Skip to main content

Yngre læger spilder uddannelsestid

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

2. mar. 2012
2 min.

Yngre læger spilder kostbar uddannelsestid i uklassificerede stillinger. Det skyldes, at hverken lægen selv eller administratorerne er klar over, at mange uklassificerede stillinger uden problem kan konverteres til såkaldt ad hoc klassificerede stillinger.

Det fastslår Sundhedsstyrelsen, der i sidste uge offentliggjorde en rapport om speciallægeuddannelsen.

»Vi har fundet ud af, at regionerne måske slet ikke er opmærksomme på den fleksibilitet, der allerede er i systemet«, siger kontorchef i Sundhedsstyrelsen Birte Obel og fortsætter: »Hvis en yngre læge i dag sidder i en uklassificeret stilling og eksempelvis mangler en introduktionsstilling, kan den måske ad hoc klassificeres til en sådan, hvis der er plads inden for dimensioneringsrammen. Dermed tæller den i deres uddannelsesforløb. Det er ikke sikkert, at det altid kan lade sig gøre, men afdelingen bør henvende sig hurtigt i det regionale videreuddannelsessekretariat for at afklare muligheden, da stillingen skal være ad hoc klassificeret inden, den yngre læge tiltræder. Det kan ikke ske bagudrettet«.

Ifølge rapporten opleves organisationen af den lægelige videreuddannelse som stor, kompleks og bureaukratisk.

Lægeforeningen mener slet ikke, at der bør eksistere uklassificerede stillinger. Speciallæger skal uddannes så hurtigt som muligt, og derfor skal alle stillinger have et uddannelsesmæssigt indhold og være opslåede som klassificerede stillinger, påpeger formand for Uddannelsesudvalget Lars Riber:

»Vi mener i lighed med Sundhedsstyrelsen, at gennemgangen af speciallægeuddannelsen viser, at man ikke udnytter de muligheder for fleksibilitet og meritering, der findes. Men Sundhedsstyrelsen og videreuddannelsesregionerne gør det heller ikke nemmere for den enkelte læge. Det er et rigidt system set fra den unge læges side. Hvad nu, hvis man får et års ophold i udlandet, hvordan skal det passe ind i et hoveduddannelsesforløb og den indgåede femårige kontrakt? Vi skal have et system, der ikke er så stift«, siger han.

Danmark har på nuværende tidspunkt et rimeligt fleksibelt system for meritvurdering af udenlandsophold sammenlignet med andre europæiske lande, påpeger Sundhedsstyrelsen. Alligevel mener styrelsen, at der skal arbejdes på at gøre det klart for lægerne, hvordan systemets muligheder kan benyttes.