Skip to main content

Akutlægehelikopter giver hurtig transport af patienter til højtspecialiseret behandling

Monika Afzali1, Rasmus Hesselfeldt1, Jacob Steinmetz1, 2, 3, Annemarie Bondegaard Thomsen1, 3, Lars S. Rasmussen1

19. aug. 2013
3 min.

INTRODUKTION

Centralisering af hospitalsstrukturen vil for nogle patienter betyde længere transporttid til primær behandling. Dette medfører behov for effektiv triage og tilpasning af det præhospitale beredskab. En akutlægehelikopter (ALH) kan bidrage til hurtig transport af patienterne til højtspecialiseret behandling. Selv om ALH er brugt i det præhospitale beredskab i mange lande, er hvert system unikt. Forskelle i bemanding, protokoller, geografi og klima gør det svært at overføre erfaringer fra et system til et andet. I 2010 blev der som en prøveordning derfor etableret en ALH på Sjælland med det formål at indsamle erfaringer med ALH i Danmark. I dette studie beskrives aktivitet og mulig gavnlig effekt efter det første år.

MATERIALE OG METODER

I dette prospektive og observationelle studie beskrev vi alle ALH-missioner i perioden fra 1. maj 2010 til 30. april 2011. ALH opererede i de lyse timer fra en base placeret centralt på Sjælland i Ringsted. Formålet med ALH var at visitere, behandle og transportere tidskritiske patienter til højtspecialiseret behandling, og den blev implementeret som et supplement til det eksisterende præhospitale beredskab. Bemandingen bestod af en anæstesiolog med præhospital erfaring og erfaring i traumemodtagelse, en paramediciner med specialtræning i navigation og radiokommunikation samt en pilot. Data vedrørende missioner, diagnoser og interventioner blev fortløbende samlet i en database. Derudover indsamlede vi oplysninger om indlæggelser og 30-dagesmortalitet.

RESULTATER

Der blev i alt registreret 574 missioner, som medførte 609 patientkontakter. Den laveste månedlige aktivitet var 22 missioner og den højeste 76. ALH kunne ikke flyve i 6% af operationstiden, oftest på grund af vejrlig. Størstedelen af patienterne (43,5%) havde traume, 26,1% af patienterne havde hjerteproblemer, og 13,8% af patienterne havde apopleksi. Lægen fungerede som koordinerende læge ved tre store ulykker. I løbet af de 12 måneder blev der i alt udført 53 endotrakeale intubationer, 13 intraossøse indgange og fire anlæggelser af pleuradræn. I alt var 83,2% af patienterne indlagt over 24 timer, og 15,4% blev indlagt på eller blev overflyttet til en intensivafdeling. Medianindlæggelsestiden var fire dage, og 30-dagesmortaliteten var 6,1%.

DISKUSSION

ALH blev anvendt omkring to gange pr. dag i de første 12 måneder, og de fleste patienter havde behov for højtspecialiseret behandling hurtigt, ligesom lægen udførte et betydeligt antal avancerede interventioner. Den største gruppe udgjordes af patienter med traume. Vi fandt, at 16,8% af patienterne blev udskrevet inden for 24 timer, hvilket kunne tyde på, at en del ikke nødvendigvis skulle have været transporteret med ALH. En sådan over-triage må formentlig accepteres, hvis risikoen for under-triage skal være lav. ALH var kun operativ i de lyse timer, og vejrforhold satte derudover en begrænsning for udnyttelsen i 6% af tiden.

KORRESPONDANCE: Monika Afzali, Anæstesi- og operationsklinikken, HovedOrtoCentret, Rigshospitalet, 2100 København Ø. E-mail: monika_afzali@hotmail.com

INTERESSEKONFLIKTER: .

DANISH MEDICAL JOURNAL: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(7):A4647.