Skip to main content

”Vi kan godt uddanne flere læger”

Dekan på SDU: Vi har kapacitet nok til at øge optaget på medicin – og sygehusvæsenet i Region Syd har rigelig plads til at videreuddanne flere læger.

Dekan Ole Skøtt - Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, SDU. Foto: Syddansk Universitet
Dekan Ole Skøtt - Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, SDU. Foto: Syddansk Universitet

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

6. dec. 2017
3 min.

Region Syddanmark og Syddansk Universitet (SDU) i Odense meldte i denne uge ud, at de ønsker at etablere en lægelig kandidatuddannelse i Esbjerg.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har erklæret sig positiv – lige som hun også er venligt stemt over for Region Sjællands forslag om en medicinuddannelse på universitetshospitalet i Køge.

Den politiske opbakning skyldes primært ønsket om at afhjælpe lægemanglen i nogle af landets yderområder.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, har rost planerne fra SDU og Sydvestjysk Sygehus, men advarede i samme åndedrag imod at øge det samlede optag på landets medicinstudier ”så længe vi ikke har vished for, at der er kapacitet til at videreuddanne dem til speciallæger”.

”Jeg ville nok sige det samme, hvis jeg var Lægeforeningen”, siger dekan Ole Skøtt, Sundhedsvidenskabeligt fakultet på SDU

Dekanen føler sig dog overbevist om, at regionerne vil vise sig meget imødekommende, hvis der skulle opstå mangel på videreuddannelsesstillinger.

”Men så vidt jeg hører, er der lige nu omkring 200 ubesatte videreuddannelsesstillinger. Så det er ikke mit indtryk, at det lige nu er det store problem”, siger Ole Skøtt og tilføjer, at han først og fremmest blev glad for at, at Lægeforeningen ellers er positivt indstillet til forslaget.

Mens de formaliserede undervisningsforløb på kandidatdelen foregår på Odense Universitetshospital, sender SDU i forvejen medicinstuderende i klinikophold på de regionale sygehuse.

Så der skal ske en markant forskningsopbygning på Sydvestjysk Sygehus, hvis der skal uddannes kandidater i Esbjerg.

Selv om der gives grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, vil der ifølge Ole Skøtt alligevel gå mindst tre år med at opgradere forskningen på Sydvestjysk Sygehus – blandt andet ved at oprette en række professor- og lektorstillinger, der sikrer, at undervisningens kvalitet er den samme, som tilbydes i Odense.

”Selve bacheloruddannelsen kommer fortsat til at foregå i Odense. Vi kan ikke bygge fysiologi, anatomi osv. op i Esbjerg”, siger Ole Skøtt.

Kapacitet nok på hospitalerne

”Hvis vi får grønt lys, kommer der til at gå tre år med at bygge forskningen op. Selve bacheloruddannelsen kommer fortsat til at foregå i Odense. Vi kan ikke bygge fysiologi, anatomi osv. op i Esbjerg”, siger Ole Skøtt.

På SDU håber man i forbindelse med en kandidatuddannelse i Esbjerg, at man få lov til at øge optaget af bachelorstuderende på medicin. Fakultetet i Odense har kapacitet nok, siger Ole Skøtt – også ”om vi så skal ansætte en lektor eller to mere og tage et par ekstra lokaler i brug. Men det er marginalomkostninger ved en kørende butik”.

Der har heller ikke været problemer med at skaffe nok klinikpladser på kandidatdelen:

”Region Midtjylland har en befolkning på 1,3 millioner og et hospitalsvæsen, der matcher. Vi har en befolkning på cirka 1,2 millioner i Region Syd, og et hospitalsvæsen, der også passer til det. Aarhus Universitet optager 460-470 på studiet hvert år. Vi optager knap 300, så vores sygehusvæsen har en kapacitet, der kan absorbere et øget optag”, siger Ole Skøtt.

Såvel sundhedsministeren har udtrykt sig meget positivt til SDU’s og Region Syddanmarks udspil. Sundhedsstyrelsens dimensioneringsudvalg vil blive spurgt til råds, men til syvende og sidst er det dog Uddannelses- og Forskningsministeriet, der formelt fastsætter, hvor mange uddannelsespladser, der skal tildeles de enkelte uddannelsessteder.

Læs også: Lægeforeningen: Ikke behov for flere uddannelsespladser til læger

Læs også: Pressenmeddelelse fra SDU og Region Syddanmark