Skip to main content

Almen Praksis ved Universiteterne (APU)

Klinikchef Jørgen Nexøe, klinikchef Jens Aage Stauning og klinikchef Birger Aaen-Larsen

31. okt. 2005
3 min.


I efteråret 1997 besluttede bestyrelsen for Praktiserende Lægers Organisation (P.L.O.) på foranledning af forskningsudvalget under Dansk selskab for almen medicin og professorerne i almen medicin ved de sundhedsvidenskabelige fakulteter at nedsætte et udvalg mhp. at beskrive realistiske modeller for etablering af Almen Praksis ved Universiteterne (APU). Efter et omfattende udvalgsarbejde med høring af repræsentanter fra Universiteterne, P.L.O, Sygesikringens Forhandlingsudvalg, de berørte sundhedsforvaltninger og praksisudvalg blev der etableret APU-klinikker i København den 1. februar 2005 og i Odense den 1. januar 2005. Klinikken i Århus forventes etableret i løbet af 2005. Læge Jens Aage Stauning , læge Birger Aaen-Larsen og læge Jørgen Nexøe er ansat som klinikchefer i hhv. København, Århus og Odense (Figur 1).

Drift af Almen Praksis ved Universiteterne

APU drives som delepraksis. Goodwill og ydernumre ejes af APU-Fonden, der kontrolleres af P.L.O. og Amtsrådsforeningen i fællesskab. Lægerne i APU ansættes af lokale anpartsselskaber, der mod forpagtningsafgift til APU-Fonden får rettigheder til ydernummer og indtjener ydelseshonorarer iht. sygesikringsoverenskomsten. Lægerne vil have fuldtidsarbejde ved en kombination af ansættelse i praksis og på et af de sundhedsvidenskabelige fakulteter eller på en af Forskningsenhederne for Almen Praksis. Ansættelse i APU vil være afhængig af kliniske kvalifikationer og optagelse som ph.d.-studerende eller videnskabelig ansættelse på adjunkt-, lektor-, seniorforsker- eller professorniveau. Aflønning fra praksis vil, som for øvrige praktiserende læger, afhænge af overskuddet fra klinikken. APU vil være underlagt samme vilkår mht. kontrol af ydelsesmønster og kvalitetssikring som øvrige almene praksis.

Integration af klinik og universitetsarbejde

Underviserne i almen medicin bør være speciallæger i almen medicin, der arbejder som alment praktiserende læger. Engagement i forskning, undervisning og klinisk arbejde inden for almen medicin kræver, som i andre specialer, daglig tilstedeværelse. Dette er ikke muligt med den nuværende organisering, hvor den akademiske og kliniske arbejdsplads er geografisk adskilt. Denne adskilte organisationsform bevirker, at hovedindtægt og engagement ofte ligger i den private praksis uden for universitetet, eller at engagementet ligger på universitetet, hvilket medfører lav klinisk aktivitet og manglende kontinuitet i patientkontakten. Med etablering af APU opnås integration af klinisk arbejde og universitetsarbejde.

Fortsat samarbejde om undervisning

Hidtil har undervisningen i almen medicin været afhængig af, at et stort antal praktiserende læger har været villige til at fungere som kliniske lærere for medicinstuderende i klinik-ophold i almen praksis og som eksterne kliniske lektorer. Oprettelsen af APU-klinikker ændrer ikke på dette forhold. I takt med det øgede studenterindtag må behovet for kliniske lærere og eksterne lektorer forudses at stige. Den fastere struktur forventes at medføre et kvalitetsløft og en øget kontinuitet i den almen-medicinske undervisning.

Konklusion

Som ledere af de tre APU-klinikker forventer vi at kunne bidrage aktivt til øget samarbejde mellem almen praksis og universiteterne. Vi forventer at kunne skabe gode arbejdspladser for forsknings- og undervisningsinteresserede praktiserende læger, samtidig med at vi medvirker til at manifestere dansk almen medicins placering som klinisk speciale, også i univer-sitetssammenhæng.



Korrespondance: Jørgen Nexøe, Lægerne JB Winsløws Vej, Almen Praksis ved Universitetet i Odense ApS, JB Winsløws Vej 9, DK-5000 Odense C. E-mail: jnexoe@health.sdu.dk

Interessekonflikter: Ingen angivet