Skip to main content

»Vi havde acceptable resultater med Boneloc«

Vis mig din forskning - Den udskældte Boneloccement var bedre end sit rygte, viser ny forskning fra tidligere overlæge Per B. Thomsen. Han evaluerer som den første cementen i en langtidsopgørelse.

Foto: privat
Foto: privat

Søren Frandsen, sfr@redaktionen.dk

17. dec. 2013
2 min.

Hvad handler din forskning om?

»Artiklen handler om langtidsresultaterne efter indoperation af et kunstigt hofteled. Mere specifikt ser vi på Exeterproteser, der er blevet fastgjort med knoglecementen Boneloc«.

Hvorfor er det interessant?

»En langtidsopgørelse – hvor der er gået 18-20 år siden operationen – er ikke tidligere blevet udført. Derudover er det altid interessant at se, hvordan kunstige led fungerer på længere sigt, hvor mange hofter, der må have udskiftet protesen, hvor mange patienter, der har en intakt kunstig hofte, og hvordan protesen fungerer i hverdagen mht. smerter, gangevne og bevægelighed. Det er specielt interessant for Boneloccement, der efter få års brug blev erklæret for en katastrofe i Danmark, Norge og Sverige.

Da vi havde rimelig gode korttidsresultater med cementen, brugte vi på vores afdeling Boneloc gennem længst tid og til flest operationer. Det fik vi på puklen for, selv om vi løbende dokumenterede, at resultaterne var acceptable. Boneloc var ikke en god hoftecement. Men den var måske ikke så dårlig, som den blev gjort til«.

Hvad er du kommet frem til?

»De fleste studier af hofteproteser, der var fastgjort med Boneloc, har vist en forhøjet og i nogle tilfælde stærkt forhøjet risiko for tidlig proteseløsning og behov for genoperation i forhold til de fleste andre cementtyper.

Vores indtryk har været, at der ikke var påfaldende mange genoperationer af Boneloccementerede Exeterproteser, hvilket vores undersøgelse, hvor vi ser på 200 hofteopererede, også viser. Femten procent af hofterne, hvilket svarer til 14 procent af ledskålene og ni procent af lårbensproteserne har siden starten af 1990’erne fået udført en genoperation på grund af proteseløsning og/eller smerter. For lårbensprotesens vedkommende svarer det til, at mindre end en halv procent af hofterne er blevet genopereret pr. år. Tallene er underbygget af Landspatientregistret. Patienter, der stadig var i live, blev kontrolundersøgt hos en læge, der aldrig havde været involveret i operationer med Boneloc. Alle patienterne erklærede sig enten tilfredse eller meget tilfredse med hofteprotesen – to tredjedele af patienterne havde ikke oplevet hoftesmerter efter operationen«.

Hvad kan forskningsresultaterne bruges til?

»Til endnu en gang at slå fast, at selv mindre ændringer i protesedesign eller stofsammensætning i f.eks. knoglecement kan medføre væsentlige ændringer i protesens eller cementens egenskaber. Ændringer i velkendte produkter og indførelse af nye produkter bør altid medføre grundig afprøvning i små videnskabelige forsøg inden anvendelse hos et større antal patienter. Hvis vi i sin tid havde draget denne lære af »Bonelocsagen«, havde vi formentlig ikke haft de nuværende store problemer med de såkaldte MOM-proteser«.