Skip to main content

»Vi har ingen planer om at nedlægge specialerne«

Journalist Dorte Jungersen, dj@dadl.dk

15. nov. 2010
3 min.

Manden bag den stærkt omdiskuterede konsulentrapport om den fremtidige organisering af det nordjyske sygehusvæsen, direktør i konsulentfirmaet Muusmann, Lars Muusman, stillede i tirsdags med egne ord op til at »tage imod tørre tæsk«. Det skete, da Lægeforeningen Nordjylland havde inviteret til debat om fremtiden for de nordjyske sygehuse. En debat, der har sit udgangspunkt i den rapport fra Muusmann/4Improve, som blandt sine mest kontroversielle og stærkt udskældte forslag har at nedlægge den specialeorienterede afdelingsstruktur til fordel for forløbsbaseret ledelse. Og netop bekymringen for annulleringen af afdelingsledelserne var fællesnævner for mange af de spørgsmål, der blev stillet fra salen til panelet, som ud over Lars Muusmann bestod af Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen og Region Nordjyllands sundhedsfaglige direktør Jens Winther Jensen.

Hvad med de patienter, der ikke passer ind i et forløb? Hvad vil det betyde for specialernes faglige udvikling? Og hvad er evidensen for de foreslåede ændringer?

Lars Muusmann fastslog, at afdelingsledelserne på længere sigt helt vil ophøre med at eksistere: »Vi skal have nogle strukturer, hvor lægerne laver det, de er bedst til. Men vi har ingen forudsætninger for at mene, at specialerne skal nedlægges. De skal blot indgå i andre strukturer og indgå i forpligtende samarbejder«, fastslog Lars Muusmann.

Jens Winther Jensen slog fast - til beroligelse for flere - at han ikke har i sinde at nedlægge specialerne. »Jeg kommer ikke med løsningen på, hvordan det nordjyske sundhedsvæsen skal være organiseret fremover. Men jeg har en bøn til jer: Engager jer i debatten!«, sagde Jens Winther Jensen

Ikke kun én model

»Argumentet mod forløbsbaseret ledelse er, at ikke alle patienter passer ind i forløb. Men der er altså også patienter, der ikke passer ind i specialer. Og med hensyn til bekymringen for specialernes faglige udvikling: Har specialerne virkelig en så skrøbelig struktur, at de falder fra hinanden, hvis vi laver afdelingsstrukturen om?«, spurgte Jens Winther Jensen og fortsatte: »De multidisciplinære team er et godt eksempel på, at specialerne kan udvikle sig sammen«.

Mads Koch Hansen kom ikke med den endegyldige løsning på, hvordan Nordjylland og de øvrige regioner bør organisere sig for at matche fremtidens udfordringer.

»Jeg tror ikke, man skal organisere sig ens i regionerne«, sagde Lægeforeningens formand. Han slog dog fast, at organisering i klynger - som man har valgt i Syddanmark - ikke kan bruges som matrix for organisering af sygehusvæsenet. At der er patienter, der ikke passer ind i forløb. Og at centerdannelsen langtfra har sikret det faglige udbytte, der blev stillet i udsigt ved lanceringen.

»Patienten skal i fokus - ja. Men det løses ikke alene ved organisationsændringer«, pointerede Mads Koch Hansen og opfordrede til, at specialerådene og de faglige spydspidser på afdelingerne inddrages i udviklingen af nye måder at organisere sig på.

Med hensyn til evidensen for organisatoriske ændringer - klynger, forløbsledelse etc. - var der enighed i panelet om, at der ikke kan stilles krav om en sådan: »Evidens på dette område opnår man ikke ved dobbeltblindede undersøgelser. Den udvikling, der er sat i gang, er en proces. Og I har viden om, hvad der gavner. Vi har allerede og uden de store ramaskrig skabt fælles akutmodtagelser, som i princippet er en faglig klynge, hvor patienterne fejler alting. Hvis vi ikke selv handler, kommer der politiske løsninger ovenfra«, sagde Mads Koch Hansen.