Skip to main content

»Vi er fundamentet i sundhedsvæsenets kerneydelse«

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

9. sep. 2011
3 min.

Udviklingen af de fælles akutmodtagelser (FAM) vil præge overlægers arbejdsforhold fremover.

Det fastslår overlæge på Herlev Hospital, Anja Ulrike Mitchell. Hun erklærer hermed sit kandidatur til posten som formand for Overlægeforeningen, når den nuværende formand efter ni år, Erik Kristensen, stopper den 8. oktober.

Hun ønsker, at arbejdstilrettelæggelsen skal sikre speciallæger på alle tider af døgnet i akutmodtagelserne - for at højne både patientbehandlingen og den lægelige videreuddannelse.

FAM skal være bemandet med dedikerede speciallæger ud over yngre læger:

»Jeg synes ikke, at yngre læger skal stå alene i en fælles akutmodtagelse om natten og have svært ved at mobilisere en speciallæge«, siger hun.

Anja Ulrike Mitchell mener ikke, at der skal oprettes et særligt akutspeciale. Akutområdet bør indgå som overbygning på allerede eksisterende speciallægeuddannelser.

Og så skal ingen overlæger tvinges i vagtarbejdet mod deres vilje, og ingen overlæge skal planlægges til at varetage opgaver to steder samtidig.

»På sigt skal vi udvikle det sådan, at de kommende yngre overlæger får en anden arbejdstilrettelæggelse end i dag, sådan at flere varetager dedikeret akutarbejde som en del af deres ansættelse«, siger hun.

Vi er fundamentet

Anja Ulrike Mitchell blev valgt til Overlægeforeningens repræsentantskab for to år siden. For et år siden kom hun i bestyrelsen. Nu stiller hun op som overlægernes frontfigur. Og synlighed er vigtig for den måske kommende formand.

»Overlæger skal være så synlige som muligt, da vi er fundamentet i kerneydelsen i sundhedsvæsenet. Vi skal som fagpolitikere ind i den politiske arena. Det kræver, at vi dyrker forhandlingssituationerne, står sammen med Lægeforeningen og fører en aktiv pressepolitik, der kan fremme vores synspunkter«, siger hun.

På grund af den store lægearbejdsløshed i Tyskland i 1980'erne tøvede hun med at uddanne sig til læge. En engelsk læge - som siden blev hendes mand - opfordrede hende til at tage lægeuddannelsen i England, og det gjorde hun i Cambridge. Men arbejdsuger på omkring 70 timer og de fire børn, der siden fulgte, pressede tilværelsen. Familien tog til Danmark, hvor både det faglige arbejde og privatlivet hænger bedre sammen.

Derfor er hensigtsmæssig arbejdstilrettelæggelse i forbindelse med overenskomstforhandlinger en mærkesag. Anja Ulrike Mitchell fremhæver sig selv som »en pragmatisk forhandler, der i rigtig mange år har været lønforhandler for yngre læger og overlæger«.

Skal regionerne nedlægges?

»Personligt har jeg ikke den store holdning til regionerne, men mere hvordan sundhedsydelser tilrettelægges. Men måske man får mest ud af skattekronerne, hvis der er et direkte ansvar for dem, der opkræver skat. Og så er det vigtigt, at sundhedsdelen placeres under én fælles myndighed, ikke flere«.

Din internationale baggrund og erfaring - hvad kan den bidrage med?

»Jeg kan se på det danske sundhedsvæsen udefra og ved, at der ikke kun er én måde at gøre tingene på. Og når vores arbejde er i forandring, kan det være en god evne«, siger den evt. kommende formand.

Anja Ulrike Mitchell bliver valgt til formand for Overlægeforeningen på repræsentantskabsmødet den 8. oktober, hvis ikke andre kandidater melder sig. Det kan ske helt frem til selve mødet.

Rundt om Anja Ulrike Mitchell

46 år, overlæge på Anæstesiologisk Afdeling på Herlev Hospital

Født i Tyskland

Kandidat i medicin fra University of Cambridge i 1995

Hoveduddannelsesforløb i anæstesiologi i Københavns Amt

2007 afdelingslæge på Hvidovre Hospital

2008 overlæge på Herlev Hospital.