Skip to main content

VIS MIG DIN OPFINDELSE - Lars Heslet: "Evidens er blevet et slagord"

Forskningschef Lars Heslet er en af Danmarks iværksætterlæger. Hans ”big idea” er anvendelse af eksisterende medicin til nye indikationer, og den ide markedsfører han i Serendex Pharmaceuticals, som han har været med til at grundlægge. Hospitalsverdenen har han forladt efter en karriere som bl.a. professor og klinikchef for intensiv terapi samt forskningschef både i Odense og på Rigshospitalet.

Foto: Bjørn Wennerwald.
Foto: Bjørn Wennerwald.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. mar. 2014
4 min.

Hvad er det egentlig, dit firma laver?

"Vi beskæftiger os med ’’drug repositioning’’ – det at anvende allerede markedsførte lægemidler på en ny måde, dvs. med nye indikationer og nye administrationsveje. Det har jeg arbejdet med systematisk i de 5 år, efter jeg forlod Rigshospitalet. I dag omfatter ”min” patent-portefølje et betydeligt antal udstedte patenter".

Kan du komme med et eksempel?

"Den første opdagelse, og det første patent jeg tog, havde baggrund i en enkelt patient med cancer. Efter udvikling af en voldsom lungeblødning og efter at have injiceret en stor og kostbar dosis FVIIa intravenøst - Novo Seven - helt uden effekt, gav jeg FVIIa direkte ind i lungen. Mirabile dictu, det hjalp; efter 45 minutter holdt blødningen op, og den syge, der kunne ekstuberes allerede dagen efter, overlevede den akutte fase. Det var den første opdagelse, som umiddelbart førte til patentansøgning. Det viste sig hurtigt, at en række andre endogene proteiner allerede var kandidater til ’’repositioneringsprocessen”, og efterhånden kom en række andre lægemidler til i firmaets portefølje, der netop var baseret på dette princip".

Det lyder som eksperimenterende behandling, men alle råber ellers efter evidens?

"Nu må man kravle, før man kan gå. Naturligvis skal vi sikre, at lægemidlerne er sikre og har den ønskede effekt. For at opnå evidens skal en række lægemidler gennemgå en kæmpeproces, som ikke blot er kostbar men især meget tidskrævende. I realiteten er dette begreb blevet et slagord, som burde tages af bordet".

Faktaboks

Fakta

Jamen så er lægerne jo på Herrens mark?

"Måske, men som jeg ser det, er det både læger og syge der er sammen her. Bemærk lige, at det tager ca. ti år at etablere evidensbaseret medicin. I mellemtiden får patienterne ikke den rigtige behandling og slet ikke den nyeste, og i mellemtiden pyntes sengebordene med ’’visne buketter.’ Lægerne er blevet bange for at blive anklaget for at eksperimentere ved sygesengen. Men det kan være en nødvendighed, når effekten er til stede og bivirkningerne er minimale; selvfølgelig baseret på dokumentation".

Hvor langt er I, før et eksisterende lægemiddel godkendes til nye formål?

"For ca. halvandet år siden flyttede vi os fra en biotekvirksomhed til et etableret farmaselskab, med en række lægemidler i klinisk fase. Allerede i første og andet kvartal i 2015 er vi på markedet. Det er helt exceptionelt".

Kan du leve af dit firma?

"Da jeg stoppede på Rigshospitalet for fem år siden, var det en satsning af dimensioner, og ganske hårdt, fordi jeg sprang direkte ud i finanskrisen. Ingen støttede biotek-firmaerne. Men det lykkedes at finde gode solide investorer til at sikre fremdriften. Og nu er det næste skridt at børsintroducere firmaet for at få kapital til den kliniske udvikling. Det sker allerede i år, og jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kommer til at skabe stor værdi for aktionærerne. Men det vigtigste som læge og udvikler af ny medicin er udsigten til at kunne kurere tusindvis af mennesker, der før ingen mulighed havde for helbredelse. Som læge betyder det langt mere for mig end penge".