Skip to main content

Videnskabelig leder: "Hvem kommer først med et forslag om et dansk prioriteringsinstitut?"

I de 25 år vi har kendt til hepatitis C-virus (HCV) har behandlingsmulighederne ikke været imponerende. Det er derfor glædeligt, at der i 2014 er markedsført tre nye orale lægemidler mod HCV, og flere er på vej. Er der da ingen slange i paradis? Jo, prisen.

19. jan. 2015
2 min.

Det er på allerhøjeste tid med et dansk prioriteringsinstitut. Det skriver ledende overlæge, professor, dr. med. Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital i sin videnskabelige leder i det seneste nummer af Ugeskrift for Læger.

Anledningen er fremkomsten af nye lægemidler til behandling af hepatitis C-virus (HCV), der kan afløse medicin med interferon.

"En kombination af nye lægemidler i regimer uden interferon kan der nu opnås imponerende høj sandsynlighed for helbredelse, samtidig med at de giver markant færre bivirkninger. Det er godt nyt for patienter med HCV. Læger, som varetager hepatitisbehandling har store forventninger til dette paradigmeskift, som betyder, at interferon fjernes fra behandlingen", skriver han bl.a.

Men prisen sætter grænser. Lægemidlet sofosbuvir er et eksempel. Det vurderes at ville koste 443.000 kroner for 12 ugers behandling pr. patient. Har Danmark råd til det?

"Vores sundhedssystem savner mekanismer til at tage disse vigtige diskussioner", skriver Henrik Nielsen.

Læs lederen her: Vi har brug for et prioriteringsinstitut i Danmark

Læs også: På tærsklen til en ny epoke i behandling af kronisk hepatitis C-virusinfektion

Læs også: Hepatitis C-virusinfektion med cirrose øger risikoen for hepatocellulært karcinom

Læs også: Kronisk hepatitis C og hepatocellulært karcinom konstateret efter påvisning af forhøjede levertal