Skip to main content

»Vi skal holde os til nordisk sammenligning«

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

21. jan. 2011
2 min.

I Esbjerg var der i sidste årtusinde en aggressiv kirurg, der fjernede æggestokkene, når han alligevel opererede kvinder over 40 år i bughulen. Det skete i så mange tilfælde, at statistikere efterfølgende har måttet korrigere i risikoberegninger for kvinder med kræft i æggestokkene i den periode, hvor han var aktiv. Der var simpelthen signifikant færre organer end kvinder i Esbjerg [1].

Denne historie bruger overlæge Hans Storm fra Kræftens Bekæmpelse til at understrege, at man skal være varsom med tal. Særligt, når internationale kræftsammenligninger fylder så meget i den politiske debat.

Kræftens Bekæmpelse mener reelt ikke, at danske kræfttal kan sammenlignes med særlig mange andre landes end de nordiske, hvis vi skal være sikre på, at validiteten holder.

Eksempelvis findes der over 60 registre i USA, som det kan være svært at få detaljerede opgørelsesmetoder fra. Og derfor er Hans Storm altid varsom, når han hører, hvor god overlevelse kvinder med brystkræft har i USA:

»Det handler altid om definitioner. Hvornår mener man, at det er en cancer? Eller er det forstadier til cancer, der er bag den bedre overlevelse? Derfor bør vi holde os til sammenligninger med Norden, da vi kender årsagerne til forskellene så godt. Det er sammenligneligt. Hvis vi kan komme i top i Norden, vil vi uanset opgørelsesmetoder også ligge i den internationale top, da de bedste i Norden oftest ligger i topfem og tæt på eksempelvis de amerikanske tal, som vi oven i købet tror er boostede med forstadierne«, siger han.

Hans Storm mener ikke, at der er noget forgjort rent politisk ved, at man laver de store internationale sammenligninger. Selvom de ikke altid giver et reelt sammenligneligt billede, så peger de dog på eventuelle problemer.

Referencer

  1. Journal of Epidemiology and Biostatistics (2001) Vol. 6, nr. 5, 387-392)