Skip to main content

Yngre Læger og Overlægeforeningen: Hold øje med jeres opgaver og løn

I en fælles udtalelse opfordrer Yngre Læger og Overlægeforeningen deres respektive medlemmer til at holde ekstra godt øje med, at løn og opgaver følges ad. Opfordringen kommer som reaktion på Danske Regioners nye anciennitetskrav for overlæger og ansættelsesstop for speciallæger.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

9. jan. 2017
2 min.

Yngre Læger og Overlægeforeningen opfordrer medlemmerne til "at være opmærksomme på, at de opgaver, de skal varetage, stemmer overens med stillingstypen, de er ansat i - og at de får honorering for den indsats, de yder".

Sådan står der i en pressemeddelelse, som de to foreninger udsendte sent fredag.

Begge foreninger vil også selv "være opmærksomme på, hvilke opgaver nyansatte afdelingslæger og overlæger forventes at varetage".

Det fælles udspil kommer som reaktion på Danske Regioners beslutning kort før jul om at fastfryse antallet af speciallæger på fire universitetshospitaler - Riget-Glostrup, Herlev-Gentofte, OUH-Svendborg og AUH - samt regionernes nye regel om, at læger kun kan bliver overlæger, hvis de har minimum fem års anciennitet.

De to lægelige foreninger har fra start meldt klart fra over for de nye tiltag, og det gør de igen:

"Det er en forfejlet politik at indføre ansættelsesstop i to år på udvalgte universitetshospitaler og have rigidt fokus på speciallægers anciennitet. Det afslører regionernes manglende tillid til egne ledere og undergraver samarbejdet med Overlægeforeningen og Yngre Læger", som de skriver.

Utilfredsheden med regionernes initiativ fik de to lægelige organisationer til at sætte samarbejdet om en eventuel ny stillingsstruktur for speciallæger på stand-by - det såkaldte periodeprojekt.

"Danske Regioners beslutning kommer på et underligt tidspunkt, specielt i lyset af at parterne siden 2015 har arbejdet konstruktivt med at se på muligheder for en ny stillingsstruktur for speciallæger. Det er en svær proces, som i forvejen stiller store krav til parterne, og beslutningen kommer meget på tværs af dialogen og ændrer drastisk forudsætningerne for processen. Det er naturligvis en udfordring for tilliden og det videre samarbejde", skriver de i pressemeddelelsen.

"Vi kan også se regionernes behov for en ny stillingsstruktur for speciallæger, men det skal være en struktur, som giver incitamenter til at uddanne sig, udvikle sine kompetencer og kontinuerligt blive en bedre læge – ikke en struktur som lægger hindringer i vejen for både hospitalerne og speciallægerne".

Læs ugeskriftets dækning her:

Danske Regioner vil fastfryse antal speciallæger på de store sygehuse

Yngre Læger om "julegave" fra Danske Regioner

Læger sætter forhandlinger med regioner stand-by

Regioner vil have ny speciallægebemanding i gang efter nytår

Regionernes "julegave "tyder på træge forhandlinger