Skip to main content

Yngre læger i overlægerolle - ikke nødvendigvis et problem

Klaus Larsen kll@dadl.dk

20. apr. 2012
4 min.

Manglen på psykiatere har fået Psykiatrisk Center Frederiksberg (PCF) til at forfremme yngre, uddannelsessøgende læger til overlæger.

Det er sket, fordi ledelsen i ca. et halvt år har manglet to overlæger til to af de tre intensive afsnit. En tredje har opsagt sin stilling, og fra juni vil også det tredje afsnit derfor stå uden overlæge.

"Vi håber at få stillingen besat, og vi har da også ansøgere", siger klinikchef Kim Solstad til Ugeskriftet.dk.

Bagstopper

De to yngre læger er begge i gang med speciallægeuddannelsen i psykiatri, siger Kim Solstad og understreger, at der ikke - som P4 København fejlagtigt har oplyst - er tale om "lægestuderende".

Ejheller er de forfremmet til overlæger - de skal "blot" varetage overlægefunktioner på de to afsnit.

- Men der er dog tale om ikke-færdiguddannede psykiatere. Hvordan ruster man dem tilk at tage en overlæges ansvar?

"Jeg er bagstopper - og involveret ret tæt og ret tit", siger Kim Solstad, der også jævnligt selv kommer i afsnittene og holder de yngre kolleger under tæt supervision.

"De har ikke en overlægetitel", understreger Kim Solstad. "Det er bare dem, der har hovedopgaven, mens jeg er involveret, når der er klinisk tvivl. Og i de tilfælde, hvor det formelt skal være en overlæge, der træffer beslutningen, er det selvfølgelig mig, der tager ansvaret. Jeg er altid med i tilfælde, som involverer tvang eller ansvar for retspsykiatriske patienter", siger Kim Solstad. "Vi presser ikke nogen til at gøre noget, de ikke må".

"Hårdt spændt for"

Torben Lindskov Hansen er både tillidsmand for overlægerne på PCF og uddannelsesansvarlig.

Han mener ikke, at det er uforsvarligt at gøre de uddannelsessøgende kolleger til stand-ins for de manglende overlæger.

"I en ønskesituation er det noget, man sagtens kunne gøre i et par måneder i det sidste halve år af et hoveduddannelsesforløb", siger han. "Det er jo en funktion, man skal kunne påtage sig et par måneder senere, når man har fået sin speciallægeautorisation".

- Men PCF befinder sig jo med sin underbemanding netop ikke i en ønskesituation?

"Situationen er ikke ideel. Vi ville gerne have fast tilknyttede speciallæger til hver af de lukkede afsnit, og gerne med en afdelingslæge til hver, så der var mulighed for gennemgående speciallægedækning året rundt. Men dels har vi ikke normering til det - og dels kan vi ikke engang opfylde den normering, som vi har pga. psykiatermangelen", siger Torben Lindskov Hansen.

Han betegner de to yngre læger som både dygtige og erfarne, men medgiver samtidig, at de på grund af underbemandingen også, "er hårdt spændt for, og bliver stressede".

"Vi opfordrer dem til at spørge til råds, når de er i tvivl om noget. Så indimellem kan belastningen brede sig til resten af organisationen, når vi må afsætte tid til støtte og opbakning", siger Torben Lindskov Hansen. Han mener imidlertid ikke, at det, der sker på PCF er uforsvarligt:

"At skulle lede et afsnit behandlingsmæssigt, og i samarbejde med afdelingens øvrige speciallæger, er ikke langt ved siden af, hvad man kan forvente af en læge i hoveduddannelse. Det er folk med en lang akademisk baggrund og mindst fem års lægelig erfaring. Og når der er noget, de er i tvivl om, spørger de, og vi konferer om det", siger han.

"Der er helt afgjort gode læringsmuligheder i det. De unge læger gør et fantastisk stykke arbejde - men de skal også strække sig mere, end det er læringsmæssigt nødvendigt", siger Torben Lindskov Hansen.

Sker i alle specialer

"Jeg er glad for, hvis det foregår sådan, som overlægernes tillidsrepræsentant på PCF siger, og i overensstemmelse med uddannelsesprogrammerne", siger Yngre Lægers formand, Lisbeth Lintz.

"Men skulle de yngre læger selv være af en anden opfattelse, vil jeg da opfordre dem til at kontakte mig eller Yngre Lægers sekretariat".

Yngre Læger har ikke fået henvendelser fra nogen af de berørte yngre læger på PCF.

Efter Lisbeth Lintz' erfaring er det langtfra sjældent, hvad der foregår på Frederiksberg:

"Det sker mange steder, og formentlig i alle specialer, at der bliver rykket op, svarende til, hvilke stillinger man lige mangler at besætte", siger hun.

"Det behøver ikke i sig selv at være uforsvarligt. I hvert fald i intern medicin kender jeg flere eksempler på, at hoveduddannelseslæger rigtig gerne vil rykke op, fordi der er nogle helt andre arbejdsfunktioner i bagvagts- end i forvagtslaget. Og selv om man ikke har megen backup, kan man altid ringe til overlægen".