Skip to main content

Yngre Læger skal aktivt kæmpe for ændringer i fireårsreglen

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

3. maj 2012
3 min.

Yngre Lægers bestyrelse må gerne forhandle ændringer på plads i forhold til fireårsreglen, så længe der generelt arbejdes mod tvang i den lægelige videreuddannelse.

Det vedtog Yngre Lægers repræsentantskab på Comwell Kolding, ligesom det atter blev slået fast, at Yngre Læger er »imod fireårsreglen«.

Det krævede dog mange og lange debatter - både af politisk, substantiel og proceduremæssig karakter, før konklusionen på det tilbagevendende tema blev nået.

Debatten om Yngre Lægers position på det ømtålelige punkt kom samme dag, som nye tal fra Sundhedsstyrelsen dokumenterer, at 46 læger - 16 pct. eller hver sjette - af den første årgang læger, der er omfattet af fireårsregel, reelt risikerer ikke at få lov til at blive speciallæger i Danmark.

»Lige nu er der stor mulighed for at opbløde og påvirke udformningen af reglen. Det er nu, at der er et åbent vindue, og nu vi skal handle«, sagde Mads Skipper, der er bestyrelsesmedlem og tovholder på Team Uddannelse.

Han præsenterede fire forslag til opblødning af fireårsreglen.

Dorthe Furstrand Lauritzen fra Region Hovedstaden kom på talerstolen. Hun syntes, at bestyrelsen skal passe på, hvilke ændringer og tiltag den tilslutter sig:

»Vi skal tænke over, hvad vi sætter vores navn under. For i vores kamp mod fireårsreglen har vi gentagne gange hørt, at vi jo selv har sat vores navn under reglen. Så lad os se, hvad der kommer fra modparten - i stedet for at melde noget ud selv«, sagde hun.

Michael Kjeldager Tjørnild fra Region Midtjylland erkendte, at det ikke nødvendigvis sælger billetter eller er »sexet« at vælge en pragmatisk tilgang og gå til forhandlingerne. Alligevel er det det eneste rigtige:

»I skal gå til de forhandlinger, så vi kan få mindsket skaderne af fireårsreglen. Vi skal øge indflydelse«, sagde han.

Ifølge formand for Yngre Læger, Lisbeth Lintz, ved ingen, hvad der vil ske i de kommende måneder, når fireårsreglen bringer de første ofre:

»For os er argumenterne de hårde fakta - at reglen skulle få speciallæger i hele landet. Men det får man altså ikke ved at dømme nogen ude. Eller tvinge nogen til at være geriatere i hovedstaden, hvis de ikke vil. Kun ved motivationsfaktorer, så folk vælger det aktivt. Vi kan ikke love, at vi kommer med den geniale løsning hverken til efteråret eller foråret. Men vi vil kæmpe for, at det bliver en hensigtsmæssig løsning også for fremtidens læger«.

Yngre Læger: Vi vil kæmpe for vagthyppighedsreglen

Yngre Læger ved godt, at de ikke vil svømme i guld, når den næste overenskomst skal landes primært med regionerne i 2013 - i daglig tale OK13.

Selvom foreningen naturligvis vil kæmpe for at sikre reallønnen så godt som muligt, skal fokus til de kommende forhandlinger ligge på at sikre bedre forhold i vagten, både i aften/nattetid, men også i dagtid, fastslog repræsentantskabet.

Her vedtog foreningen overenskomstkrav på både det regionale, kommunale og statslige område.

Yngre Læger vil gøre alt for at holde fast i vagthyppighedsreglerne og se på, hvordan belastningen kan reduceres, oplyser Bue Juvik, der er formand for Team Overenskomst i Yngre Læger:

»På repræsentantskabet var der stor opbakning til at kæmpe for bedre vagtvilkår hele døgnet rundt. Det nye er, at yngre læger mange steder har svært ved at få det til at hænge sammen i dagtidsarbejdet. De har ikke tid til både patienterne, uddannelsen, kvalitetsarbejdet og samtidig de mange registreringer. Selvom det måske er et utraditionelt overenskomstkrav, er det helt klart noget, som vi skal tale med arbejdsgiverne om«, siger han.

Repræsentantskabet indstillede Mads Skipper til posten i Yngre Lægers og Lægeforeningens bestyrelse. Camilla Rathcke og Asbjørn Hasselager blev valgt til Yngre Lægers bestyrelse.