Skip to main content

Absorption of food allergens in humans

Læge Christina Glattre Dirks: Forf.s adresse: Postboks 3333, Medicinsk Afdeling, Dr. Ingrids Hospital, DK-3900 Nuuk, Grønland E-mail: cgd@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 6. januar 2006, kl. 14.00, auditorium 2, H:S Rigshospitalet, København. Bedømmere: Asger Dirksen, Steffen Husby og Henrik Permin . Vejledere: Lars K. Poulsen, cand.polyt. Per S. Skov og Carsten Bindslev-Jensen.

2. jan. 2006
2 min.

Ph.d.-afhandlingen blev udarbejdet på Allergiklinikken, H:S Rigshospitalet, 2001-2005.

Formål : At udvikle en sensitiv metode til at måle absorberet allergene fødevareproteiner i serum hos raske individer efter indtagelse, samt at estimere dosis-respons og kinetikken af absorberet fødevareprotein. Jordnød blev brugt som model, da dette hyppigt indtages, er meget allergent og årsag til svære fødevarerelateret anafylaktiske reaktioner.

Dosis respons og kinetik blev bestemt ved ELISA, baseret på polyklonale kanin antistoffer rejst mod et ekstrakt af rå jordnød. Den allergene aktivitet blev bestemt v.hj.a. en biologisk metode, Histamine Release (HR), med passivt sensibiliserede basofile celler. IgE fra basofile donor celler blev fjernet og cellerne blev sensibiliseret med serum fra en patient med jordnøddeallergi, og dernæst provokeret med et jordnødde ekstrakt samt serum fra raske voksne, der havde spist jordnødder.

Resultater : En sensitiv ELISA (0.52 ng jordnøddeprotein/ mL serum) og HR (0.28 ng jordnød allergen/mL serum) blev udviklet. Jordnød kunne måles i blodet hos raske voksne 0,5-3 timer efter indtagelse af hhv. 200 g og 100 g jordnødder. Den maksimale koncentration svarede til en optagelse på 0,0003% af den total indtagede mængde af jordnøddeprotein. HR viste en kinetik der var sammenlignelig med ELISA. Frigjort histamin kunne måles 10 min. til 24 timer efter indtagelse af 3,5 -100 g jordnødder. En signifikant histamin frigørelse blev målt 10 min. efter at mundslimhinden blev provokeret med 10 g jordnødder. Det antages at en mulig optagelse af et fødevareprotein via mundslimhinden kan foranledige den hurtige udløste systemisk IgE-medieret allergiske reaktion hos allergikere.