Skip to main content

Voldsom kritik af redegørelse fra Hospitalsenhed Midt

Afsluttende redegørelse konkluderer, at 132 patienter med mistanke om lungekræft blev tilbudt forkert undersøgelse på sygehuset i Silkeborg. Professor Frede Olesen fra Forskningsenheden for Almen Praksis kalder redegørelsen for manipulerende: »Jeg er overrasket grænsende til vred«, siger han
Professor Frede Olsen. Foto: Jesper Voldgaard
Professor Frede Olsen. Foto: Jesper Voldgaard

Kurt Balle Jensen

21. okt. 2020
4 min.

En faglig gennemgang af 625 henvisninger fra Regionshospitalet Silkeborg viser, at 132 patienter burde være visiteret til fulddosis-CT fremfor lavdosis-CT på grund af mistanke om lungekræft. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Hospitalsenhed Midt, der også fortæller, at redegørelsen nu sendes videre til Styrelsen for Patientsikkerhed.

»Når der rejses tvivl om, hvorvidt vi efterlever Sundhedsstyrelsens retningslinjer, skal det undersøges for at sikre, at alle patienter har fået den undersøgelse, de bør have. Derfor valgte vi at gennemgå i alt 625 patientsager«, siger lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen fra Hospitalsenheden Midt. Af de 132 patienter har 99 sagt ja til genundersøgelse med fulddosis-CT.

Redegørelsen har imidlertid skabt kritik både fagligt og politisk, og det er næppe sidste kapitel i en lang historie. Diagnostisk Center i Silkeborg har tilbage fra 2016 tilbudt lavdosis-CT til patienter med små symptomer på lungekræft. Denne praksis blev fortsat frem til marts 2020 for patienter, der ikke opfyldte kriterierne for at komme ind under kræftpakken. Resultatet har været, at der i Silkeborg blev fundet forholdsvis mange tilfælde af lungekræft i tidligt stadie sammenlignet med på andre sygehuse.

I april 2019 ændrede Sundhedsstyrelsen retningslinjerne, så der ved mistanke om lungekræft skal henvises til højdosis-CT, og i et brev fra Sundhedsstyrelsen den 28. februar 2020 blev reglerne yderligere skærpet. Her var budskabet, at mistanke ikke kan gradbøjes, og at der således altid ved mindste mistanke skal undersøges med højdosis-CT. Denne skærpelse levede Silkeborg ikke op til, og Sundhedsstyrelsen har da også siden slået fast, at det fortsat er den originale retningslinje fra april 2019, der gælder.

Usandt

Hele sagen var medvirkende til afskedigelse af ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg. Han har sammen med de praktiserende læger hele tiden fastholdt, at alle de patienter, der opfyldte kriterierne for kræftpakken, også er blevet henvist til denne og dermed undersøgt med højdosis-CT. Det er ledelsen i Hospitalsenhed Midt imidlertid uenig i.

Professor Frede Olesen fra Forskningsenheden for Almen Praksis vender sig i kraftige vendinger mod redegørelsen fra hospitalsenheden, der blandt andet fortæller om otte kræfttilfælde blandt de 132 patienter. Han undrer sig over hele baggrunden for, at man har indkaldt patienter til genundersøgelse, hvor udvælgelsen af patienter til genindkaldelse efter hans mening var fagligt dybt kritisabelt. De 132 var valgt blandt 625 patienter, der på andre sygehuse ville have fået røntgen, men som i Silkeborg fik lavdosis-CT.

»Det er skuffende, at regionen så konsekvent nægter at se i øjnene, at der er en alvorlig divergens mellem kræftpakken fra 2019 og så den skærpelse, der kom den 28. februar 2020. Forskellen mellem kræftpakken og dokumentet fra februar i år er iøjnefaldende ved simpel gennemlæsning Den skærpede instruktion med højdosis-CT ved selv den allermindste mistanke om lungekræft, er der ingen sygehuse i Danmark der kan leve op til. Hvis man læser den for pålydende, og på den måde, det blev pålagt Silkeborg Sygehus, så er den en så voldsom skærpelse, at enhver læge med et minimum af faglighed straks ville kunne gennemskue, at her er noget galt, der skal afklares. Det foreslog jeg da også allerede i marts, at man gjorde i fællesskab. Så når man fortsat ikke vil se dette her i øjnene, handler det om, at regionen ikke vil tabe ansigt. Hensynet til patienterne har man allerede opgivet«, siger Frede Olesen.

Han angriber også redegørelsens fakta om kræfttilfælde blandt de 132 patienter.

»Jeg synes, det er manipulerende, når det fremgår, at der i forbindelse med genindkaldelsen er fundet otte kræfttilfælde. Det er direkte usandt. Sandheden er, at de fem af dem er fundet af Silkeborg Sygehus, og det skal de have ros for. To af dem er bifund, nemlig et tilfælde af brystkræft og et tilfælde af nyrekræft. Det har ikke noget med lungekræftdiagnostikken at gøre, men det er naturligvis godt for patienterne, at de blev fundet. Og så er der tilbage et tilfælde af lungecancer, som ved en menneskelig fejl ikke blev opdaget under undersøgelsen med lavdosis-CT, hvor tumor var synlig«, siger Frede Olesen.

Han mener, at den korrekte udtalelse ville være, at man ved genundersøgelse har fundet en menneskelig fejl, men ingen fejl som følge af skanningsteknikken.

»Det ville have været den fair udlægning, både af hensyn til patienterne og af hensyn til Silkeborg Sygehus. Og jeg er overrasket grænsende til vred over, at regionen bliver ved med at manipulere på den måde. Man får unægtelig indtryk af, at det for regionen er blevet vigtigere at redde ansigt end at redde patienter«, siger Frede Olesen.

Over for Midtjyllands Avis afviser lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen fra Hospitalsenhed Midt, at der er blevet manipuleret. Han siger, at Styrelsen for Patientsikkerhed har ønsket en redegørelse for hver af de 132 patienter, og at man derfor redegør for kræfttilfældene.

Læs også 

DLCG: Det samlede symptombillede og patientens baggrund er afgørende

Læger vrede over Fredberg-fyring: »På tide med samlet modangreb mod stigende djøfisering«

Overlægeformand: Fredberg-sagen udstiller konflikten mellem det lægefaglige og »systemet«

Sundhedseksperter trækker sig i protest mod Fredberg-fyring

Støtten til Fredberg har fået et udtryk: »O Captain! My Captain!«