Content area

|

” … vi sender danseren til røntgen”

Henrik Aagaard er netop begyndt på Sjællands Universitetshospital i Køge i en stilling som specialeansvarlig overlæge ved Ortopædkirurgisk Afdeling, Artroskopisk Sektion. Han er også læge ved Den Kongelige Ballet og holder hver onsdag konsultation for danserne på Kongens Nytorv.

Læge Henrik Aagaard - i baggrunden solodanser Marcin Kupinski. Foto: Det Kgl. Teater.
Forfatter(e)
Klaus Larsen, kll@dadl.dk

6.00 Vi står op hjemme i Dragør. Vores medicinstuderende datter er på besøg og er, hyggeligt nok, faldet ind i de gamle morgenrutiner.

 

7.30 Ankommet til Køge er der lige er tid til at tjekke mails inden morgenkonferencen, hvor jeg har en kort præsentation om UL-skanning af hofteled. Afdelingen skal til at operere hofteartroskopier, som vi hjemtager fra min tidligere arbejdsplads på Hvidovre Hospital.

 

8.45 En rolig stund på artroskopisektionens sekretariat. Der er en del ledelse i min nye stilling, så efter en del år med ren produktion, bl.a. på privathospitaler, føles det godt igen at arbejde med faglig og organisatorisk udvikling. Men jeg har også to dage om ugen i klinikken.

 

10.15 Efter stuegang kaldes jeg til en operationsstue for at være med til at beslutte, om en menisk skal sys eller fjernes. Den skal sys. Så ringer fysioterapeuten fra Den Kongelige Ballet, hvor jeg skal ind senere i dag. Hun spørger, om hun må sende en af danserne i byen for at få lavet et røntgenbillede på en forvredet ankel. Teatrets fys’er er dygtige, og jeg er sjældent uenig i deres vurderinger, så vi sender danseren til røntgen.

 

12.30 Efter frokost er der kontortid, hvor der venter en del arbejde. Jeg arbejder uforstyrret, bortset fra en tur på operationsgangen til en skulderoperation for at se, om der skal renses op i nogle bruskskader.

 

15.25 Bilen triller ind ved teatret på Kgs. Nytorv til den ugentlige konsultation. Jeg har min egen p-plads. Der er mange på listen i dag. Her er også et kamerahold fra DR, der i en udsendelsesrække skildrer dansernes hårde og konkurrenceprægede – men også meget givende – liv. Desuden to fysioterapeuter, dansere og mig. Så der er godt fyldt op i det lille undersøgelsesrum.

 

16.10 Balletmesteren kommer forbi. Der er et spørgsmål, om en danser, som har været skadet længe, kan være med i en lidt større rolle til efteråret. Vi skønner, at det er realistisk, men ikke helt sikkert.

 

16.50 Vi har fået røntgenbilledet af den forvredne ankel, som blev taget tidligere. Der er heldigvis ikke noget brækket. Nu kan vi lave en behandlings- og genoptræningsplan sammen med fysioterapeuterne.

 

17.30 Vi har en amerikansk danser, som jeg har skrevet en del sammen med, mens hun var hjemme i USA i sommer. Hun havde en skade i den ene fod, og en amerikansk læge sagde, at hun skulle få den opereret. Via mobilen sendte hun røntgenbilleder hjem til mig, og jeg frarådede operation. Nu ser vi på skaden, gennemgår skanning og røntgen og får lagt en plan. Det ser godt ud: I virkeligheden har hun en medfødt opsplitning af en fodrodens ”sesam-knogle”. Det er ikke et brud, men en tilstand, som absolut ikke skal opereres. Knoglen har bare været overbelastet ved et forkert spring. Efter fire uger med foden i en støvle skal hun så småt i gang igen, stille og roligt.

 

18.00 Jeg ser et par balletbørn. Bl.a. en til kontrol for skoliose. Vi har en del høje tynde piger, som ofte har skæve rygge. Hun er udvokset, så den lette skævhed bliver nok ikke værre, og det vil næppe skade hende at danse ballet. Tværtimod – her er hun under løbende tilsyn, så en eventuel skade fanges tidligt.

 

19.30 Jeg færdiggør lidt papirarbejde og kører hjem efter en lidt lang dag. Vi spiser aftensmad. Min kone har en spændende stilling som sygeplejerske på Rigshospitalet, så der er altid nok at tale om. Bagefter lidt arbejde ved pc’en.

 

23.30 Godnat.

 

Blad nummer: 

Right side