Skip to main content

Yngre Læger siger ja til AC-forhandlingsaftale

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

1. nov. 2005
3 min.

»Vi har fået det, som vi ville have det - en forhandlingsaftale med Akademikernes Centralorganisation, hvor alle vore krav kom med.«

Med disse ord præsenterede Yngre Lægers formand, Mette Worsøe, udkastet til forhandlingsaftale fra AC for det ekstraordinære repræsentantskabsmøde, som var samlet i Odense fredag den 20. august med det ene punkt på dagsordenen: At tage stilling til udkastet.

Forhandlingsaftalen består af to dele: Den første udgør de formelle regler for forhandlingerne, deres omfang, varighed, forløb mv., mens den anden udgør selve kravene.

Forhandlingsaftalen betyder, at alle organisationer i forhandlingsfællesskabet afslutter forhandlingerne samlet, eller går samlet i konflikt.

AC-forhandlingsaftalen indeholder en mulighed for at formulere frigørelsesklausul, enten på grund af egne krav eller som reaktion på modpartens krav. Frigørelsesklausul betyder, at man kan udtræde af den fælles forhandlingsaftale og forhandle videre på egen hånd og eventuelt gå i konflikt alene og for egen regning.

Enig med AC om alle krav

Alle de krav, som Yngre Læger har stillet på mange møder og ved kravsindsamlingen via Yngre Lægers hjemmeside, er medtaget enten som generelle krav, dvs. krav, som er fælles for flere AC-organisationer, eller som specielle krav, der kun omfatter yngre læger.

Foruden forhandlingsaftalen med AC er Yngre Læger også med i KTO-forhandlingsaftalen (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte). Til forskel fra AC-forhandlingsaftalen kan Yngre Læger på et hvilket som helst tidspunkt udtræde af KTO-forhandlingerne uden nærmere begrundelse. Denne mulighed var en betingelse for, at repræsentantskabet i april accepterede at tilslutte sig KTO-fællesskabet. En tilsvarende ordning er indgået om forhandlingerne i H:S.

AC-organisationerne er enige om, at KTO-forhandlingerne især skal handle om at sikre reallønnen og bevare reguleringsordningen. KTO er desuden stedet, hvor der samles op på forhandlingsemner, som er uafklarede i de specielle forhandlinger.

»AC er enig med Yngre Læger i, at der skal være færrest mulige KTO-krav. Hvad »de hårde krav« angår, fastholder vi, at de skal forhandles tættest muligt på medlemmerne, dvs., de skal ligge hos de enkelte organisationer selv«, forklarede Mette Worsøe.

Repræsentantskabet godkendte enstemmigt bestyrelsens indstilling om at godkende forhandlingsaftalen.

Overflødigt møde?

Der opstod herefter en kort debat om rimeligheden af at afholde dyre, ekstraordinære repræsentantskabsmøder med det ene formål at tage stilling til forhandlingsaftalen. Tilmed havde kun ganske få været på talerstolen til det punkt, som var mødets formål, påpegede en taler. Kunne man fx ikke, spurgte flere, lade repræsentantskabet tage stilling ved en email-afstemning?

Det fik Lars Hutters på talerstolen. Han påpegede med tilfredshed, at bestyrelsen havde gjort et godt stykke arbejde, og at enigheden på dette møde faktisk var »historisk.« Men netop fordi man nu havde oplevet en historisk unik enighed, ville det være meget forhastet at lade sig forlede til at »likvidere medlemsdemokratiet«, advarede han.

Det var adskillige enige med ham i.

Mette Worsøe mindede om, at det er repræsentantskabet, ikke bestyrelsen, der afgør, om de ekstraordinære møder skal holdes.

»Vi arbejder gerne med problemstillingen, men kun hvis vi får en klar tilkendegivelse af, at det ønskes.«

Som sin egen holdning fremhævede hun, at det ekstraordinære møde i marts - hvor repræsentantskabet skal tage stilling til selve forhandlingsresultatet inden urafstemningen, i hvert fald bør bevares. »Men dette møde vil jeg gerne være med til at nedlægge«, sagde hun.

Andre pegede på, at selv om man beslutter at nedlægge et eller flere faste, ekstraordinære møder, vil man altid have den nødbremse, at der kun skal 15 medlemmer af repræsentantskabet til at kræve et ekstraordinært møde indkaldt, hvis der opstod problemer. Så for hendes skyld kunne repræsentantskabet godt stemme elektronisk.

Læs mere på www.fayl.dk eller i Ugeskriftet 3. maj 2004 (»Klar med krav til OK 05«), og 19. april 2004: »Mere i løn - bedre vagtforhold«)