Skip to main content

Bredspektrede antibiotika øger risiko for graft versus host-sygdom og død

Højere risiko for graft versus host (GvH)-sygdom og død hos allogent stamcelletransplanterede behandlet med piperacillin/tazobactam for neutropen feber.

REDIGERET AF Thomas Benfield, tlb@dadlnet.dk

27. jun. 2016
2 min.

Højere risiko for graft versus host (GvH)-sygdom og død hos allogent stamcelletransplanterede behandlet med piperacillin/tazobactam for neutropen feber.

 

Alvorlige infektioner er hyppige efter allogen stamcelletransplantation, og bredspektrede antibiotika gives på vid indikation. Antibiotika eliminerer sygdomsfremkaldende bakterier, men ændrer værtens mikrobiom. Ved GvH-sygdom ses en ændring i mikrobiomet a la effekten ved antibiotikabehandling. Forskere ved et amerikansk transplantationscenter undersøgte, om behandling af neutropen feber med antibiotika var forbundet med forskellig femårsoverlevelse. Stamcelletransplantation var hovedsagelig for non-Hodgkin-lymfom og akut myeloid leukæmi. Det viste sig, at brug af piperacilllin/tazobactam sammenlignet med antibiotika med smallere spektrum var forbundet med en øget risiko for GvH-relateret død, svær GvH-sygdom og gastrointestinal GvH-sygdom. I parrede afføringsprøver viste det sig, at behandling med piperacillin/tazobactam gav større tab af godartede bakterier end behandling med smalspektrede antibiotika. For bedre at forstå mekanismen og en evt. kausalitet benyttede gruppen en eksperimentel murin model. Musene undergik allogen stamcelletransplantation efterfulgt af behandling med forskellige antibiotika. Smalspektrede antibiotika havde mere begrænset effekt på mikrobiomet end bredspektrede. De bredspektrede selekterede for Akkermansia muciniphila, som er en bakterie, der får sine kulhydrater ved at nedbryde mucus i tarmen. Undersøgelse af musenes colon viste udtynding af mucuslaget og en defekt epitelbarriere. Forfatterne foreslår, at anvendelsen af smalspektrede antibiotika – især de skånsomme over for anaerobe bakterier – kan bevare mikrobiomet og derved forhindre GvH-sygdom.

Professor Jens Lundgren, Infektionsmedicinsk Afdeling, Rigshospitalet, vurderer: ”Resultaterne er spændende og hypotesegenerende og skal reproduceres i andre kohorter og gerne som led i et randomiseret studie. Der er ekstensiv om end interindividuel forskellig påvirkning af mikrobiomet hos mange immundefekte patientgrupper, der er forbundet med risiko for en række sygdomme. Vi mangler en grundlæggende forståelse af, såvel hvad angår de faktorer, der påvirker tarmmikrobiomet, som de mekanismer, hvorved dette økosystem forårsager sygdom i sig selv eller indirekte ved påvirkning af f.eks. immunologiske mekanismer. En større forskningsindsats er pågående for at adressere disse spørgsmål.

 

Shono Y, Docampo MD, Peled JU et al. Increased GVHD-related mortality with broad-spectrum antibiotic use after allogeneic hematopoietic stem cell transplantation in human patients and mice. Sci Transl Med 2016;8:339ra71.

 

Interessekonflikter: JL modtager penge fra Danmarks grundforskningsfond mhp. at forklare i sygdomsintensitet blandt personer med immundefekt (grant no 126).