Skip to main content

Biomarkørvejledt behandling af hjertesvigt forbedrer ikke prognosen

Hjertesvigtbehandling baseret på kliniske guidelines er lige så effektiv som behandling baseret på longitudinelle målinger af NT-proBNP.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

18. sep. 2017
2 min.

Natriuretiske peptider som brain natriuretic peptide (BNP) og N-terminal (NT-) BNP kan bidrage til diagnostik og prognosevurdering ved hjertesvigt. Det er imidlertid omdiskuteret, om behandling baseret på longitudinelle målinger af disse peptider har fordele sammenlignet med en dosistitrering af medicin til den optimale dosis, som tidligere er blevet fastlagt i randomiserede undersøgelser. Den sidste strategi indebærer i praksis, at man starter lavt og øger dosis, indtil måldosis er nået, eller indtil patienten oplever bivirkninger, som forhindrer yderligere dosisøgning. Ud fra fysiologiske betragtninger kan det tænkes, at dosisøgning baseret på målinger af natriuretiske peptider er bedre for den enkelte patient. En ny amerikansk undersøgelse omfattende næsten 900 patienter har sammenlignet den konventionelle dosistitrering med en dosistitrering baseret på longitudinelle NT-BNP-målinger. Undersøgelsen blev dimensioneret til at inkludere 1.100 patienter, men blev standset før tid på grund af manglende forskel imellem de to strategier bedømt på indlæggelse som følge af hjertesvigt eller død.

Professor, overlæge Kenneth Egstrup, Odense Universitetshospital Svendborg, kommenterer: ”Med dette studie er gentagne målinger af natriuretiske peptider lagt i graven som et redskab til optitrering og indstilling af den medicinske behandling af hjertesvigt. Det kommer ikke som en overraskelse, da det danske NorthStar-studie allerede i 2012 viste det samme. Årsagen til, at der ikke påvistes nogen forskel, var, at kontrolgruppen var lige så godt behandlet med samme fald i NT-proBNP, men med færre ændringer i medicinen og færre kontroller. Det modsvarer danske forhold, hvor vi har meget velorganiserede hjertesvigtklinikker, som sikrer, at patienterne får den behandling, som guidelines foreskriver. Data fra Dansk Hjertesvigtdatabase viser, at over 90% af patienterne indløser recept på betablokkere og angiotensinhæmmere et år efter, at de er sat i behandling. Vi må dog stadig spejde i horisonten efter et redskab til yderligere optimering af den kendte behandling”.

Felker MG, Anstrom KJ, Adams KF et al. Effect of natriuretic peptide-guided therapy on hospitalisation or cardiovascular mortality in high-risk patients with heart failure and reduced ejection fraction. JAMA 2017;318:713-20.

Interessekonflikter: ingen.