Skip to main content

Vi behøver ikke at køre på 1. kl.

Bloklæger i almen medicin. Susanne Kierstein Hansen, Birgitte Krabbe Lassen, Marianne Bonde Nielsen, Jaroslaw Kuprowski og Kirsten Vinther. E-mail: skiersteinh@hotmail.com

1. nov. 2005
6 min.

Under specialeuddannelsen i almen medicin skal man ifølge Speciallægekommissionens betænkning fra 2000 gennemgå et A-kursus »specialespecifikt teoretisk kursus i almen medicin«, der bliver tildelt af DSAM.

I princippet kan man ikke bestemme, hvor i landet dette bliver. Kurserne afholdes i Århus, Odense og København. I overenskomsten er det fastslået, at man har ret til fri med løn til obligatoriske kurser, men der er ingen faste aftaler i overenskomsten om dækning af udgifter til transport, ophold og diæter.

Dette er udlagt til de enkelte amter, og aftalerne er meget forskellige. Flere steder er der endda store forskelle fra sygehus til sygehus i det samme amt.

Problemet har stået på i flere år, og DSAM har rettet henvendelse til FAYL bl.a. i 2000, hvor DSAM havde undersøgt forholdene ved at rette henvendelse til amtsreservelægerådsformændene og fundet ud af, at kun i 3 ud af 15 amter var der indgået særaftaler (Københavns Amt, H:S. og Århus Amt). Endvidere var der lokalaftaler for 2 store sygehuse (Aalborg sygehus og Odense Universitetshospital).

Vi er en gruppe af almenmedicinske bloklæger, der har blokkursus i Odense. Vi kommer fra forskellige steder i landet, og mange af os har ikke valgt Odense som 1. prioritet. Vi har rettet henvendelse til alle amters videreuddannelsesudvalg for at finde ud af, hvordan dækningen af udgifter ser ud i år 2002. Endvidere har vi rettet henvendelse til FAYL og DSAM for at høre, hvad der sker på området.

Vi fik følgende svar fra Videreuddannelsesudvalgene:

København Amt

fuld refusion af transport-, hotel- og diætudgifter

H:S

fuld refusion af transport-, hotel- og diætudgifter

Frederiksborg Amt

refusion af kun transportudgifter, i enkelte tilfælde, hvor kursus afholdes på f.eks. Fyn, kan der evt. dækkes for overnatning

Vestsjællands Amt

ingen ensartede retningslinjer, refusion administreres af ledelser på de enkelte sygehusafdelinger, men Videreuddannelsesrådet arbejder på at få ensartede retningslinjer

Storstrøms Amt

refusion af transport, hotel og diæt, dog afhængig af pulje, som nu er opbrugt

Roskilde Amt

refusion bestemmes af ledelser på de enkelte sygehusafdelinger

Bornholms Amt

har ikke svaret på 2 skriftlige henvendelser

Fyns Amt

refusion af kun transportudgifterne

Ribe Amt

refusion af transport, hotel og diæt, dog administreres kursusansøgningerne på Esbjerg og Varde Sygehuse individuelt

Ringkøbing Amt

refusion af kursusudgifterne administreres individuelt på de enkelte sygehusafdelinger

Vejle Amt

refusion af transport, hotel (hvor der er behov) og diæt aftales med afdelingsledelsen, disse beror på almindelig sund fornuft

Århus Amt

refusion af kun transportudgifterne (for 2 år siden fuld refusion)

Viborg Amt

refusion af kun transportudgifterne

Nordjyllands Amt

refusion af transport- og opholdsudgifterne, dog maks sats på 717 kr. (ingen diæt)

Sønderjyllands Amt

tilsyneladende refusion af både transport, hotel og diæt.

Som det fremgår af ovennævnte resultater er det som forventet meget forskelligt fra amt til amt og fra afdeling til afdeling, hvad der refunderes af udgifter i forbindelse med de obligatoriske A-kurser i Almen Medicin.

I H:S og Københavns Amt foreligger en hel klar lokal aftale, hvor udgifter til både transport-, hotel- og diæt dækkes.

I Sønderjyllands og Ribe Amter anbefaler amterne, at hospitalsafdelingerne dækker alle udgifter, som ovenfor. Dette følges dog ikke af afdelingerne ifølge vores oplysninger fra forskellige kursister.

I Storstrøms Amt er alle udgifter tidligere blevet dækket. Dette var dog afhængigt af en kursuspulje, som nu er opbrugt. Dette har betydet, at man fra juni måned 2002 er gået over til kun at dække transportudgifter i forbindelse med obligatoriske kurser.

I Nordjylland Amt dækkes ophold (717 kr. pr. døgn) og transport. Det fremgår ikke om også diæter dækkes.

I Vejle Amt gives transport samt hotelophold, hvor der er behov. Dette bad vi uddybet, og det fremgår, at »det aftales med de enkelte afdelinger og beror på almindelig sund fornuft parterne imellem«.

Der er fire amter, hvor der kun dækkes transportudgifter (billigste togbillet). Imidlertid dækker Frederiksborg Amt i enkelte tilfælde, såfremt kurset er på Fyn, broafgift og evt. vandrehjem.

I Roskilde, Ringkøbing og Vestsjællands Amter er refusionen af evt. udgifter helt udlagt til den enkelte hospitalsafdeling, og der foreligger ingen fast aftale. Nogle kursister har oplevet kun at få én enkelt returbillet til ét kursusforløb på en uge.

Roskilde Amt skriver i øvrigt, at de fremover forventer, at bloklægerne deltager i et kursus tæt på ansættelsesamtet.

Sammenligner man vores rundspørge med DSAM's undersøgelse i år 2000 fremgår, at forholdene er uændrede fraset Århus Amt, som ikke længere giver refusion til hotel og diæter, men kun til transport.

Vi har forespurgt DSAM, om man derfra har forsøgt at ændre på forholdene og har fået svar fra Roar Maagaard, der er formand for DSAM's Uddannelsesudvalg. De kender godt problemet og henviser til tidligere omtalte DSAM-undersøgelse fra år 2000 og er kommet frem til de samme resultater som os.

Man har fra DSAM's side flere gange kontaktet FAYL og gjort opmærksom på problemet. I øvrigt opfordrer de os til at rette henvendelse til FAYL med henblik på, at få fagforeningen inddraget.

FAYL's sekretariat skriver til os, at FAYL er primært af den holding, at sådanne aftaler skal indgås lokalt. De har derfor videresendt vores brev til amtsreservelægerådsformændene med en opfordring til, at de eksisterende aftaler om refusions m.v. i forbindelse med obligatoriske kurser udvides til også at omfatte almen praksis. FAYL's sekretariat oplyser telefonisk, at holdningen er, at dækningen af sådanne udgifter er en arbejdsgiverforpligtelse. Amtsrådsforeningen bør forpligte deres sygehuse til at dække udgifterne ligesom udgifter til kontorforhold og lignende. Det er ikke meningen, at transportudgifter og lignende skal finansieres via overenskomsten.

Umiddelbart lader der til at være flere forskellige problemer:

  • Måske er det ikke gået op for alle, at der er obligatoriske kurser for kommende almen medicinere. Måske er det fordi, man har kaldt kurserne blokkurser og ikke obligatoriske A- kurser.

  • Der er alt for få faste og klare aftaler om refusion af udgifterne i forbindelse med de obligatoriske kurser. Det er frustrerende, når det er a fhængigt af den enkelte afdelings holdning og økonomi. Eller afhængigt af om man nu er under uddannelse i et rigt eller fattigt amt.

  • Det her er ikke et nyt problem. Vi har indtryk af, at alle mener, det er nogle andres ansvar at få orden på tingene. DSAM mener det er FAYL. FAYL mener det er amtsreservelægeformændene. Amtsreservelægeformændene har mange opgaver, og det tager sin tid bare at komme lidt ind i noget af det. Derudover skiftes posten jævnligt ud.

  • Problemet bliver nok ikke mindre i fremtiden, hvor størstedelen af kurset ligger mens man er ude i praksis. Hvilken afdeling skal så betale?

Lad os fra nu af kalde blokkurset for obligatorisk A-kursus i almen medicin.

Vi mener, at der skal være klare og ensartede regler for alle, der skal på obligatoriske kurser. Disse regler får man udleveret ved sin ansættelse i blokstilling i almen medicin eller lign. Det er amtet, der ansætter os, det er således også amtets forpligtelse at sørge for, at vi får vores udgifter dækket.

Refusionen skal ikke være afdelings- eller hospitalsafhænging. Én løsning kunne være, at hvert amt afsætter en pulje a la Storstrøms Amt, som går til refusion af udgifter til obligatoriske kurser så som transport, evt. diæter og ophold, alt efter hvor man nu får tildelt kurset. Puljen kunne administreres af videreuddannelsesrådet i amtet. Ansøgningen skulle således kun sendes ét sted hen, og man vil være ude over problemet om, hvilke afdelinger skal punge ud, når kurset ligger i praksistiden.

Det er vigtigt, at aftalen er specifik, så den ikke tolkes efter forgodtbefindende. Hvor lang transporttid må man f.eks. have, før det evt. udløser diæter og hotelophold? Hvad er taksten for transportgodtgørelse?

Vi vil gerne opfordre FAYL til sammen med amtsreservelægerådsformændene at forhandle en sådan aftale i hus i alle amterne + H:S. Vi ser gerne, at den er ens i alle amter.

(De enkelte amters svar på henvendelsen vedr. refusion af udgifter til det obligatoriske kursus i almen medicin kan fås ved henvendelse til forfatterne).