Skip to main content

PLO vil ikke bare arbejde fra OK til OK

( OPDATERET) PLO Repræsentantskabsmøde: De praktiserende lægers organisation vil arbejde på det lange sigt. Formanden præsenterer tre temaer, der kommer til at fylde meget i de kommende år. Og så blev der valgt et nyt bestyrelsesmedlem i stedet for Birgitte Ries Møller, som ikke genopstillede.
Repræsentantskabet åbner altid sine møder med en sang. Denne gang blev det Kim Larsens "Papirklip". På keyboard læge Henrik Nyholm, Midtjylland. Foto: Ugeskrift for Læger.
Repræsentantskabet åbner altid sine møder med en sang. Denne gang blev det Kim Larsens "Papirklip". På keyboard læge Henrik Nyholm, Midtjylland. Foto: Ugeskrift for Læger.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

24. nov. 2018
4 min.

De praktiserende læger skal sætte deres præg på det nære sundhedsvæsen og på dansk sundhedsvæsen som helhed. Og det skal ikke kun ske hvert tredje år, som en del af nogle overenskomstforhandlinger.

Tre temaer

Derfor har bestyrelsen opridset tre temaer, som ikke bare er en opvarmning til overenskomstforhandlingerne i 2021, men som er temaer, der i de kommende år skal udgøre en stor del af organisationens arbejdsindsats.

Det gjorde PLO-formand Christian Freitag klart, da han lørdag åbnede PLO’s repræsentantskabsmøde i Tivoli Kongrescenter i København.

De tre temaer er:

- Kapaciteten i almen praksis

- At give danskerne reelt mere sundhed for pengene

- Jobbet som praktiserende læge

Christian Freitag pegede på, at de mange opgaver, som allerede med den seneste overenskomst begyndte at lande på den praktiserende læges bord, stiller krav, som ikke bare kan løses ved at skrue op for kapaciteten – selv ikke, hvis der følger penge med:

”Dette tema går ikke bare ud på at skaffe flere praktiserende læger – det er vi jo allerede godt i gang med”, sagde Christian Freitag. ”Temaet går i høj grad ud på at hjælpe vores medlemmer i klinikkerne med at øge klinikkens samlede kapacitet – uden at det betyder flere lægearbejdstimer og flere udbrændte kolleger”.

Hvilke opgaver kan uddelegeres? Hvordan får vi bedre og hurtigere uddannet hjælpepersonale? Kan det gøres lettere at ansætte yngre almenmedicinere” er bare nogle af de spørgsmål, der melder sig.

PLO vil selv definere fagligheden

Men det var i det mindste konkrete spørgsmål. Sværere bliver det for det andet tema: At skabe mere sundhed for pengene.

PLO har da heller ikke svaret – men derimod endnu flere spørgsmål. For eksempel: Hvor meget ekstra sundhed kommer der ud af uspecifikke forebyggende helbredsundersøgelser? Og hvor meget ekstra sundhed kommer der ud af at donere hundreder af millioner til projekter, der stopper igen tre år senere?

”PLO har som sagt ikke svarene, men vi vil meget gerne i dialog med nogle, der vil være med til at besvare dem, sagde Christian Freitag.

Debatten om temaerne viste en dyb tilfredshed med, at PLO med tema nr. 2 ”endelig”, som én sagde, ”er kommet på banen som en proaktiv organisation”. En glædede sig over, at ”PLO tager fat på at arbejde med den faglige udvikling” og kaldte det ”en vending af paradigmet, at det er os, der sætter os på dagsordenen og udvikler det, der giver faglig mening”.

Bestyrelsesmedlem Henrik Dibbern, der som formand for arbejdsgruppen præsenterede punktet, kaldte det ligefrem ”det vigtigste projekt, PLO har kastet sig ud i nogen sinde – og det mest omfattende”.

Temaer kommer til at fylde meget

Det sidste tema – almen praksis som arbejdsplads - ligger det dog i PLO’s magt selv at gøre en del ved – selv om det også kræver medvirken fra Danske Regioner og Sundhedsministeriet.

Og der lyder positive toner fra regionerne: På Lægedage tidligere på måneden sagde Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V): ”Det er rigtig vigtigt at gøre almen praksis til et attraktivt sted at være”.

Det er ikke nok at uddanne mange nye almenmedicinere. De, som allerede er i faget, skal også opleve større arbejdsglæde: Ud over det, som Danske Regioner og regeringen kan hjælpe med, kan PLO – eller rettere: de enkelte medlemmer – gøre en del selv:

”En del af det handler om at vise, at livet som praktiserende læge meget er, hvad du gør det til”, sagde PLO-formanden.

De tre temaer er noget, som PLO’s bestyrelse har lagt megen tid og meget arbejde i at beskrive, og formanden håbede derfor, at repræsentantskabet ville tage godt imod dem:

”PLO’s bestyrelse mener faktisk dette så alvorligt, at vi har tænkt os at dedikere en meget stor del af vores kommende arbejdsindsats til lige præcis disse tre temaer”, sagde Christian Freitag.

- - - - - - -

Nyvalgt til bestyrelsen

- Mireille Lacroix

Mireille Lacroix - nyvalgt medlem af PLO's bestyrelse. Foto: Ugeskrift for Læger

På PLO’s repræsentantskabsmøde var der kampvalg om den bestyrelsespost, der blev ledig, efter at Birgitte Ries Møller, Region Syddanmark, havde valgt ikke at genopstille efter at have siddet i to perioder.

De to opstillede kandidater var Mireille Lacroix, Region Syddanmark, og Søren Svenningsen fra Region Midtjylland.

Valgt blev Mireille Lacroix.