Skip to main content

Voksen skizofreni-medicin giver alvorlige bivirkninger hos børn

Lægemiddelstyrelsen opfordrer læger til at være opmærksomme på alvorlige bivirkninger hos børn og unge i behandling med antipsykotisk lægemiddel, der er beregnet til voksne.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

3. nov. 2016
2 min.

Bivirkninger som selvmordsadfærd, mareridt, depression eller voldsom vægtøgning er blandt bivirkninger hos børn og unge med ADHD eller Tourettes syndrom, der har fået et antipsykotisk lægemiddel, som er godkendt til behandling af skizofreni hos voksne.

Det fremgår af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen, der nu advarer de læger, som udskriver det antipsykotiske lægemiddel aripiprazol til børn og unge. Aripiprazol er godkendt til behandling af skizofreni hos voksne og unge fra 15 år samt til behandling af manier hos unge fra 13 år.

Opgørelsen og gennemgangen af indberetningerne af bivirkningerne er publiceret i artiklen Neurological, Metabolic, and Psychiatric Adverse Events in Children and Adolescents Treated With Aripipra-zole i tidsskriftet Clinical Psychopharmacology, og gennemgangen viser, at aripiprazol er blevet brugt off label i flere tilfælde herunder til behandling af blandt andet Tourettes syndrom og OCD samt til børn og unge under den godkendte aldersgrænse.

”Gennemgangen viser også, at børn med ASD, der behandles med aripiprazol, kan udvikle alvorlige psykiatriske bivirkninger såsom svære kroniske søvnproblemer, aggressiv adfærd og hallucinationer. Lægemiddelstyrelsen opfordrer læger til at være opmærksomme på disse alvorlige bivirkninger hos børn og unge i behandling med aripiprazol,” skriver Lægemiddelstyrelsen.

Ifølge opgørelsen fra Lægemiddelstyrelsen er brugen af aripiprazol til patienter mellem fem og 19 år steget kraftigt i perioden 2005-2015 – dog med et mindre fald fra 2013. Hovedparten var mellem 15 og 19 år, men ca. 300 var mellem ti og 14 år, og der blev også udskrevet recepter til ca. 50 børn mellem fem og ni år.

Vi forsøger altså at begrænse brugen af psykofarmaka mest muligt, og i de tilfælde hvor medicin anvendes, er det, fordi det lægeligt vil være uforsvarligt ikke at tilbyde medicinsk behandling. Anne Marie Råberg Christensen, Børne-og Ungdomspsykiatrisk Selskab

Ifølge formanden for Børne-og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Anne Marie Råberg Christensen, giver indberetningerne om mulige bivirkninger anledning til at være særligt opmærksom på disse symptomer i overvågningen af behandlingen. Men i en række tilfælde vil det være uforsvarligt ikke at bruge præparaterne, siger hun.

»Vi følger mindste middels princip. Det vil sige, at medicinen kun bliver anvendt, når andre behandlingstiltag som f. eks. psykoterapi ikke er tilstrækkelige. Vi forsøger altså at begrænse brugen af psykofarmaka mest muligt, og i de tilfælde hvor medicin anvendes, er det, fordi det lægeligt vil være uforsvarligt ikke at tilbyde medicinsk behandling,« siger Anne Marie Råberg Christensen til Berlingske.