Skip to main content

Behandling af meningokoksygdom (sepsis/meningitis) i almen praksis og ved vagtlægetilkald

Michael von Magnus & Birgitte Bjerre

2. nov. 2005
1 min.

Foranlediget af flere konkrete sager vil Sundhedsstyrelsen hermed klargøre for den rekommanderede behandling af meningokoksygdom (sepsis/meningitis) i almen praksis/lægevagtsregi.

Ved mistanke om meningokoksygdom (fx høj feber ledsaget af petecchier):

  1. Tilkald af ambulance med henblik på akut indlæggelse med udrykning. Den indlæggende læge bør selv ledsage patienten med henblik på at sikre frie luftveje og behandle eventuelle kramper.

  2. I ventetid på ambulance: Omgående i.v. injektion af benzylpencillin. Såfremt dette ikke er muligt, fx ved chokeret patient eller meget lille, uroligt barn, gives dyb i.m. injektion af benzylpenicillin. Sundhedsstyrelsen er opmærksom på, at i.m. injektion af penicillin kan give anledning til bivirkninger (nekrose), men dette hensyn vil være sekundært i en situation, hvor umiddelbar indgift er påkrævet. Ved oplysninger om allergi over for penicillin gives injektion af et cefalosporin, fx ceftriaxon i.v. (eventuelt i.m.). Grundet risiko for krydsallergi (ca. 5%) imellem penicilliner og cefalosporiner, bør adrenalin forefindes injicérklart.

Transport til sygehus kan undtagelsesvis foretages i andet køretøj end ambulance, eksempelvis i pårørendes bil, men lægen bør også i disse tilfælde altid ledsage patienten.

Såfremt det af sygehistorien fremgår, at der er begrundet mistanke om meningokoksygdom, kan der ved patientens/de pårørendes telefoniske kontakt med lægevagtcentral alternativt anbefales akut direkte indlæggelse, uden forudgående lægevagtsbesøg.