Skip to main content

Behandling med TNF-hæmmere øger infektionsrisikoen for personer med inflammatorisk tarmsygdom

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

9. sep. 2015
2 min.

Inden for reumatologien har en række studier vist, at behandling med tumornekrosefaktor (TNF)-hæmmere øger infektionsrisikoen, men inden for det gastroenterologiske speciale har resultaterne været mere uklare. Formålet med dette danske registerstudie var at bidrage til afklaring og undersøge, om personer, som var diagnosticeret med inflammatorisk tarmsygdom (IBD) og i behandling med en TNF-hæmmer, havde en øget risiko for at pådrage sig infektioner sammenlignet med personer, som fik anden behandling.

For perioden 2002-2012 identificerede man i relevante registre 52.392 personer mellem 15 og 75 år, som var diagnosticeret med IBD. Af disse fik 4.300 (8%) behandling med en TNF-hæmmer. De endelige matchede og konfounderjusterede analyser omfattede 1.543 personer, som var i behandling med en TNF-hæmmer, samt et tilsvarende antal, som fik anden behandling mod deres IBD.

Det primære effektmål var forekomst af en indlæggelseskrævende infektion efter påbegyndelse af TNF-hæmmer-behandling. Inden for de første 90 dage var der 51 infektionstilfælde blandt dem, som var i behandling med en TNF-hæmmer (incidensrate 14/100 personår) og 33 blandt dem, som fik anden behandling (9/100 personår) (hazard ratio (HR): 1,63; 95% konfidens-interval (KI): 1,01-2,63). Med tiden faldt infektionsrisikoen, og efter det første år var HR reduceret til 1,27 (95% KI: 0,92-1,75). For en række specifikke infektionstyper fandt man HR’s, der var større end to, men kun for hud- og bløddelsinfektioner var der tale om et statistisk signifikant risikoestimat (HR 2,51; 95% KI: 1,23-5,12).

Overlæge Inge Nordgaard-Lassen, Gastroenheden, Hvidovre Hospital, kommenterer:

»Studiet er relevant og interessant, men propensity score matching reducerer alene forskel i kendte faktorer. Flere i TNF-hæmmer-gruppen fik prednisolon og azathioprin. Forskel i forekomst af infektioner (efter 90 dage og et år) er vanskelig at bruge pga. risiko for bias. Sværhedsgrad og risiko associeret med prednisolon eller azathioprin vises ikke. Antal patienter med sepsis var ens og ingen fik tb, mens 12% fik herpes. Studiets resultater er vigtig information til patienter og bestyrker vigtigheden af konsekvent screening før behandling med TNF-hæmmer«.

Interessekonflikter: ingen

Nyboe Andersen N,Pasternak B,Friis-Møller N et al. Associationbetween tumour necrosis factor-α inhibitors and risk of serious infections in people with inflammatory bowel disease: Nationwide Danish cohort study. BMJ 2015 Jun 5;350:h2809