Skip to main content

Yngre Læger gider godt

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

21. aug. 2009
6 min.

Fagforeningerne er angiveligt i krise. Medlemmerne flygter, siges det, og det er svært at finde nogen, der gider stille op, når der skal vælges tillidsfolk.

Det er muligt, at det er tilfældet - men tilsyneladende har krisen ikke fundet vej til Yngre Læger. Ikke alene oplever man ingen medlemsflugt; tværtimod fortsætter tilstrømningen af nyuddannede. Og da Cæcilie Buhmann for et par år siden lod sig opstille ved repræsentantskabsvalget, havde hun adskillige modkandidater.

Team - en god indgang

Cæcilie Buhmann var græsroden, der søsatte en bevægelse for bedre arbejdsmiljø og lægekultur, og som efterfølgende blev valgt ind først i repræsentantskabet og dernæst bestyrelsen, hvor hun sidder i dag.

Hun har ikke oplevet, at det er svært at skaffe nye kræfter til fagpolitisk arbejde. Hendes egne erfaringer fra initiativet »Giv os troen tilbage!« viste , at mange er ivrige efter at engagere sig, når sagen har bred appel. Og det havde den.

Cæcilie Buhmann er i dag bestyrelsens ankerperson i ,Team Arbejdsmiljø`, og det har ikke været svært at trække interesserede til, siger hun.

»Nogle er rigtig garvede og sidder også i repræsentantskabet, men der er også flere, som er helt nye på banen og nyuddannede. Teamsene er en rigtig god måde at blive involveret i Yngre Lægers arbejde på. Det kan både være en vej ind i repræsentantskabet, og for medlemmer af repræsentantskabet kan det også være et sted at involvere sig mere aktivt i YL-politik mellem repræsentantskabsmøderne«, siger Cæcilie Buhmann.

Bedre forhold for unge forskere

Kursusreservelæge, dr.med. og ph.d. Morten Dahl er meget aktivt engageret i forskning i sit speciale - klinisk biokemi. Utroligt nok har han i flere år også fundet tid til at involvere sig i Yngre Læger.

»I udlandet har jeg set, hvordan forskningssystemet fungerer«, forklarer han. »Jeg ville gerne gøre en indsats for at gøre forholdene lige så gode for unge forskere i Danmark«.

Det begyndte i 2003, da han meldte sig som »tovholder« i et netværk for unge forskere på Herlev Hospital. Her er han stadig med, men siden er han også efter lidt overtalelse gået ind i Yngre Lægers politikskabende 'Team Videnskab'. I dag er han glad for, at han sagde ja:

»I ,Team Videnskab` kan jeg mærke, at man sidder meget tættere på beslutningerne, så man virkelig kan påvirke ting. I øjeblikket arbejder vi på en ,kogebog` for unge forskere, der skal starte på en ph.d.-uddannelse. Den skal give tips til at komme i gang, om forløbet og hvad man kan gøre, når man møder problemer«, siger Morten Dahl.

Han er ikke medlem af Yngre Lægers øverste instans, repræsentantskabet. Men når der om kort tid skal vælges nyt repræsentantskab, vil han måske være til at overtale: »Jeg er ikke afklaret om det, men det er noget, jeg overvejer en del«.

Det engagement, der lægges i fagpolitikken, må jo tages fra noget andet. Den samme energi kunne formentlig komme forskerkarrieren til gavn. At ville gøre noget for andre forskere er én ting - men helt ærligt, så må der vel også være noget i det for én selv?

»Man får erfaring. Og mange gode input fra andre der brænder for det samme, indenfor samme område«.

- Det kunne man vel også finde i en af »sandkasserne«.

»Joh, men jeg synes, det er på et højere niveau her. Folk er virkelig skarpe i det udvalg og vil gerne gøre noget godt for unge forskere«, siger Morten Dahl.

Fra meritjagt til engagement

Mads Skipper har været et meget aktivt medlem af repræsentantskabet, næsten siden kandidateksamen i vinteren 2005. Men det var hverken idealisme eller trang til at gøre noget for kollegerne, der drev værket:

»Posten som formand for amtsreservelægerådet havde stået tom nogle måneder, og mine ældre kolleger opfordrede mig til at stille op«.

Det tænkte han over i en måneds tid.

»Jeg følte mig smigret over, at de sagde, det måtte være noget for mig. Og så var der pointjagten. Jeg fik at vide, at det gav merit«.

Det gjorde udslaget: Det var et rent karriereskridt, indrømmer Mads Skipper blankt: »Der var ingen mærkesager overhovedet«.

Men selv om det er længe siden, tillidsposter gav karrierepoints for Mads Skippers vedkommende, er han blevet hængende som fast og meget synligt medlem i repræsentantskabet.

»Det fangede jo min interesse. For det er vildt spændende at være med, hvor det sker inden for lægeverdenen. At få indflydelse, at få informationer før andre, at få en masse gode kontakter«.

Og der er kommet en del mærkesager til, bl.a. inden for den lægelige videreuddannelse samt arbejdsmiljø og vagtforhold.

Mads Skipper erkender, at hans aktivitetsniveau i YL har afskåret nogle karriereveje. En erkendelse, hans ledende overlæge hjalp på vej med en bemærkning, da han søgte hoveduddannelse, om at der jo ikke stod meget om forskning på CV'et. Omvendt kan den manglende forskning måske opvejes af den erfaring, han har fået med kommunikation, ledelse og samarbejde - jævnfør speciallægeuddannelsens »syv lægeroller«. Plus et enormt netværk, blandt yngre læger, blandt ledende overlæger, hospitalsledelser og i det regionale ledelsessystem. Noget, der vel også kan åbne karriereveje.

Indflydelsen kom hurtigt

Linh Duong er ph.d.-studerende læge ved Region Hovedstadens Psykiatrisk Center Skt. Hans. Hun er medlem af YL-repræsentantskabet, næstformand i Yngre Læge-råd i Psykiatrien og næstformand i YL i hovedstadsregionen.

Hendes engagement begyndte lidt tilfældigt, da hun blev fællestillidsrepræsentant på sin daværende afdeling i Hillerød:

»Der var en vakance, og jeg kunne nå at forberede mig ved at tage alle tre TR-kurser først. Det gjorde, at jeg følte, jeg kunne magte opgaven - og det virkede sjovt nok til, at jeg var klar til at gå ind i det«, siger Linh Duong.

At være sine kollegers tillidsrepræsentant kræver en indsats. Men det har også sine positive sider. Linh Duong har oplevet tilfredsstillelsen ved at kunne støtte en kollega i en vanskelig situation.

»De mange opgaver som tillidsrepræsentant giver også mulighed for at udvikle sig. Man får et netværk og en organisatorisk indsigt, som man ikke får i det kliniske arbejde, og en forståelse for de ledende overlæger og de problemer, de står med. Det er en indsigt, der gør, at samarbejdet mellem overlæger og yngre læger bliver bedre«.

Linh Duong sidder i Yngre Lægers nuværende repræsentantskab - og hun genopstiller:

»Sidste gang var det nærmest et pludseligt indfald. Jeg skrev mit valgoplæg på en enkelt nat. Men det, jeg blev valgt på, var en opfordring til, at vi kigger på os selv, og gør vores forhold bedre. Det var i en periode, hvor vi snakkede meget om ny løn og penge, penge. Penge er ikke den kamp, jeg vil tage op. Jeg vil gerne have indflydelse på lægekulturen, lave mit arbejde og være stolt af det. Så min tilgang var en lidt anden: Jeg synes, der skal være livsglæde i arbejdet, og det skal være udfordrende«.

YL repræsentantskabet

Yngre Lægers repræsentantskab er foreningens øverste myndighed. To gange om året mødes rep ræsentantskabet for at diskutere og fastlægge foreningens politik og for at vælge bestyrelsen, når den er på valg. Repræsentantskabet består af 106 medlemmer. Alle medlemmer af Yngre Læger kan opstille. Fristen er den 2. september.

Er man interesseret i at opstille, kan man logge på www.laeger.dk og trykke på valgikonet eller gå ind på www.laeger.dk > Lægeforeningen > Yngre Læger > Valg 2009. Her kan man læse mere om valget og finde opstillingsblanketten. Man kan desuden se kandidaterne og deres valgoplæg, efterhånden som de kommer ind.