Skip to main content

Yngre Lægers bedste spåmand M/K

Yngre Lægers redaktør Morten Gustav Poulsen, m.g.poulsen@dadlnet.dk

9. jan. 2009
7 min.

Det var nogle af de emner, der skulle spås om, da vi udfordrede læserne til at tage et kig i krystalkuglen i starten af 2008. Den bedste spåmand blev Bue Juvik med 12 rigtige svar. Det eneste, der glippede, var det rigtige svar til spørgsmål 7 om Yngre Lægers kontingent. Præmien er et årskort til Zoo, som kan bruges sammen med familien.

Passede de rigtige svar med dine håb for yngre læger i 2008 - eller var det godt pragmatisk gætværk?

»Jeg er vel generelt pragmatiker« siger Bue Juvik, »men 9 ud af 13 var helt realistisk optimistisk. Vi kunne næppe regne med at få fuld løn i hele barselsperioden eller at afskaffe 4 års reglen med ét slag, vel? Og vagtbelastning kan ikke nedsættes i overenskomstforhandlinger; det kræver lokalt arbejde at løse lokale problemer.«

Har du selv påvirket årets gang i Yngre Læger og dermed svarene?

»På nogle punkter, ja. Jeg var selv med til at foreslå antallet af medlemmer i Lægeforeningens bestyrelse, og ligesom 87% af kolleger har jeg stemt overenskomsten hjem og sikret, at Yngre Læger ikke blev kastet ud i strejke.«

Du stemte som repræsentant for en lille kontingentstigning, selv om du havde spået en nedsættelse?

»Da Lægekredsforeningerne blev endeligt samlet i Lægeforeningen ved nytår, fik Yngre Lægers tillidsfolk lokalt al den sekretariatsopbakning, man har ønsket sig. Dermed kan vi løse de lokale opgaver ideelt over hele landet, og det er der en regning for, som vi må acceptere. I Region Sjælland bruger vi nok i større omfang Yngre Lægers centrale sekretariat, men de tillidsvalgte må tilrettelægge arbejdet på den måde, der fungerer bedst i hver region«

Hvad sker der i 2009?

»Lægemangel kommer i fokus, også mangel på uddannelseslæger. Der er færre læger i klinisk basisuddannelse, end der var i turnus, så de fleste afdelinger skal tilrettelægge tjenester med færre af de traditionelle forvagter.

Dannelsen af Fælles Akut Modtage Enheder (FAME) begynder mange steder: Min egen arbejdsplads Køge Sygehus er meget langt med planlægningen og forventer, at KBU-læger den 1. april kan overgå fra medicinske og kirurgiske afdelinger til at arbejde i FAME.«

Hvad skal der til for at komme i gang 1. april - det er allerede blevet udskudt en gang?

»Overlæger og afdelingslæger fra ,akutte specialer` skal ansættes, ligesom yngre læger, der vil subspecialisere sig med akutmedicin som fagområde uanset eget speciale.

Yngre Læger skal være meget tæt på den proces for at sikre kollegernes arbejdsvilkår lige nu, og tilrettelægge videreuddannelsen i de relevante specialer i løbet af de næste år, så FAME bliver anvendt og udviklet optimalt.«

I næste uge kan du være med til at spå om 2009 her i Ugeskriftet og på Læger.dk.

Sådan gik 2008
Spørgsmål 1. Får yngre læger generelle lønstigninger på over 5 % i løbet af 2008?

Ja, OK 08 resultatet gav historisk høje lønstigninger.

I regionerne fik vi godt 4% mere i løn den 1. april 2008 og godt 1,5% den 1. oktober 2008, altså i alt godt 5,5% i 2008. I staten blev det udmøntet lidt anderledes men på tilsvarende niveau. I alt får afdelingslæger ca. 5000 kr. mere om måneden frem til sidste stigning aftalt i OK 08 den 1. oktober 2010.

Du kan beregne din løn og tjekke din lønseddel på Læger.dk > Løn og Overenskomster > Yngre Læger > Løn.

Spørgsmål 2. Kommer vi af med fireårsreglen i løbet af 2008?

Nej, det var der også kun et par stykker af deltagerne, der havde spået.

Til gengæld er antallet af både intro- og hoveduddannelsesstillinger øget med knap 20%, så der bliver væsentlig flere stillinger at vælge imellem. Samtidig betyder den ny ansættelsesprocedure, at læger fremover bliver vurderet på potentiale efter specialets profil, ikke kun på aflagte meritter. Dermed kan man hurtigere kvalificere sig til en hoveduddannelsesstilling.

Få gode råd til jobansøgning og -samtale på Læger.dk > Uddannelse > Videreuddannelse > Sådan bliver du speciallæge.

Spørgsmål 3. Bliver vagtbelastningen eller -hyppigheden nedsat som led i OK 08?

Nej, der ligger ikke noget håndfast i OK 08, som sikrer, at vagtbelastningen eller -hyppigheden bliver sat ned. Men det er aftalt, at »vagtparagraffen« fra OK 05 (nu § 22, stk. 5) skal afprøves og udnyttes fuldt ud, herunder skal de centrale forhandlingsparter direkte på banen i konkrete, lokale forhandlinger for at se, om det kan fremme en mere arbejdsmiljøvenlig vagttilrettelæggelse.

Læs hvad du kan gøre ved en for høj vagtbelastning på Læger.dk > Arbejdsliv > Arbejdsforhold > Vagt.

Spørgsmål 4. Bliver den nuværende bestyrelse siddende i hele 2008?

Nej, i november fik Yngre Læger tre nye bestyrelsesmedlemmer, Cæcilie Buhmann, Helle Pilgaard og Lars Zebis. Samtidig blev Klaus Klausen og Michael Dall som medlemmer af Lægeforeningens bestyrelse valgt ind som fuldgyldige medlemmer af Yngre Lægers bestyrelse.

Se de nye medlemmers arbejdsområder på Læger.dk > Lægeforeningen > Yngre Læger > Bestyrelse.

Spørgsmål 5. Strejker yngre læger i løbet af 2008?

Nej, 87% af Yngre Lægers medlemmer fulgte bestyrelsens og et enstemmigt repræsentantskabs anbefaling om at sige ja til OK 08. Hele 54% af medlemmerne deltog i urafstemningen. Kun en gang inden for de sidste 20 år har stemmeprocenten været højere, nemlig i 1999, hvor den var 58%.

Spørgsmål 6. Har Yngre Læger mere end 10.500 medlemmer ved årsskiftet 2008/2009?

Nej, Yngre Læger havde helt præcist 10.004 medlemmer ved årsskiftet. Vi bliver mange flere hver sommer og vinter, når nye kolleger bliver uddannet, mens medlemstallet normalt falder jævnt igen efterår og forår, når medlemmerne bliver overlæger eller praktiserende læger.

Spørgsmål 7. Beslutter Yngre Lægers repræsentantskab at sætte kontingentet yderligere ned på repræsentantskabsmødet i efteråret 2008?

Nej, repræsentantskabet vedtog et budget for 2009, der betyder, at Yngre Lægers kontingent bliver kr. 3.300. Det er højere, end det plejer at være, til gengæld skal man ikke længere betale kontingent til lægekredsforeningen. Det totale kontingent til Yngre Læger og Lægeforeningen bliver på kr. 7.415 i 2009. Det er en stigning på 130 kr. svarende til 1,8%. Forbrugerpriserne er generelt steget 3-4% i årets løb.

Se i øvrigt hvad repræsentantskabet besluttede på Læger.dk > Lægeforeningen > Yngre Læger > Repræsentantskab. Samme sted under Regnskab kan du se, hvad Yngre Læger bruger kontingentkronerne på.

Spørgsmål 8. Får Yngre Læger forhandlet sig frem til fuld løn i hele barselsperioden ved OK 08?

Nej, men sammen med de andre organisationer i KTO-forhandlingsfællesskabet fik vi forlænget perioden med fuld løn under barsel væsentligt. Læs mere om barselsreglerne på Læger.dk > Arbejdsliv > Arbejdsforhold > Barsel og orlov > Yngre Læger på barsel eller log dig på Læger.dk og klik på barnevognen.

Spørgsmål 9. Holder ventetiden sig generelt under de maksimale tre måneder for de kandidater, der starter på den nye kliniske basisuddannelse efter sommeren 2008?

Ja, i gennemsnit venter nyuddannede yngre læger 1,7 måned på at komme i gang med basisuddannelsen ifølge Yngre Lægers tal. Under 10 har ventet mere end tre måneder. Få gode råd om at komme hurtigt og godt i gang på Læger.dk > Uddannelse > Karriererådgivning.

Spørgsmål 10. Får Yngre Læger mere end to repræsentanter i bestyrelsen i Fremtidens Lægeforening, den tidligere hovedbestyrelse?

Ja, både Yngre Lægers formand Lisbeth Lintz, Klaus Klausen og Michael Dall er nu medlemmer af Lægeforeningens bestyrelse. Se deres arbejdsområder på Læger.dk > Lægeforeningen > Lægeforeningens bestyrelse.

Spørgsmål 11. Er mere end 60% af Yngre Lægers medlemmer kvinder ved årsskiftet 2008/2009?

Nej, ud af Yngre Lægers godt 10.000 medlemmer er 58% kvinder og 42% mænd. Det er 1% flere kvinder end ved årsskiftet 2007/08. I FAS er 28% kvinder og i PLO 32%. I den samlede Lægeforening er 41% af medlemmerne kvinder.

Spørgsmål 12. Kommer sundhedsminister Jakob Axel Nielsen til Yngre Lægers repræsentantskabsmøde i efteråret 2008?

Ja, sundhedsministeren kom til repræsentantskabsmødet, og her bekræftede han bl.a., at Sundhedsministeriet selvfølgelig vil leve op til deres del af aftalen om tilrettelæggelse af den lægelige videreuddannelse. Han understregede bl.a., at det aftalte antal uddannelsesstillinger faktisk bliver slået op. Se uddrag af debatten med ministeren og hvad der eller skete på mødet på Læger.dk > Lægeforeningen > Yngre Læger > Repræsentantskab.

Spørgsmål 13. Fusionerer FADL og Yngre Læger i 2008?

Nej, FADL og Yngre Læger er fortsat to selvstændige foreninger. FADL følger Yngre Lægers arbejde med en række observatører i teams og repræsentantskab. Yngre Læger møder bl.a. kommende kolleger på de KBU-informationsmøder, som FADL hidtil har stået for. Medicinstuderende kan også få en pæn rabat på abonnement på Ugeskrift for Læger i studietiden.

Du kan finde artiklen med konkurrencen, som blev bragt i Ugeskriftet nr. 4, 2008 på www.ugeskriftet.dk > Tidligere numre > 2008 > nr. 4.