Skip to main content

Yngre Læger på AUH: Ansættelsesstop kan blive dyrt

Det går den forkerte vej med den store spareplan på Aarhus Universitetshospital, og derfor har hospitalsledelsen nu deklareret ansættelsesstop. Men det kan gå ud over kvalitet og uddannelse, og med øget brug af vikarer kan det koste mere, end der spares, mener fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger, Gitte Anna Madsen.
Ansatte ved AUH planlægger flere aktioner. Her er det menneskekæden omkring hospitalet før sommerferien. Foto: Lise Nielsen
Ansatte ved AUH planlægger flere aktioner. Her er det menneskekæden omkring hospitalet før sommerferien. Foto: Lise Nielsen

Kurt Balle Jensen

19. aug. 2019
3 min.

Onsdag tages der fat på de indledende forhandlinger mellem Finansministeriet og Danske Regioner om regionernes økonomi for 2020, og disse forhandlinger vil blive fulgt med særligt stor opmærksomhed i Aarhus. For hvordan vil det gå med den økonomiske hjælp til Aarhus Universitetshospital, som så mange politikere under valgkampen lovede at arbejde for?

Imens kan man på hospitalet konstatere, at det hen over sommeren er gået den forkerte vej med den store spareplan, der skal finde besparelser for 150 mio. kroner i år. 25 af de godt 40 afdelinger har ikke overholdt deres spareplan, og hvor der før sommerferien manglede at blive realiseret besparelser for 80 mio. kroner, er dette tal nu vokset til 100 mio. kroner i stedet for at blive mindre. Det fik fredag hospitalsledelsen til at orientere afdelingsledelserne og Hoved-Medudvalget på Aarhus Universitetshospital om et øjeblikkeligt ansættelsesstop på hospitalet, dog undtaget anæstesi-, operations- og intensivsygeplejersker samt elev- og uddannelsesstillinger.

”Jeg spurgte naturligvis ledelsen, om det overhovedet er realistisk at gennemføre besparelserne, og svaret var, at det har vi jo lovet regionen. Men hvad hjælper det at have en aftale, hvis opgaven ikke kan løses,” siger fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på AUH, afdelingslæge Gitte Anna Madsen.

Nye aktioner på vej

Hun satte også spørgsmålstegn ved, om det nu er de rigtige folk, der skruer på knapperne, for hun mener ikke, det er de bedste løsninger der findes:

”Det er jo ikke den rigtige vej at ’afvikle butikken’ ved at fyre folk, for patienterne og opgaverne er her jo stadig. Vi har hen over sommeren set, at det har været nødvendigt at bruge dyre vikarer, simpelthen fordi vagtplanerne ikke hænger sammen. Der skal jo være nogle til at sørge for almindeligt dagarbejde, for der kommer jo nu en gang stadig patienter ind, der skal ses på ambulant eller på et sengeafsnit,” siger fællestillidsrepræsentanten.

Som repræsentant for Yngre Læger må jeg også pege på den forringelse af uddannelsen, der er konsekvensen af at lægge mere arbejde over på vikarer Gitte Anna Madsen, fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på AUH

Hun mener på den baggrund, at ansættelsesstoppet kan blive dyrt.

”Vi mangler fastansatte læger, og øget brug af vikarer koster jo og kan samtidig let komme til at gå ud over kvaliteten i patientbehandlingen. De kender ikke kontinuiteten, arbejdsgange osv., og som repræsentant for Yngre Læger må jeg også pege på den forringelse af uddannelsen, der er konsekvensen af at lægge mere arbejde over på vikarer. Den fastansatte kan sikre uddannelse, hvor der ses på helheden, lægges nye opgaver på osv. Det kan vikarer ikke på samme måde, for man lærer jo ikke de yngre læger at kende ved at have en vagt en gang imellem. Og uanset den aktuelle situation må vi aldrig glemme, at vi har en enorm vigtig opgave med at uddanne fremtidens læger,” siger Gitte Anna Madsen.

Hun håber meget, at forhandlingerne mellem regering og regioner vil føre til et generelt løft i sundhedsvæsnet, og at den særlige situation på AUH ikke bliver glemt. Imens har de ansattes event-gruppe holdt sit første møde efter sommerferien. Der overvejes nu nye aktioner efter den succesfulde menneskekæde rundt om hele det store hospital. Aktioner, der ligesom menneskekæden, vil involvere alle ansatte på AUH.

Læs også:

Tillidsvalgte på AUH står sammen: ”Sæt besparelser i bero og annuller fyringer”

Aarhus slog ring om sit hospital: Overlægerådet har "en god fornemmelse"

Overlægerådet i Aarhus: Skal vi ofres på det politiske alter?

Overlæger i Aarhus: Vores status som universitetshospital er i fare

”Det her er jo en kæmpe udfordring for alle de nye supersygehuse”

Ledende overlæge om prikkerunde: ”Det er den sværeste arbejdsdag, jeg har haft”