Skip to main content

2006 Annual scientific meeting of the American Society for Reconstructive Microsurgery

Klinisk assistent Christian T. Bonde, E-mail: bonde@rh.dk

20. mar. 2006
2 min.

Konferencen er en af de største og vigtigste inden for rekonstruktiv mikrokirurgi i verden. Mødet kørte efter et stramt program, og hver dag startede tidligt med instructional curses kl. 6.30-7.30. Man kunne vælge imellem fem forskellige emner, alle præsenteret af ledende eksperter inden for området. Resten af dagen blev udfyldt med paneldiskussioner og diverse serier af frie foredrag. Lørdag afholdtes Master series in microsurgery, en serie af state of the art -præsentationer med emner som tå til hånd-transplantation, dynamisk ansigtsrekonstruktion og brystrekonstruktion.

Composite tissue allografts var et af de store emner i år. Inspireret af at man fra Frankrig for nylig rapporterede om verdens første ansigtstransplantation. Emnet er meget omdiskuteret, og i flere foredrag uddybede man de problemer, der er relateret til denne teknik, og sammenlignede erfaringerne fra de tidligere udførte allogene håndtransplantationer. Behandlingen skønnes at have et stort rekonstruktivt potentiale, men mange problemer er stadig ikke løst, til trods for at ansigtstransplantationer, inkl. kranieknogler, med succes er udført på rotter.

Et andet spændende emne var de rekonstruktive problemer og nye teknikker, der er udviklet i forbindelse med amerikanernes global war on terror . I alt 16.000 soldater er foreløbig blevet såret i Irak/Afghanistan, og skadesmønstret har ændret sig i forhold til tidligere krige. Tidligere kriges ballistiske skader er afløst af eksplosionsskader. I dag overlever 90% af de sårede soldater, 17% er svært skadede f.eks. med multiple amputationer. Dette har stimuleret udviklingen af nye rekonstruktive procedurer, som også kan benyttes i den daglige behandling.