Skip to main content

Artikelpukkel

Anja Pinborg

Ugeskr Læger 2019;181:V70535

1. apr. 2019
3 min.

Om det skyldes gradvis tilvænning til Sundhedsplatformen i øst eller blot stigende interesse for forskning og artikelskrivning i hele landet, er antallet af forespørgsler og indsendte manuskripter til den videnskabelige redaktion i stigning. Men det betyder også, at vi pga. begrænset spalteplads desværre må afvise flere forespørgsler og artikler end tidligere. For at kunne bringe så mange manuskripter som muligt har vi derfor besluttet af fjerne litteraturlisten i den trykte udgave af artiklen i Ugeskrift for Læger og nøjes med at bringe litteraturlisten i onlineudgaven af artiklen på Ugeskriftet.dk. Vi vil også indføre et nyt afvisningsbrev på forespørgsler til kasuistikker og statusartikler, hvor vi i nogle tilfælde vil opfordre forfatterne til at genindsende deres forespørgsel igen efter 6-12 måneder, hvis det stadig har deres interesse at publicere i Ugeskriftet. De, som vil få denne type afvisning, vil være indsendere af forespørgsler, som vi finder af høj interesse for Ugeskriftets læsere, men som vi ikke umiddelbart har mulighed for at antage pga. mangel på spalteplads. De forfattere, som er mest aktive og indsender flere forespørgsler inden for kort tid, vil vi bede om at prioritere, så den mest relevante indsendes først, og de næste venter nogle måneder. Disse tiltag vil også medvirke til, at tiden fra onlinepublicering til trykt publicering, som lige nu ligger på 8-9 måneder, kan sættes væsentligt ned.

Specielt målrettet vores yngre læsere vil vi gøre opmærksom på vores artikelsamlinger under bjælken »Lær Mere« på Ugeskriftets hjemmeside under »Videnskab«. Her finder du artikelsamlinger fra Ugeskriftet, tips og tricks til artikelskrivning og publicering samt quizzer, hvor man kan teste sin viden i tilknytning til en række af Lægeforeningens kurser.

Det hænder, at en videnskabelig redaktør er medforfatter på en artikel indsendt til Ugeskriftet. Den gængse procedure er, at den givne redaktør holdes helt ude af den redaktionelle proces i forbindelse med håndteringen af manuskriptet, dvs. heller ikke involveres i den sidste antagelse af manuskriptet på vores redaktionsmøde og også holdes blindet for bedømmerne af artiklen. Redaktøren vil derfor ikke være til stede ved bedømmelsen af manus. Dette er nu tilføjet i vores retningslinjer om den redaktionelle håndtering af manuskripter.

Plagiering er ikke tilladt i videnskabelige artikler. Dette gælder også tekst, der er oversat direkte fra en anden artikel, f.eks. fra engelsk til dansk. Vi ser meget strengt på plagiering, og opdager vi, at en eller flere sektioner er en direkte oversættelse, bliver artiklen
afvist uden nogen mulighed for, at vi senere vil antage den.

Nu er tiden kommet, hvor alle randomiserede, kontrollerede undersøgelser, hvor man inkluderer patienter, fra 1. januar 2019 og frem, skal indeholde en
data-sharing-plan for undersøgelser, som er anmeldt til EUDRACHT eller clinicaltrials.gov. Vi har i vores manuskriptvejledning indsat en ny beskrivelse af de formalia, som skal være opfyldt i hht. dette. Herunder bl.a. at forfatterne skal skrive under på, at der forefindes en data-sharing-plan i protokolanmeldelsen. Du kan læse mere om data-sharing-regler på www. Icmje.com.

Vi vil i løbet af 2019 påbegynde en ny artikelserie med udgangspunkt i regionernes kliniske kvalitetsdatabasers (RKKP) rapporter. Vi vil årligt publicere 10-12 ensidesartikler, som primært vil være resumeer af de mest interessante resultater fra den pågældende RKKP-database. De vil få deres egen sektion med en lyseblå fane, da de ikke har været i review, men er gennemlæst af en af vores videnskabelige redaktører.

God læselyst i 2019

Korrespondance:
Anja Pinborg, Ugeskrift for Læger.
E-mail: anja.bisgaard.
pinborg@regionh.dk

Interessekonflikt: ingen. Forfatterens ICMJE-formular er tilgængelig sammen med lederen på Ugeskriftet.dk