Content area

|
|

Bevægende møder, en psykoterapeuts erindringer

Anmelder: Praktiserende psykiater Pia Glyngdal

E-mail: Pia.Glyngdal@dadlnet.dk

Interessekonflikter: ingen

Har man nydt at læse ”Sex løgn og psykoterapi”, ”Da Nietzsche græd” eller ”The Shopenhauer cure”, er det interessant at læse ”Bevægende møder”, hvor Yalom giver baggrunden for de populære bøger.

Også i denne bog ”leger” han ”psykoterapiens essens” ind i læseren ved at fortælle en historie. Bogens ramme er den 85-årig Yalom, der via oplevelser i nutiden mindes tidligere hændelser i sit liv (præsenteret i kronologisk rækkefølge). Undervejs giver han yngre udgaver af sig selv psykoterapi, og han causerer over erindringens natur og variation, dens intensitet og dens betydning for selvforståelsen. I denne bog er der – i forhold til hans andre bøger – mere fokus på mennesket og berømtheden Irvin Yalom og mindre på psykoterapeutisk praksis, og den engelske titel: ”Becoming myself” er noget mere betegnende end den danske.

Bogen er læseværdig også for ikkepsykiatere, da den også er en indsigtsfuld selvbiografi: fra den økonomisk trange opvækst i 30'ernes USA over antisemitiske forhold på lægestudiet i 50'erne til hans internationale succes med base på Stanford University. Sproget er medrivende, idet man også i den danske oversættelse kan finde det semantiske indhold understøttet af tekstens form med lidt naive formuleringer i barndommen, masser af faktuel information i adolescencen og elaborerede reflektioner som voksen og i seniet. Det psykoterapeutiske indhold er mere præget af hans kærlighed til eksistentiel psykoterapi end til den dynamiske skole, hvor hans indflydelse også har været betydelig.

Det er en hyggelig og underholdende bog, der kan anbefales bredt til historisk og psykoterapi-historisk interesserede læsere.

Forfatter: Irvin D. Yalom

Forlag: Hans Reitzels Forlag

Sider: 357

Pris: 375 kr.

Blad nummer: 

Right side

af Larry Højgaard Kristiansen | 03/12
6 kommentarer
af Tomas Christensen Kjær | 02/12
5 kommentarer
af Ulla Hørding | 30/11
2 kommentarer
af Hans Petter Hougen | 29/11
2 kommentarer
af Thorkil Poulsen | 29/11
1 Kommentar
af Erik Sloth | 22/11
1 Kommentar