Skip to main content

Velkommen på forsiden - selvom loven overholdes

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

24. feb. 2012
4 min.

Journalister jagter - igen - i disse måneder de gode historier om læger, der er filtret ind i medicinalindustrien.

Efter skandalerne om de franske PIP-brystimplantater og amerikanske DePuy-hofteimplantater er også lægers relation til medikoindustrien kommet kraftigt i søgelyset.

Kan lægers habilitet - og særligt, hvis der på nogen måde kan inddrages kroner og øre i forholdet - betvivles, er journalistens adgang til de store typer og råbende overskrifter langt nemmere.

Det oplevede Dansk Ortopædisk Selskab for nogle uger siden, da selskabet kom i DR's 21Søndag. Det havde en fuldt ud lovlig annonce fra en agent for blandt andet DePuy på selskabets hjemmeside.

Selvom regler og dansk lovgivning var fulgt til punkt og prikke, var det ikke den smag i munden, patienter, pårørende, politikere og befolkningen sad tilbage med.

»Medierne har en stor rolle i det her. Selvom noget er legitimt, kan det godt i mediernes optik udlægges anderledes - som det, medierne betegner som en god historie. Særligt når læger tjener på medicinalindustrien«, siger direktør i Effector Communications og blogger på Ugeskriftet.dk Elisabeth Tissot Ludvig og fortsætter:

»Læger har en af landets højeste troværdigheder. Men netop i forhold til den økonomiske relation - der altid vil være der - vil journalisten forsøge at beklikke denne troværdighed og slå en kile ind«.

Nye regler fra Lægeforeningen

Lægeforeningen erkender, at punktlighed og overholdelse af både dansk lovgivning og Lægeforeningens eget etiske kodeks langtfra er nok til at sikre mod en tur i mediemøllen:

»I alle de historier, der har været i medierne de seneste måneder, har ingen, så vidt jeg ved, overtrådt lovgivningen på noget tidspunkt. Men i mange tilfælde er lægerne fremstillet som uvederhæftige. Det er et problem, som vi er nødt til at se i øjnene. Vi kan ikke leve med, at vores faglighed og troværdighed på den måde beklikkes«, siger Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen og fortsætter:

»Derfor arbejder Lægeforeningen på en ny etisk vejledning til lægerne i forsøg på at sikre, at lægen ikke blot agerer, men også kommer til at fremstå habil. Forhåbentlig vil det betyde, at færre læger havner på forsiden«.

Målet er, at en ny vejledning skal være klar til sommer.

Samtidig har sundhedsministeriet nedsat en arbejdsgruppe, der skal analysere lægers samarbejde med både medicinal- og medikoindustrien og vurdere, om der er brug for lovændringer. Det forventes, at der i løbet af sommeren kommer et udspil fra arbejdsgruppen.

Slet ikke samme regler for medikoindustrien

Faktaboksen på modsatte side gennemgår dansk lovgivning for lægers økonomiske forhold til mediko- og medicinalindustrien.

Helt iøjefaldende er det, at særligt medikoområdet ikke er omfattet af samme regler, der skal sikre lægers habilitet, som det ses med medicinalindustrien.

Derfor har Lægeforeningen også kraftigt opfordret til, at den ministerielle arbejdsgruppe når frem til, at medikoindustrien sidestilles med medicinalindustrien:

»Vores mål er regler, som er lige stramme. Som opgørelsen viser, er der behov for strammere regler i forholdet til medikoområdet. Samtidig ligner medicinsk udstyr i dag i langt højere grad medicin, så vi har en forpligtelse til at sikre en ensartethed«, siger Mads Koch Hansen.

Vær åben

Ifølge Elisabeth Tissot Ludvig fra Effector Communications vil nok så mange regler aldrig kunne gardere lægerne mod at havne på forsiden, da lægers bijob og samarbejde med medicinal- og medikoindustrien altid vil eksistere.

Derfor opfordrer hun til, at læger står frem. Og forklarer, fortæller og fortæller igen, hvad de laver og hvorfor. Så meget af det dubiøse skær forsvinder:

»Vær åben og ærlig og forklar præcist, hvorfor det er vigtigt for både patient, behandling og lægevidenskaben, at I har det samarbejde. Får I honorar for jeres arbejde med industrien, så fortæl, at det er fordi, I har brugt en aften på undervisning af kolleger og har fået den timeløn, som Lægeforeningen har fastlagt. Jo flere, der stiller sig åbent og ærligt frem, jo mindre bliver historierne på sigt«, siger hun.

Hun mener ikke, at vejen frem er at stikke hovedet i busken og helt undlade et ellers fornuftigt samarbejde af frygt for at havne i medierne, som nogle læger har gjort.

»Den yderste konsekvens er at melde sig ud af samarbejdet. Men det mener de fleste læger jo vil være til skade for både samfundet og patientbehandlingen. Men historierne vil komme. Det kan ikke undgås. Så forklar jer - så folk forstår det«, siger hun.