Midtjylland. Danske Patienter har indtil videre direktør Morten Freil og vicedirektør Annette Wandel som medlemmer.

LÆS OGSÅ:

"Hvis vi skal tage det store livtag med traditioner og vaner, så er 83 millioner nok for lidt."