Skip to main content

Ansøgning om individuelle tilskud til lægemidler

12. dec. 2005
3 min.

Læger kan til deres patienter ansøge om fire typer individuelle tilskud til lægemidler:

  • enkelttilskud

  • forhøjet tilskud

  • kronikertilskud

  • terminaltilskud

Osteoporosemidler

Der kan gives enkelttilskud til patienter i behandling med det nye bisfosfonat Bonviva efter samme kriterier som for øvrige bisfosfonater. Ansøgningsskemaet for midler mod osteoporose omfatter nu bisfosfonaterne Bonviva, Didronate, Fosamax og Optinate samt lægemidlerne Evista, Fosavance og Protelos - og lægemidler, der er synonyme med disse. En tilskudsbevilling til et af bisfosfonaterne gælder også for de øvrige bisfosfonater. Har patienten fået tilskud til bisfosfonater, og der ønskes tilskud til Evista, Fosavance eller Protelos, kan en sådan tilskudsbevilling oprettes ved telefonisk henvendelse til Lægemiddelstyrelsen, da de vejledende kriterier er fælles. Det samme gælder i den omvendte situation.

Gabapentin og Lyrica

Institut for Rationel Farmakoterapi bragte i sin publikation Rationel Farmakoterapi nr. 10, 2005 en artikel: Farmakoterapi ved neuropatiske smerter. Denne artikel er den nye kildehenvisning i skemaet til ansøgning om enkelttilskud til Gabapentin eller Lyrica og kan ses på: www.irf.dk/dk/publikationer/rationel_farmakoterapi

De vejledende kriterier for enkelttilskud til patienter i behandling med Gabapentin eller Lyrica er i øvrigt uændrede.

Afkrydsningsskemaer

For en række lægemidler har Lægemiddelstyrelsen udarbejdet særlige afkrydsningsskemaer, hvor de vejledende kriterier er integreret for at vejlede lægen. Disse lægemidler er:

Ebixa, Elidel, Ezetrol, Gabapentin og Lyrica, Lantus og Levemir, lipidsænkende lægemidler, midler mod osteoporose, midler mod Alzheimers demens, Plavix og Protopic.

Forhøjet tilskud

Med ændringen af sygesikringsloven den 1. april 2005 voksede egenbetalingen for de patienter, som ønsker at blive behandlet med de dyreste af ligeværdige (synonyme og substituerbare) lægemidler. At lægemidler er vurderet at være substituerbare, betyder, at det er dokumenteret, at disse lægemidler er ligeværdige, og at der for langt de fleste patienter ikke vil være behandlingsmæssig forskel mellem dem. Hvis det med overvejende sandsynlighed er godtgjort, at forskelle i bivirkninger og effekt hos en given patient kan skyldes forskelle i produkterne, kan lægen søge om forhøjet tilskud. Antallet af ansøgninger om forhøjet tilskud, som Lægemiddelstyrelsen modtager, er steget markant efter den 1. april 2005.

Behandling af ansøgninger om forhøjet tilskud beror i endnu højere grad end ansøgninger om enkelttilskud på en individuel vurdering, hvorfor det er vanskeligt at opstille egentlige kriterier herfor.

Til støtte for de ansøgende læger har Lægemiddelstyrelsen udarbejdet et nyt skema for ansøgning om forhøjet tilskud, hvori man bl.a. understreger betydningen af, at det i ansøgningen nævnes, hvilke af de billigere lægemidler patienten har været søgt behandlet med, varigheden af behandlingsforsøgene og resultatet af disse. Institut for Rationel Farmakoterapi bringer i starten af 2006 i sit månedsblad en artikel om forhøjet tilskud.

Hvor kan lægen få oplysninger om kriterier og skemaer?

De vejledende kriterier for enkelttilskud kan ses på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside (www.laegemiddelstyrelsen.dk) og i Lægeforeningens Medicinfortegnelse. Nye og reviderede kriterier offentliggøres i Ugeskrift for Læger.

Alle ansøgningsskemaer til enkelttilskud (herunder skemaer med integrerede kriterier), forhøjet tilskud, kronikertilskud og terminaltilskud bliver sendt til leverandørerne af edb-systemer til sundhedssektoren og kan endvidere hentes på Læger.dk (www.laeger.dk -> Lægefagligt -> Lægemidler -> Tilskud til lægemidler. For at se området »Lægemidler« skal man logge sig på Læger.dk). Skemaerne kan også rekvireres elektronisk, eventuelt på diskette, eller i papirudgave hos Lægemiddelstyrelsens Tilskudssektion på tlf. 44 88 95 95 eller via e-mail: dkma@dkma.dk

Det har længe været et ønske fra både Lægemiddelstyrelsen og mange læger og sygehuse, at ansøgninger om enkelttilskud kunne indsendes elektronisk. Et sådant system er under udvikling.