Skip to main content

Yngre Lægers nye formand: Fireårsreglen - grotesk og utidssvarende

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

10. sep. 2007
5 min.

Det er vigtigt for Yngre Lægers nyvalgte formand, Lisbeth Lintz, at foreningen fremstår som »en troværdig samarbejdspartner«. Derfor står hun også ved den fireårsregel, der indgik i hendes forgængers omstridte uddannelsesaftale med sundhedsministeren.

»Men jeg vil gerne sige meget tydeligt, at jeg finder fireårsreglen totalt utidssvarende og i modstrid med alle moderne pædagogiske principper«, siger Lisbeth Lintz meget tydeligt. »Det er grotesk, at man i 2007 vælger trusler og pisk frem for positiv motivation«.

Men nu har I skrevet under på aftalen?

»Ja, og det er væsentligt, at vi er troværdige samarbejdspartnere. Men det er væsentligt for mig at sige, at alle aftalens andre punkter, alle forudsætninger for fireårsreglen, skal opfyldes. Hvis det ikke sker for alle punkterne - dimensionering, karriererådgivning osv. - bliver vi nødt til at tage aftalen op til fornyet debat. Hvilket i øvrigt ligger helt i tråd med det høringssvar, der kommer fra Lægeforeningen. Vi kan under ingen omstændigheder acceptere, at kun den del af aftalen, som den ene side ønsker sig, bliver gennemført«, siger Lisbeth Lintz.

Yngre Lægers nye formand er 40 år og bor i Espergærde i Nordsjælland. Sammen med sin kæreste, Henning, har hun tre børn på 2, 5 og 7 år. Hun har været aktiv i Yngre Læger, siden hun blev læge i 1994, og bortset fra børnene er YL-politik hendes eneste virkelige fritidsinteresse.

»Den tid, jeg kan afse, bruger jeg sammen med børnene og hjælper til i den lokale spejdergruppe«, siger Lisbeth Lintz.

Det bliver dog nok knebent med tiden - både til spejdergruppen og til at færdiggøre speciallægeuddannelsen på de ni måneder, der resterer af hendes 1. reservelægestilling på Bispebjerg Hospitals geriatriske klinik. For på det korte sigt forestår ilddåben: Overens-komstforhandlingerne 2008, eller OK-08, som det hedder blandt de indviede.

Hvad nu med OK-08?

Og indviet er Lisbeth Lintz, der som formand for Yngre Lægers Overenskomst- og Aftaleudvalg, var centralt placeret ved den seneste OK-forhandling i 2005.

»Lige nu er OK-08 ekstremt vigtig og får absolut topprioritet. De andre organisationer i AC og KTO [forhand-lingsfællesskabet for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstan-satte, red.] og modparten skal lige se, hvem jeg er. Mange kender jeg i forvejen men i en lidt anden rolle«.

Vil det ikke skade mulighederne ved overenskomstforhandlingerne, at formand og bestyrelse udskiftes lige nu? Og Mette Worsøe var jo næstformand i KTO?

»Hvis formandsskiftet var sket velovervejet og planlagt, var det selvfølgelig foregået på et andet tidspunkt. Men sådan gik det ikke. Der er ingen tvivl om, at det bliver anderledes. Men om det nødvendigvis betyder et dårligere resultat, er jo ikke sikkert«.

»Næstformandsposten i KTO går ikke automatisk til os, men til Mettes suppleant, der kommer fra DJØF. Men vi har aldrig før haft næstformandsposten, og vi har mange gange forhandlet overenskomst uden«, siger Lisbeth Lintz.

Føler du dig klædt på til at være den, der skal gå ind og styre i forhandlingen?

»Vi har et topprofessionelt sekretariat med direktør og forhandlingschef - mennesker, som har rigtig mange ganges erfaring, og de skal nok hjælpe mig med at blive klædt på. Og jeg har jo været der før og set både, hvordan spillet forløber, og hvilke aktører der er med«.

Du har også en ny formand for Overens-komst- og Aftaleudvalget med, Stine Sloth. Hvad bliver hendes rolle - det ved du jo noget om?

»Præcist hvordan rollefordelingen bliver, ved vi ikke endnu. Vi vil nok skele til, hvordan vi traditionelt har gjort i foreningen. Men nu skal vi have nedsat en forhandlingsdelegation i bestyrelsen, og der kunne meget vel være en tredjemand med«.

Kravene skal udveksles til oktober, og Lisbeth Lintz forventer, at bestyrelsen har en køreplan for forhandlingerne klar inden da. Hun forudser, at Yngre Lægers krav vil være centreret omkring forbedring af vagtvilkårene samt »løn, løn og løn«.

På vagtområdet har der været et vist gennembrud - nu anerkender Danske Regioner faktisk, at der er problemer, og modparten har på fælles »vagtkonferencer« vist vekslende grader af fremkommelighed. Men Lisbeth Lintz tror ikke på, at virkelige forbedringer er lige på trapperne, og uden sværdslag kommer det næppe længere end til de positive skåltaler om gode hensigter.

Flere ind i arbejdet

Overenskomsten er den umiddelbare opgave. Men hvad med det længere sigt?

»Der handler det om at ændre bestyrelsesarbejdet. I stedet for stående udvalg - som vi ikke har så mange tilbage af - har vi overvejet at satse på emnebaserede team, hvor vi i langt større udstrækning kan medinddrage repræsentantskabsmedlemmer og andre. Nogle team vil nok få mere permanent karakter, fx på videreuddannelsesområdet, mens andre vil få langt kortere levetid. Det vil gøre det mere attraktivt at være med til at udvikle politikkerne ved at deltage i et kortere eller længerevarende teamwork. Det vil også give langt flere input og gøre politikudviklingen mere dynamisk«.

Lisbeth Lintz forestiller sig, at enkeltområder - fx arbejdstilrettelæggelse, der sorterer under Overenskomst- og Aftaleudvalget - kan gøres til selvstændig genstand for et teamarbejde for særlige interesserede. Derved håber hun, at medlemmer, som ellers ville vige tilbage fra at påtage sig en langvarig udvalgsforpligtelse, kan inddrages effektivt i en kort periode på et snævert felt, som har deres særlige interesse.

De studerendes fagforening FadL har efterlyst at blive inddraget som høringspart. Kunne man forestille sig at inddrage også FADL i et team omkring fireårs reglen?

» Jeg udelukker intet. Men jeg må også sige, at FADL er en selvstændig forening, og jeg har ingen problemer med, at de selv kommunikerer med sundhedsministeren. Hvad angår dialogen med Yngre Læger, har de gode muligheder for at blive hørt. De har observatørpladser i alle vores udvalg, inklusive Forsknings- og Uddannelsesudvalget, på lige fod med FAS og PLO - og det er der ikke andre foreninger, der har«.