Skip to main content

»Vi har skåret alle forsinkende led væk«

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

20. jan. 2012
6 min.



foto: Jørgen Plough




Det er mandag formiddag på Regionshospitalet Silkeborg. En kvinde møder op i røntgenafdelingen på foranledning af sin praktiserende læge. Kvinden har nogle vage symptomer, der kan give mistanke om en eller anden form for cancer. I de næste timer skal hun igennem en pakke af undersøgelser: Hun skal have taget blodprøve, hun skal have røntgenfotograferet hjerte og lunger, hun skal have foretaget ultralydundersøgelse, og læger vil vurdere, om der skal suppleres med en CT samme dag.

Det skal alt sammen ske i løbet af få timer, og herefter vil hendes egen læge inden tre dage få alle resultater og vil ud fra dem tage stilling til, om der stadig er usikkerhed og derfor behov for et egentligt udredningsforløb. Er der det, meldes der tilbage til Tværfaglig Dagklinik på hospitalet i Silkeborg, der undersøger for okkult cancer. Inden tre dage skal denne klinik tage patienten ind for at sammensætte et udredningsprogram.

Samtidig på etagen over røntgenafdelingen: »Tværfaglig Dagklinik« står der med små ydmyge bogstaver på et lille skilt. På et kontor sidder overlæge Vera Haahr med en patient. På hendes bord ligger nogle papirer. På skærmen står nogle tal. Hun spørger patienten, hvordan han har det, og patienten fortæller om nogle symptomer, som bekymrer ham. De bekymrer også hans egen læge. Det er derfor, han er her.

Manden har få dage forinden været igennem pakken af undersøgelser, og hans læge mente, at der var behov for en egentlig udredning. Vera Haahr lytter efter hjertemislyde, og hun lytter på lunger. Hun undersøger, og hun snakker med patienten. Hun ser i de resultater, der er på skærm og papirer. Og så sammensætter hun et undersøgelsesprogram, for nu skal det afklares, hvad patienten fejler. Herefter tager en af de tværfaglige koordinatorer over og styrer i de kommende uger den udredning, der inden en måned skal afsluttes med en eventuel diagnose.

Tværfaglig Dagklinik er et vigtigt led i Diagnostisk Center på hospitalet i Silkeborg. For fem år siden fik hospitalet af politikerne en vigtig rolle: »I skal være Center of Excellence. I skal gennem tværfaglige forløb sikre hurtigere udredning uden unødvendige forsinkelser«. I dag er det mere aktuelt end nogensinde, for nu snakkes der om diagnosegaranti på samme måde, som der tales om behandlingsgaranti. Det må ikke trække ud med at få diagnose, ligesom det ikke må trække ud med at få behandling.

Et tilbud til de praktiserende læger

»Pakken med undersøgelser i løbet af en enkelt dag er et tilbud til de praktiserende læger i hele Region Midtjylland. Et tilbud, de kan benytte sig af, når de sidder med en patient, hvor der er mistanke om en eller anden form for cancer«, siger Vera Haahr.

»En dags undersøgelser kan i mange tilfælde skabe større klarhed. Måske afkræftes mistanken, måske henvises patienten til et pakkeforløb, fordi der er begrundet mistanke om cancer. Men i 600 tilfælde sidste år ønskede den praktiserende læge, at vi gik videre med udredning. Det vigtige er, at der med hele denne model ikke går lang tid mellem de enkelte undersøgelser. Fra en patient er henvist til Tværfaglig Dagklinik, til der foreligger en diagnose, er der i 90 pct. af tilfældene gået under en måned. På landsplan må patienter i halvdelen af tilfældene vente mere end to en halv måned på en diagnose ved okkult cancer«, siger Vera Haahr, der er onkolog, og som tiltrådte pr. 1. november som leder af Tværfaglig Dagklinik.

Af de 600 tilfælde, hvor den ene dags undersøgelser førte til et egentlig udredningsforløb, blev der i 15 pct. diagnosticeret cancer, 40 pct. havde en eller flere andre somatiske, kroniske sygdomme, nogle fejlede noget godartet, og nogle var blevet spontant raske. Der var også dem, der ikke fejlede noget somatisk, men hvor symptomerne skyldtes stress eller en depression.

»Man kan sige, at alle specialer er repræsenteret i de sygdomme, der konstateres i vore udredningsforløb«, siger ledende overlæge Ulrich Fredberg, der udgør en tredjedel af ledelsen af Diagnostisk Center.

»Vi fanger bl.a. i Diagnostisk Center en del tilfælde med leddegigt, og det er en sygdom, som det ligesom f.eks. cancer er uhyre vigtigt at få fanget så tidligt som muligt. Det er jo en sygdom, patienterne bliver invalideret af, og de dør tidligere af følgesygdomme. Men det er en sygdom, der er blevet noget nedprioriteret, og det vil vi gerne være med til at ændre på«.

Undersøgelser uden indlæggelse

Men der sker mere på Diagnostisk Center denne mandag formiddag. Mens patienter ét sted er igennem en dags undersøgelser, fordi der er mistanke om cancer, er patienter et andet sted mødt op til kardiologisk »sammedagsudredning«. Er der tale om en hjertesygdom? Det vil de kommende timer vise, for i løbet af dem kan der foretages undersøgelser med røntgen af hjerte og lunger, ekg, blodprøver, ekkokardiografi, kardiologisk speciallægeundersøgelse, CT af kranspulsårerne mv. Også på andre felter er der forløb med udredning uden indlæggelse, f.eks. ved symptomer på lettere apopleksi, undersøgelse med ultralyd ved mistanke om årebetændelse i benene mv.

Samlet set betyder modellen i Silkeborg, at der reduceres sengepladser, og at resurserne bruges bedst muligt. I stedet for at indlægge til undersøgelse over længere tid, hvor patienter sendes fra afdeling til afdeling, foregår meget på få timer og over få dage. Det giver hurtigere diagnoser og dermed større chancer for helbredelse.

»Men det er jo ikke fordi, vi er dygtigere til at udrede end alle andre. Det handler om organisation. Vi har alle specialer i samme afdeling, vi sidder samlet til konferencer to gange om dagen og ser sammen på de enkelte patienttilfælde, og vi arbejder tæt sammen med radiologisk. Vi har samme ledelse, samme mål og samme succeskriterier«, siger Ulrich Fredberg.

De andre regioner

Det er ikke kun Region Midtjylland, der satser på den hurtige, tværfaglige udredning. Over hele landet dannes der diagnostiske centre:

Region Nordjylland

Var tidligt ude og etablerede i august 2010 et diagnostisk center på Sygehus Vendsyssel, mens der pr. 1. januar 2011 blev oprettet diagnostiske centre på Aalborg Sygehus, Sygehus Thy-Mors og Sygehus Himmerland.


Region Syddanmark

Her er der diagnostiske centre i Vejle og Odense, blandt andet med udredning af patienter med mistanke om alvorlig sygdom, der kan være kræft. I Svendborg foregår der på medicinsk daghospital elektiv og subakut udredning af patienter med livstruende sygdom. I Esbjerg og Haderslev er der udredningsforløb for MUP (metastaser uden kendt primær tumor)-patienter.

Region Sjælland

Den tværfaglige diagnosticering praktiseres i de akutte fællesmodtagelser i Holbæk, Køge, Slagelse og Nykøbing Falster. I 2012 investeres der desuden et millionbeløb i øget diagnostisk kapacitet på sygehusene i Næstved og R oskilde. I det seneste år har praktiserende læger kunnet henvise patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom til skanning og undersøgelse på alle seks sygehuse. Dette diagnostiske tilbud justeres fremover til Sundhedsstyrelsens nye »Diagnostiske pakkeforløb«.

Region Hovedstaden

Der etableres i 2012 diagnostiske centre ved Hillerød Hospital, Herlev Hospital, Bispebjerg Hospital og Hvidovre Hospital. Der har dog allerede i flere år på Herlev Hospital været tilbud om udredning af alvorligt syge patienter, der muligvis har kræft. På Frederikssund Hospital har den medicinske afdeling siden maj 2010 haft et udredningstilbud med paralleldiagnostisk tilgang til denne patientgruppe.