Skip to main content

ET DØGN MED urologen: »Vi anlægger porte og docker robotten…«

Jesper Merrild bor i Svendborg, men er overlæge på Urologisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg. En lang køretur til en lang arbejdsdag som optakt til en lang vagt.
Foto: Robert Attermann - RED STAR
Foto: Robert Attermann - RED STAR

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

23. mar. 2020
3 min.

4.45 Mens familien sover videre, står jeg op og kører de 180 km fra Svendborg til Esbjerg. Det tager en time og tre kvarter. Jeg har en kop kaffe med, som jeg har drukket, da jeg når den fynske motorvej ved Odense. Kvart over syv er jeg fremme og går op mit delekontor, hvor jeg tager en kop kaffe og går til morgenkonference for alle afdelingens læger. Vi gennemgår, hvem der er kommet, hvem, der ligger i FAM og dagens program i både dagkirurgisk center og OP. Bagefter samlet til røntgenkonference.

8.30 Videre til tavlestuegang på sengeafdelingen, hvor sygeplejerskerne fremlægger, hvad der er sket siden i går, og vi kan se, hvad forvagten skal lave, hvad sweeperen skal lave, hvem, der skal i ambulatoriet osv. Under alt dette bliver jeg kaldt over for at være med til at lejre den første af de to patienter, jeg har på operationsprogrammet i dag. Før morgenkonferencen var jeg ovre og sige godnat til den første patient. Mens portør og sygeplejersker gør patienten klar, går jeg og min kollega i vask.

9.30 Vi går i gang med operationen – en robotassisteret Hynes-Anderson-operation, en pyeloplastik, hvor vi skal fjerne en forsnævring lige under nyrebækkenet. Vi anlægger porte og docker robotten. Jeg går i gang med at operere fra konsollen, mens assistenten sidder hos patienten. Midtvejs under operationen, som varer cirka tre timer, skifter vi plads, så vi kan bevare rutinen. Patienten, en mand først i 60’erne, har haft et indvendigt JJ-kateter. Han har haft smerter i højre flanke gennem længere tid, og har også en 9 mm stor sten i nyren, i den nederste calyxgruppe, som vi fjerner under operationen med et cystoskop, når vi alligevel har åbnet. Efter at vi har ændret udformningen, syr vi anastomosen sammen i en ny vinkel.

13.00 Jeg spiser min madpakke – salat med kyllingekød – på kontoret. Kollegaen, som jeg opererede sammen med, kommer også. Vi snakker om operationen og smalltalker, inden han går til stuegang, og jeg går til den næste operation.

14.30 Patienten er en 67-årig kvinde. Vi skal fjerne et peritoneal-dialysekateter, da hun ikke længere skal have posedialyse, men hæmodialyse. Efter aftale med patienten skal det foregå i lokalbedøvelse. Hun ligger i rygleje og taler med sygeplejersken under operationen.

15.30 Da jeg har afsluttet operationen og dikteret, har vi det månedlige speciallægemøde for hele afdelingen med et længere program: Kommende MUS-samtaler, udviklingsområder, hvilke kurser hvem skal på og hvornår, afdelingens økonomi, bemanding.

18.30 Jeg spiser madpakke nr. 2, som er klar efter et par minutter i mikroovn, inden jeg har vagt fra bolig. Og da Svendborg ligger mere end en halv time væk, er jeg nødt til at sove i Esbjerg. Vi har et vagtværelse, omkring en km fra sygehuset. Det er indrettet med et gammelt fjernsyn.

23.00 Det meste kan klares med telefonisk kontakt. Men da en patient har en ureter-sten, som sidder fast, bliver jeg tilkaldt. Men patienten når ikke at blive bedøvet, for narkosen bliver kaldt til en kvinde, der skal have kejsersnit, og da rygbedøvelsen ikke slår an, skal de hjælpe med at bedøve patienten. Imens ligger vores patient.

00.10 Operationen er slut, og jeg går til vagtværelset.

03.30 Kirurgerne ringer. En patient i FAM skal behandles for priapisme. Patienten er set tidligere dagen før og i ephedrinbehandling Vi klarer det telefonisk, og jeg kan lægge mig og sove videre.

7.30 Jeg står op og tager på arbejde igen.