Skip to main content

»Yngre Lægers krav er urealistiske«

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

10. dec. 2010
2 min.

Yngre Lægers krav er urealistiske, men vi begik en fodfejl i forbindelse med høring af bekendtgørelsen for lægers videreuddannelse for tre år siden.

Så klart kan svaret til Yngre Læger siges. Afsenderen er sekretariatschef Lise Møller fra Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Region Øst.

Udmeldingen kommer på baggrund af en artikel i sidste uges Ugeskrift for Læger. Heri fastslås det, at Sundhedsstyrelsen ikke overholder bekendtgørelsen § 17, der blandt andet fastslår, at myndigheden skal indhente antallet af opslåede introduktionsstillinger hos de regionale råd for læges videreuddannelse. Men det sker ikke.

Yngre Læger frygter, at den trængte økonomi på landets hospitaler er ved at skabe flaskehalse til introduktionsstillingerne. Stillinger, som afdelingen kan vente med at opslå og dermed spare penge. Men ingen ved, om det sker, da der ikke er et nationalt overblik.

Sekretariatschef Lise Møller mener dog ikke, at sådan et overblik giver nyttig viden i sig selv:

»Det er helt urealistisk at få selve tallet for opslåede stillinger. En afdeling kan jo slå én enkelt stilling op tolv gange årligt, idet den jo teoretisk kan blive ledig hver måned. Realistisk set vil det være umuligt at få det det rette tal, da fejlkilderne alene ved indberetning vil være store. Og kan tallet så bruges til noget? Den har været tilgængelig tolv gange - og hvad så? Der er jo ingen oplysninger om antal ansøgere, eller hvorfor den evt. er blevet ledig i 'utide'«, siger Lise Møller.

Men hun erkender, at det står i bekendtgørelsen. Det burde dog aldrig have været med:

»I bagklogskabens klare lys skulle vi, da bekendtgørelsen var i høring, have reageret, så der ikke står, at vi skal levere tal for opslåede introduktionsstillinger - en oplysning, vi slet ikke har adgang til, da vi kun klassificerer, men ikke opslår introduktionsstillingerne. Det var en fejl, som vi skulle have set«, siger hun.

Yngre Læger undrer sig over, at tallene ikke skal kunne bruges til noget:

»Man får den tanke, at man ikke vil opfylde bekendtgørelsen. Vi vil sikre, at alle stillinger rent faktisk blev opslået. For det er helt urimeligt, at læger, der er underlagt fireårsreglen, risikerer ikke at få en introduktionsstilling, fordi alle ledige stillinger ikke bliver slået op. Og det er helt urimeligt, at man oven i købet forsvarer, at man ikke overholder en aftale, men lader som om lige denne del er ligegyldig. Faktum er, at både regioner og Sundhedsstyrelsen render fra deres ansvar«, siger YL-formand Lisbeth Lintz.