Skip to main content

Yngre Læger vandt sag om fællesvagt og godt arbejdsmiljø

Lisbeth Lintz, formand for Overenskomst- og aftaleudvalget, lintz@dadlnet.dk & Mette Worsøe, formand for Yngre Læger

4. nov. 2005
4 min.

Yngre Læger er meget tilfredse med at have vundet voldgiftssagen mod H:S Rigshospitalet. Sagen viser, at det har konsekvenser at bryde overenskomsten, og at det kan nytte, når Yngre Læger siger fra over for grove brud på overenskomsten.

Hjerteblod

Fællesvagtsbestemmelserne er hjerteblod for Yngre Læger. Vagter er en vigtig og nødvendig del af det lægelige arbejde, men det er dagarbejdstid og godt arbejdsmiljø også.

Vi holder derfor nøje øje med, hvordan vagtområdet - og ikke mindst fællesvagterne - udvikler sig. Vagterne skal være rimelige, både hvad angår hyppighed og belastning, der skal være ordentlig oplæring, og der skal foreligge instrukser.

Sagen i korte træk

Sagen startede i sensommeren 2000, hvor H:S Rigshospitalet ville etablere en fællesvagt mellem Epidemiklinikken og Skadestuen.

Efter et mæglingsmøde indgik reservelægerådet og H:S Rigshospitalet en aftale, og her blev det blandt andet aftalt, at Epidemiklinikken skulle tilføres fem ekstra stillinger. Stillingerne blev i første omgang besat, men kun kortvarigt, og problemerne begyndte. Dårligt arbejdsmiljø med alt for mange vagter blev hverdag for lægerne på Epidemi-klinikken.

H:S Rigshospitalet opsagde aftalen og varslede ensidigt en ny fællesvagt. Denne fællesvagt blev dog trukket tilbage efter et nyt mæglingsmøde, og i marts 2002 blev der indgået aftale med reservelægerådet om en ny fællesvagt, der blandt andet indebar seks ekstra lægestillinger.

Medhold i alle punkter

Den 31. januar kom sagen endelig i voldgiftsretten, og her gav opmand, højesteretsdommer Per Sørensen, Yngre Læger medhold i alle tre klagepunkter:

  1. Yngre Læger fik medhold i, at H:S Rigshospitalet brød den indgåede aftale fra oktober 2000 ved ikke at gøre tilstrækkeligt for at besætte de fem ekstra reservelægestillinger.

  2. Yngre Læger fik medhold i, at H:S Rigshospitalet brød aftalen ved ensidigt at opsige aftalen i stedet for at forhandle en ny aftale på baggrund af en vagtopgørelse, som det var forudsat i den oprindelige aftale.

  3. Endvidere brød H:S Rigshospitalet overenskomsten ved at varsle en ny dikteret fællesvagt uden forinden skriftligt at have dokumenteret, at betingelserne for at etablere en fællesvagt var opfyldt - herunder kravet om mindst fire timers hvile i tidsrummet kl. 20-08.

Bod på kr. 200.000

H:S Rigshospitalet blev dømt til at betale en bod på kr. 200.000 for at have brudt aftalerne. Yngre Læger havde gerne set en væsentlig større bod, der også tog højde for den besparelse, som H:S Rigshospitalet efter Yngre Lægers opfattelse har haft ved ikke at besætte de aftalte stillinger. Opmanden har imidlertid lagt til grund, at H:S Rigshospitalet ikke opnåede besparelser ved at overtræde overenskomsten. Set i det lys er der tale om en stor bod, idet de kr. 200.000 »kun« dækker selve overenskomstbruddet.

Hvilke konsekvenser får afgørelsen?

At vinde en voldgiftssag giver naturligvis forventninger om, at forholdene på H:S Rigshospitalet og andre sygehuse fremover ser anderledes bedre ud. Afgørelsen præciserer, at fællesvagter ikke kan etableres uden forudgående dialog med det lokale reservelægeråd. Herefter kan ledelsen enten indgå en aftale om fællesvagt med Yngre Læger eller drøfte sagen med reservelægerådet og dokumentere, at alle punkterne i fællesvagtbestemmelserne (se boks) er opfyldt.

Dette kræver blandt andet en vagt-opgørelse, der dokumenterer, at belastningen kl. 20-08 giver mulighed for minimum fire timers hvile. Kan alle punkterne opfyldes, kan ledelsen varsle en fællesvagt. Vi forventer, at H:S Rigshospitalets ledelse fremover vil udvise større vilje til dialog og samarbejde også ved overvejelser om etablering af fællesvagter. Samtidig forventer vi, at ledelserne på landets øvrige sygehuse også er opmærksomme på denne afgørelses principielle karakter.

Fakta: Fællesvagt § 3, stk. 2 (§ 4 i H:S)

Hvor det efter lokal drøftelse findes hensigtsmæssigt både i faglig og driftsmæssig henseende, kan der etableres fællesvagt ved flere afdelinger.

En forudsætning for etablering af fællesvagt er, at sygehuset/institutionen forud for etableringen skriftligt dokumenterer, at følgende vilkår er opfyldt:

  1. Fællesvagt kræver lokal drøftelse forinden iværksættelse.

  2. De uddannelsesmæssige forhold for de involverede læger må ikke forringes. Det forudsættes, at uddannelsesprogrammerne for de involverede enkeltstillingsklassificerede stillinger gennemføres. I tvivlstilfælde kan der indhentes en vejledende udtalelse fra Sundhedsstyrelsen.

  3. Kompetence- og ansvarsforhold for fællesvagt skal være afklaret, og der skal tillige foreligge skriftlige instrukser for det lægelige arbejde i fællesvagten.

  4. Der sikres relevant oplæring af alle læger, der indgår i vagten.

  5. Arbejdet tilrettelægges således, at lægen i tidsrummet kl. 20-08 maksimalt er belastet to tredjedele af tiden (opgjort efter reglerne i § 20, stk. 6-10) (§ 18 i H:S).

  6. Etablering af fællesvagt må ikke medføre forøget vagthyppighed for de involverede læger, og må højst pålægges en gang om ugen som et gennemsnit over en normperiode (højst to gange om ugen for vagt uden for tjenestestedet).

Fællesvagt skal varsles med minimum tre måneder.

Fællesvagt kan i øvrigt aftales konkret mellem amtet og Foreningen af Yngre Læger i tilfælde, hvor ikke alle ovennævnte betingelser er opfyldt.