Skip to main content

Yngre Læger får ny politisk redaktør

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

31. okt. 2005
3 min.

Efter fire år har Ulla Davidsen - til manges beklagelse - undlod at søge genvalg til posten som politisk redaktør for Yngre Læger.

Det meddelte hun allerede på efterårets repræsentantskabsmøde, og flere havde overvejet at opstille, da repræsentantskabet den 28. april skulle vælge hendes efterfølger. Valget endte dog med at stå mellem to kvalificerede kandidater: En garvet insider med mange års kendskab til organisationen og lægepolitikken, og en »outsider«, som dog allerede er en erfaren politiker - nemlig den 33-årige kliniske farmakolog Thor Grønlykke, der siden 2001 har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation, valgt for Socialdemokraterne.

Og den ny redaktør hedder - Thor Grønlykke.

Arbejdsmiljøets mand

Flere af dem, som anbefalede hans valg, fremhævede hans engagement i at skabe bedre arbejdsvilkår for de yngre læger.

»Man kan godt stå op for de yngre læger uden at sidde i repræsentantskabet - og det har Thor Grønlykke gjort alle steder, hvor han har arbejdet«, sagde én.

»Jeg blev opfordret til at stille op«, fortæller han. »Det gik jeg og tænkte noget over og nåede frem til, at det faktisk kan blive enormt spændende.«

Det, som blev udslaggivende, blev hans kendskab til de yngre lægers belastende arbejdsforhold, som han ved forskellige ansættelser ved københavnske hospitaler har arbejdet lokalt for at forbedre.

»Jeg kan se mange områder, som kan forbedres - både for de yngre læger, men i virkeligheden også for patienternes skyld. Jeg ser en vigtig mission i at være med til at skabe en debat om det. Det er en mulighed, som jeg ser i dette tillidshverv.«

For tiden hedder Thor Grønlykkes arbejdsplads H:S Bispebjerg Hospital, hvor han er i kursusreservelæge ved Klinisk-farmakologisk enhed.

Som dimittend fra år 2000 har han været formand for Yngre Kliniske Farmakologer, en »sandkasse«, han selv var med til at stifte - så helt ukendt med lægepolitisk virksomhed er han ikke.

»Et meget lille og nyt speciale, så det er en meget lille forening«, tilføjer han beskedent. »Så det er lige før, man overvejer, om man bør nævne det.«

På Amager Hospital har Thor Grønlykke været engageret i arbejdet med at forbedre arbejdsvilkårene, både med henblik på manglende supervision, de lange ventetider i skadestuen og vagtbelastningen på de medicinske afdelinger.

»Uden det store held«, tilføjer han. »Små resultater havde vi da, men så heller ikke mere.«

»Problemerne er de samme, som de fleste kender alt for godt, men hvor der er brug for, at nogen gør et stykke arbejde, og at det også sker systematisk - men med hjælp centralt fra. Derfor er jeg også glad for det initiativ, som er blevet luftet på mødet i dag, om at lave en »task force«, en gruppe, der skal være med til at støtte på de lokale afdelinger i arbejdet med at sikre, at indgåede aftaler og overenskomkomster faktisk bliver overholdt. For der er brug for støtte, hvis de enkelte tillidsrepræsentanter og yngre læger skal føle, at det er overkommeligt at sætte sig op mod det almægtige system, hvor man alligevel ved, at man er væk om et halvt år.«

»Udgangspunktet for vores faglige arbejde er i virkeligheden rigtig dårligt, fordi vi er så kort tid på afdelingerne.«

Inden afstemningen blev Thor Grønlykke spurgt:

»Som borgerrepræsentant er du suppleant til H:S' bestyrelse. Hvis du bliver valgt, giver du vel afkald på dét?«

»Ja«, lød svaret kort, men præcist.