Skip to main content

»Vi vil gerne være model for hele landet«

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

20. apr. 2012
3 min.

»Der er ingen tvivl om, at dette er »krigsskadeerstatning«, men det har vi nu tænkt os at hæve os op over. I stedet vil vi udnytte muligheden for at gøre de seneste års mange pæne ord om den almene praksis rolle i det nære sundhedsvæsen til virkelighed. Måske kan det blive en model for hele landet«?

Ordene er formand for PLO Holstebro, praktiserende læge Lotte Jakobsens. Anledningen er planerne om et »Center for Sundhed« med praktiserende læger, speciallæger og kommunale sundhedstilbud.

Det forberedende arbejde er i fuld gang, og der vil efter planen blive bygget i 2013.

Sundhedshuset vil også komme til at indeholde en akutklinik, der skal drives af Region Midtjylland, og som skal være klar til brug, når Holstebro Sygehus udfases, og det kommende storsygehus i Gødstrup tages i brug.

Netop i Holstebro og mod vest har der været en hel del kritik af placeringen af det nye sygehus, og det er i dette lys, begrebet »krigsskadeerstatning« skal ses.

I hele den debat var Lotte Jakobsen aktiv, og hun mener stadig, det var en forkert beslutning, der blev truffet:

»Men det er nu en gang blevet virkeligheden, og så må vi jo se fremad. I Holstebro har vi et fortrinligt samarbejde med kommunen om nære sundhedstilbud, og det, håber vi, smitter af på samarbejdet med regionen. Vi mener selv, at vi er nogle hammerdygtige praktiserende læger her i kommunen, og at vi som vore kolleger i Nordvest løfter nogle sundhedsopgaver under specielle vilkår«, siger Lotte Jakobsen og fortsætter:

»Så i lyset af det er vi parate til at sætte os selv i centrum på områder som bedre sektorovergange, decentral udredning mv. Vi ved jo, at der er patientgrupper, der ikke passer ind i centraliserede pakkeforløb, og hvor vi ikke umiddelbart kan se, hvad de fejler, eller hvad der er galt, når vi sidder med dem i vores praksis. Her kan vi spille en central rolle som tovholder«.

For hende er visionen således et udbygget samspil med almen praksis og alle både kommunale og regionale aktører. Dermed kan der sikres bedre sammenhæng i et nært sundhedstilbud, der omfatter forebyggelse, behandling, pleje og genoptræning.

»Vi har sagt til kommunen, at der ikke er noget, vi ikke vil diskutere. Der er de seneste år mange, der har gjort sig utroligt kloge på, hvilken rolle almen praksis skal spille fremover. Nu vil vi gerne "gribe handsken" og vise det i praksis, og vi håber, at regionen vil være med til at belønne det«, siger Lotte Jakobsen.

Trygge rammer er vigtigt

Også direktør for Kultur og Sundhed, Anders Kjærulff, Holstebro Kommune, ser frem til fælles opgaveløsning i sundhedshuset:

»Ja, det er noget af det, vi taler meget med de praktiserende læger om, og som vi forventer os meget af. For Holstebro Kommune er det med dette initiativ vigtigt at skabe trygge rammer for borgerne, selv om vort sygehus nu efter mere end 100 år skal lukkes. Derfor vil vi også engagere borgerne i planlægning af huset, og vi har allerede holdt det første borgermøde«, siger Anders Kjærulff.

Regionen betaler 40 mio. kr. til huset, mens kommunen skal finde 160 mio. kr. Heraf har staten givet de 57 mio.kr.

FAKTA

»Center for Sundhed« i Holstebro bliver på 12.700 kvadratmeter. Spaden sættes i jorden i 2013, og de praktiserende læger kan rykke ind i 2014. Foreløbig har en fjerdedel sagt ja til at flytte ind, men flere forventes at komme til. Kommunale funktioner som genoptræning og forebyggelse flyttes ind i sundhedshuset i 2015, og akutklinikken skal være parat i 2016.