Skip to main content

Viden på nettet

Jens Winther Jensen

4. nov. 2005
3 min.

For en del år siden var det nødvendigt for en speciallæge at have fast abonnement på mindst et par tidsskrifter for at holde sig ajour med den nye viden. I dag kan det måske være nødvendigt for en læge inden for samme speciale at følge med i et halvt hundrede publikationer for at være fuldstændig videnmæssigt opdateret. Mængden af viden inden for det medicinske område fordobles hvert femte år. Det er klart, at det ikke er menneskeligt muligt at følge med i så megen ny viden uden hjælpeværktøjer, og det stærkeste værktøj på markedet for øjeblikket er internettet.

Det må derfor være en oplagt opgave for den nyåbnede fælles offentlige sundhedsportal, sundhed.dk, at udbygge den adgang til Cochrane-databasen, som er blevet etableret, til at der bliver generel adgang til alle videnskabelige tidsskrifter og opslagsværker på den lægefaglige del af portalen. Sund-hed.dk er organiseret således, at den ikke selv producerer indhold til portalen. Indholdet kommer fra eksterne leverandører, og det må derfor være en driftsherreopgave at stille disse videndatabaser til rådighed, så alle læger i fremtiden har et beslutningsunderstøttende værktøj, der gør det lettere og sikrere for dem at træffe beslutninger på et evidensbaseret grundlag.

Det er under en tredjedel af lægerne, der i dag har adgang til disse værktøjer. Det er de små 5.000 læger, der arbejder på landets universitetssygehuse. De har adgangen i kraft af, at landets forskningsbiblioteker sørger for, at de elektroniske tidsskrifter og opslagsværker er tilgængelige online. Men dette gode er ikke tilgængeligt for resten af lægestanden, der arbejder på andre sygehuse eller er i praksissektoren, i kommunerne, staten etc. Det er trods alt de fleste, og de har det samme behov for at være videnmæssigt opdateret.

Det er så meget sagt, at den fælles offentlige sundhedsportal indtil videre har medført den helt store revolution i lægens arbejde. Sundhed.dk, der havde premiere i december sidste år, er kommet noget slingrende i gang. Der har desuden været mest fokus på »borgerdelen« af portalen. Meget forståeligt, fordi den skal sætte borgeren i stand til at bruge sin styrkede position til dels at tage mere vare på eget helbred, dels blive i stand til at sammenligne og ud fra dette selv at vælge behandlingssted. Behandlingen skal være kvalitetsmæssigt i top, og her er den faglige opdatering vigtig. Hvis ikke undersøgelser og behandlinger er »up-front«, har borgeren og sundhedsvæsenet et fælles problem. Det er der ikke noget nyt i, men sundhed.dk åbner nye muligheder.

Nye muligheder skulle også for alvor åbne sig for lægerne i løbet af denne sommer. Den lægefaglige del af portalen får et kraftigt skub fremad, når den personlige elektroniske medicinprofil kommer på nettet. Det sker efter planen for lægerne den 1. juli og for apotekerne den 15. august. Det vil, når de resterende problemer omkring den elektroniske signatur mv. er blevet løst, gøre lægerne til potentielle storbrugere af sundhed.dk. Derfor er det oplagt, at det også er her, at alle læger skal kunne blive videnmæssigt opdateret gennem de videnskabelige tidsskrifter og opslagsværker.