Skip to main content

Ægtefællens død associeret med langtidsrisiko for atrieflimren

Dette studie fandt, at ægtefællens død var associeret med en forhøjet risiko for atrieflimren i op til et år efter dødsfaldet. Sammenhængen var mest udtalt kort tid efter dødsfaldet, og hvis tabet var uventet.

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

15. apr. 2016
2 min.

Dette studie fandt, at ægtefællens død var associeret med en forhøjet risiko for atrieflimren i op til et år efter dødsfaldet. Sammenhængen var mest udtalt kort tid efter dødsfaldet, og hvis tabet var uventet.

Man ved, at det er en ekstremt belastende begivenhed at miste en ægtefælle/partner, og tidligere studier har fundet en sammenhæng mellem tab af ægtefælle og kardiovaskulær sygdom (specielt akut koronart syndrom), psykiatrisk sygdom og død. Det er ikke tidligere i større undersøgelser undersøgt, om tab af ægtefælle også påvirker risikoen for arytmier.

Denne store populationsbaserede case-kontrol-undersøgelse identificerede via danske registre 88.612 tilfælde af hospitalsdiagnosticeret atrieflimren i perioden 1995-2014. For hvert tilfælde af atrieflimren blev der udtrukket ti køns- og aldersmatchede kontroller, og data blev analyseret i logistiske regressionsmodeller. Tab af ægtefælle eller partner blev oplevet af 17.478 patienter med atrieflimren og hos 168.940 kontroller. Det var associeret med en midlertidigt forhøjet risiko for atrieflimren, som var højest 1-2 uger efter tabet (oddsratio (OR) = 1,9; 95% konfidens-interval (KI) 1,34-2,69) og derefter gradvist faldt. Et år efter tabet var risikoen for atrieflimren næsten den samme som blandt kontrollerne. Ægtefællerne, som havde oplevet et tab, havde en forhøjet risiko for atrieflimren (OR = 1,41; 95% KI: 1,17-1,70) inden for de første 30 dage. Risikoen var højere hos personer, som var yngre end 60 år (OR = 2,34; 95% KI: 1,02-5,40), og hos personer, hvis ægtefæller havde en lav prædikeret mortalitetsrisiko en måned før dødsfaldet (OR = 1,57; 95% KI: 1,13-2,17).

Overlæge, klinisk lektor Lars Frost kommenter: ”Det er alment accepteret, at emotionel stress kan give anledning til hjertesygdom, om end sjældent. Det mest spektakulære eksempel er takotsubo-kardiomyopati, også kaldet broken heart syndrome eller stresskardiomyopati. Et vel gennemført observationelt studie baseret på danske administrative registre tyder på, at også atrieflimren kan udløses af en alvorlig livsbegivenhed som partnerens død. Mekanismen er ukendt. Man kan forestille sig, at atrieflimren trigges på grund af stress. Det kan ikke udelukkes, at forhold som øget opmærksomhed på eget helbred eller øget kontakt til lægen under en sorgperiode kan have medført diagnostisk bias”.

Graff S, Fenger-Grøn M, Christensen B et al. Long-term risk of atrial fibrillation after the death of a partner. Open Heart 2016;3:e000367.

Interessekonflikter: ingen