Skip to main content

Begrænset kendskab til intravenøs lipidbehandling ved forgiftning med lokalanalgetika

Peter Jensen-Gadegaard, Martin Skjønnemand, Jens Damgaard-Jensen & Bo Gottschau Anæstesiologisk Afdeling, Gentofte Hospital

22. dec. 2010
2 min.

Introduktion

Betegnelsen lipid rescue anvendes internationalt for brug af lipidemulsion (LE) ved genoplivning. Et stigende antal kasuistikker og dyreforsøg tyder på, at LE (f.eks. Intralipid) kan bruges ved genoplivning af patienter med kardiovaskulært kollaps pga. overdosis af lokalanalgetika (LA) eller andre lipofile lægemidler. Denne tendens støttes af Association of Anaesthetists of Great Britain and Irelands nyeste kliniske retningslinjer for behandlingen af lokalanalgetikatoksicitet. Heri anbefales det, at LE er tilgængelig sammen med vejledning i brugen alle steder, hvor man administrerer potentielt kardiotoksiske doser af LA. Lignende nationale retningslinjer findes endnu ikke i Danmark. Formålet med undersøgelsen er at få et indtryk af lipid rescue -beredskabet i Danmark og herunder at vurdere sandsynligheden for, at man som LA-forgiftet i Danmark vil møde en anæstesibagvagt med kendskab til behandlingen og mulighed for »her og nu« at udføre behandlingen med støtte af en vejledning.

Materiale og metodeR

Vi anvendte et systematiseret og spørgeskemavejledt telefoninterview, der blev udført af samme interviewer i perioden juni-september 2009. Inklusionskriterierne var som følger: Alle danske hospitaler blev ringet op i vagttid, og omstillingen blev spurgt, om der var anæstesibagvagt i huset. Af de 38 hospitaler med vagthavende anæstesibagvagt var det muligt at gennemføre interview med 34, som således blev inkluderet i undersøgelsen. Forfatternes eget hospital blev ikke inkluderet.

Resultater

I alt 22 (65%) af bagvagterne havde kendskab til brug af LE ved lokalanalgetikatoksicitet. En (3%) havde kendskab til LE-behandling ved forgiftning med lipofile lægemidler ud over lokalanalgetika. Otte (24%) havde en instruks om behandling med LE ved forgiftning. Samme otte bagvagter vidste desuden, hvor LE var placeret på hospitalet. På ingen af afdelingerne uden instruks var der tale om et bevidst fravalg af behandlingen. Patienter med en LA-forgiftning, som potentielt kunne have gavn af LE, ville i 26 af 34 tilfælde (76%) ikke kunne få tilbudt behandlingen - enten fordi vagthavende ikke kendte til behandlingen, eller fordi enten instruks eller LE ikke kunne findes. Et enkelt tilfælde af lokalanalgetikatoksicitet havde været behandlet med LE.

Konklusion

Sandsynligheden for, at man som LA-forgiftet i Danmark vil møde en anæstesibagvagt med kendskab til behandlingen og mulighed for »her og nu« at udføre behandlingen med støtte af en vejledning, er 24%. Danmark er således på niveau med England i 2007, før man der indførte nationale kliniske retningslinjer. Udarbejdelse af danske nationale kliniske retningslinjer for lipid rescue kunne formentlig fremskynde implementeringen i Danmark. Hvis beredskabspakker indeholdende LE og en instruks blev placeret på relevante steder på hospitalet, ville dette lette behandlingen i den akutte situation.

Dette er et resume af en originalartikel publiceret på www.danmedbul.dk som Dan Med Bul 2011;58(1):A4226.