Skip to main content

Vestjyderne kommer hurtigere på operationsbordet

Journalist Anette Lahn Hansen

2. nov. 2005
6 min.

Der er turbo på de ortopædkirurgiske afdelinger i Ringkjøbing Amt både i dagtiden og i overarbejdstiden, og det har der været det seneste år. Personalet har gjort en ekstra indsats, og desuden har amtet gjort brug af et privathospital og en friklinik. Samtidig har læger fra bureauet Transmedica været en del af dagligdagen.

Det er sket i et målrettet forsøg på at nå en ventetid, som er acceptabel for læger og politikere. Og ikke mindst for patienterne.

»De fleste af disse patienter har smerter og nedsat mobilitet, så det handler også om livskvalitet,« siger Per Østergaard Jensen.

Han er vicedirektør for Sundhedsområdet i Ringkjøbing Amt, men han har også en anden kasket. Den tidligere ortopædkirurg er konstitueret centerchef for de kirurgiske afdelinger og anæstesiafdelingerne på amtets fem sygehuse i Holstebro, Herning, Ringkøbing, Lemvig og Tarm.

I løbet af 2002 steg antallet af knæ- og hoftealloplastikker fra 396 til 560. Den første januar i år stod der 140 patienter på listen til knæ- og hoftealloplastikker mod 200 året før.

Amtet vil helst selv

Per Østergaard Jensen mener, at det er lykkedes at få ventelisterne gjort kortere, fordi amtet har brugt flere løsninger på én gang.

Sidste år fik 50 patienter på ventelisten til en knæprotese en overraskelse. De blev tilbudt at komme på operationsbordet på Privathospitalet Skørping. Per Østergaard Jensen er meget tilfreds med det samarbejde, amtet havde med Skørping på det ortopædkirurgiske område, men håber alligevel, at løsningen var en engangsforestilling.

Hvad Skørping var for knæpatienterne, var en nyåbnet operationsstue på Ringkøbing for hoftepatienterne. I øjeblikket er der en ny sygehusstruktur i støbeskeen i amtet, og hvis den bliver gennemført, er planen at udbygge den elektive kirurgi på Ringkøbing Sygehus yderligere. Med Farsø som en slags forbillede.

Ringkjøbing Amt har også arbejdet med en friklinik. På deres normale fridage er læger og sygeplejersker enten hoppet i OP-tøjet eller har koncentreret sig om at undersøge patienter i ambulatoriet.

»Det har vi haft god erfaring med. Det har været effektivt, fordi personalet på de dage har kunnet koncentrere sig fuldt og helt om den konkrete ting, uden at blive ramt af hverdagens mange forstyrrelser,« siger Per Østergaard Jensen.

Sideløbende har amtets egne kirurger brugt de ortopædkirurgiske operationsstuer ekstra flittigt til hverdag. Samlet betyder indsatsen, at amtets ventetidspukkel på hofte- og knæalloplastikker er skåret midt igennem.

Ved indgangen til 2001 var ventetiden knap ét år, i dag er tiden fra henvisning til operation nede på 14-15 uger i Herning, 22 uger i Holstebro,og 6 uger i Ringkøbing.

Effekt på alle hylder

»Det er Løkkeposen kombineret med den store indsats på sygehusene, der har været forudsætningen for, at vi har kunnet sætte ventetiden ned. Vi har ikke brugt amtspenge til det,« forklarer vice- direktøren.

Der var 72 millioner kr. i puljen til Ringkjøbing Amt, og det ser ud til at amtet kan hente hovedparten af pengene hjem.

Pengene har givet mulighed for at øge aktiviteten. Ikke kun på ortopædkirurgi, »men bredt på alle hylder og med gode resultater over hele linjen,« så amtets vicedirektør er tilfreds. Også når han kigger på sygehusenes indsats med lægefaglige øjne.

For 2003 er han fortrøstningsfuld. Også selvom det ekstraordinære statstilskud i år kun ser ud til at blive cirka en tredjedel af beløbet sidste år. Per Østergaard Jensen mener, at patienterne fortsat kan regne med fornuftige ventetider.

»Vi prioriterer det ortopædiske område meget højt, for det er dér, vi har haft de mest massive problemer. For 2003 er der planlagt 525 knæ- og hofteoperationer. Det skulle svare til tilgangen af nye patienter. Jeg tror, at vi som et minimum kan holde ventetiderne i ro, og hvis vi kan få aktiviteterne i Ringkøbing til at køre, planlægger vi ikke at købe operationer i år. Det er billigere at lave dem selv,« siger han.

Som vicedirektør i amtet vil han i det hele taget gerne vende strømmen og holde patienterne indenamts. Der har tidligere været tradition for, at en del patienter i den østlige ende af amtet søgte Silkeborg, men tendensen er faldende inden for ortopædkirurgien, nu hvor Herning Sygehus er blevet styrket. Hospitalet fordoblede antallet af alloplastikker fra 90 til 180 sidste år.

Transmedical hjælp i knæhøjde

Alloplastik er ikke det eneste ortopædiske område, hvor amtet har oprustet. Artroskoperne har også været på både arbejde, overarbejde og på arbejde i tilkaldte hænder.

Antallet af patienter, der har brug for en tur på lejet for at få set nærmere på knæ og skulderled, er vokset støt år for år. Sygehusene kunne ikke følge med efterspørgslen, og derfor havde amtet brug for ekstra kapacitet sidste år.

I sommeren 2001 købte amtet Transmedicapersonale til at udføre 100 artroskopiske indgreb - med hjælp fra amtets eget personale. Operationerne foregik på Tarm og Lemvig Sygehuse. Det hjalp. I dag er ventetiden på artroskopi nede på 14 uger.

I Herning har Kirurgisk Dagafsnit også i en periode haft besøg af Transmedicalæger én til to dage pr. uge for at operere sammen med sygehusets faste personale.

»Det er ikke den optimale løsning at tage læger ind på den måde. Men det har været vores eneste mulighed, hvis vi skulle holde produktionen, fordi vi har et par vakante stillinger. Vi ved, at det giver diskontinuitet i patientbehandlingen, at lægerne kommer ind på den måde. Derfor er vi ved at se på, om vi kan gøre det anderledes, hvis vi ikke får fyldt de vakante stillinger op. Men det tror jeg faktisk, at vi gør,« siger Per Østergaard Jensen.

Ros til personalet

Hvor Per Østergaard Jensen har to kasketter, har Per B. Thomsen to kitler i øjeblikket. Den ene hænger i Holstebro, hvor han gennem mere end ti år har været administrerende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling. Siden sommeren 2002 har han også haft en kittel i Herning, hvor han også fungerer som administrerende overlæge. Han ser dobbeltjobbet som en spændende udfordring i kampen for hurtigere behandling for patienterne.

»Heldigvis har vi utroligt gode medarbejdere begge steder. De er ikke ,skudrædde.` Forstået på den måde, at de ikke er bange for at bestille noget. Selvfølgelig har de fået overarbejdsbetaling eller ekstrabetaling for at afgive deres fridage og en særbetaling, hvis de har arbejdet i vores friklinik om lørdagen. Men det er ikke kun, når de har fået ekstra penge, at de har været effektive. De har også været med til at effektivisere dagligdagen og presse operationslejerne til det yderste,« siger Per B. Thomsen.

Den massive indsats kræver et teamwork for at fungere, og han synes, at de 17 ortopædiske speciallæger og deres anæstesikolleger har løftet i flok med sygeplejerskerne på begge sygehuse.

»Både i Holstebro og Herning er sengene vores flaskehalse. De manglende senge kræver næsten, at man skal sidde ved tegnebrættet hele tiden for at få det til at gå op. Vi kører med overbelægning meget af tiden, og det kræver stor fleksibilitet af plejepersonalet,« siger han.

Derfor er han også meget opmærksom på, at både læger og plejepersonale skal have deres ferie, så de ikke brænder ud. Han har den holdning, at det økonomiske overskud, sygehusene kan tjene hjem, når de får DRG-priser for merarbejde, kommer både det samlede personale og patienterne til gavn.

»Der kan blive til nye gardiner eller maling. En løftekran, en vaskemaskine eller til nye instrumenter. Det skal være det flødeskum, der ikke kan blive råd til på det almindelige budget,« siger han.

Både Per Østergaard Jensen og Per B. Thomsen regner med en lille nedgang i aktiviteten i år, men mener samstemmende at den høje effektivitet i dagligdagen er kommet for at blive.

Per B. Thomsen er tilfreds med, at Ringkøbing Sygehus og Herning kan tage deres del af hofteoperationerne. Han håber, at Holstebro i fremtiden kan koncentrere sig om de mere specielle alloplastikker.

»Og så skulle det undre mig meget, hvis patienterne ved slutningen af året skal regne med en ventetid på mere end 2-3 måneder over hele linjen,« siger han.