Skip to main content

Dagens program: Bækkenrømning og pallierende indgreb

Overlæge Peter Christian Rasmussen er mave-tarmkirurg på Aarhus Universitetshospital, kir. afd. P i Aarhus Midtby. Denne torsdag er der to operationer på programmet: en bækkenrømning og et pallierende indgreb hos en patient med en uhelbredelig sygdom.

Overlæge Peter Christian Rasmussen, Aarhus Universitetshospital, kir. afd. P. Foto: Kristian Storgaard Kornerup Bang
Overlæge Peter Christian Rasmussen, Aarhus Universitetshospital, kir. afd. P. Foto: Kristian Storgaard Kornerup Bang

Klaus Larsen kll@dadl.dk

7. aug. 2015
3 min.

6.30 Vi står op til sædvanlig tid. Konen laver kaffe. Jeg læser første del af Jyllands-Posten og ordner lige en lille kryds-og-tværs og den svære sudoku, inden jeg kører til sygehuset i Tage-Hansens Gade i Midtbyen. Det tager gerne 15-20 minutter fra Risskov, hvor vi bor.

7.30 Jeg tager en taxi ud til DNU (Det Nye Universitetshospital, red.). Der er møde om indretningen af en intensivstue i det nye byggeri, hvor vi giver en speciel form for strålebehandling på nogle af de patienter, vi opererer.

9.15 Tilbage på sygehuset, hvor jeg går stuegang på intensiv, hvor vi bl.a. har en brachy-patient – en patient, som har fået fjernet endetarmen og fået lagt et kateter, som vi giver strålebehandling igennem.

Overlæge Peter Christian Rasmussen, mave-tarmkirurg på Aarhus Universitetshospital, kir. afd. P. Foto: Kristian Storgaard Kornerup Bang

9.30 En patient fra en anden landsdel skal opereres – en yngre mand, som skal have fjernet en kræftsvulst i endetarmen, som er vokset igennem endetarmsvæggen og ind i blæren og blærehalskirtlen.

Bækkenrømning er et kæmpe indgreb, og vi får patienterne fra hele landet. Vi fjerner både blære, blærehalskirtel og endetarm. Derefter laver vi en kunstig blære af et stykke tyndtarm, der bliver ført ud som en stomi i højre side af maven, mens tyktarmsenden bliver trukket ud gennem venstre side som en kolostomi.

12.30 Operationen er overstået. Efter sådan en operation er patienten typisk indlagt i vores afdeling i 10 dage, indtil vi er sikre på, at alt er vokset rigtigt sammen og fungerer. Derefter har de typisk en uge på deres hjemmesygehus til postoperativ pleje, indtil de er klar til at komme hjem.

12.45 Jeg spiser frokost med vores professor, Søren Laurberg, inden jeg skal tilbage til dagens næste operation.

13.45 Den næste patient er også fra en anden landsdel. Det er en operation for pseudomyxom udgået fra blindtarmen, og det er et rent pallierende indgreb. Pseudomyxom er en sjælden sygdom. Måske er der ti tilfælde om året herhjemme.

Hos denne patient er sygdommen så udbredt, at vi ikke kan gøre ham rask. Hans mave er stærkt udspilet. Vi kan udtømme noget af myxomet, der nærmest ligner æblegelé, og efter et par dage her på afdelingen kan han sendes tilbage til hjemmesygehuset.

14.45 Der er ikke planlagt flere operationer, men jeg har noget administrativt arbejde. Patienter, der skal visiteres og anvisninger af regninger til betaling.

16.00 Vi skal ud og sejle efter arbejde i morgen, fredag. Så jeg kører ud til havnen i Egå for at se til sejlbåden og sætte strøm på den.

16.40 Jeg er hjemme. Først er jeg lige inde hos naboerne for at høre, om de vil med ud og sejle i morgen. Det vil de gerne. Så går jeg i gang med aftensmaden – det er mig, der laver mad derhjemme. I dag er det koteletter. Vi får bare noget rugbrød og salat til.

20.30 Efter aftensmad læser jeg resten af avisen og ser lidt tv.

23.00 I seng.