Skip to main content

Brug af faglige profiler ved ansættelse til hoveduddannelsesstillinger

Andreas Lundh1, 2, Karen Skjelsager3 & Kim Wildgaard3

12. aug. 2013
3 min.

INTRODUKTION

De syv lægelige roller blev introduceret, da man efter Speciallægekommissionens anbefaling indførte den nye speciallægeuddannelse i 2004. I forbindelse med ansættelse til hoveduddannelsesstillinger indførte man i 2008 de faglige profiler. Hvert speciale har udfærdiget en faglig profil, der beskriver specialet og angiver, hvilke kompetencer man vurderer som vigtige hos ansøgerne. Det er de tre regionale sekretariater for lægelig videreuddannelse, der koordinerer ansøgningsprocessen gennem regionale – og for nogle små specialer: nationale – ansættelsesudvalg.

Selv om de faglige profiler nu har været brugt til at vurdere ansøgere i mere end fire år, er der ikke foretaget nogen egentlig analyse af profilernes indhold. Vi undersøgte derfor de faglige profilers indhold for de 38 lægelige specialer i relation til hver af de syv roller.

MATERIALE OG METODER

I marts 2012 ekstraherede vi indholdet af de faglige profiler og brugen af bedømmelsesskemaer via hjemmesiden for Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse − Øst. I tilfælde af manglende information søgte vi også på hjemmesiderne for sekretariaterne i Nord og Syd samt kontaktede sekretariaterne pr. e-mail. For hvert speciale ekstraherede vi information om, hvordan hver af de syv roller var beskrevet i profilen, hvorledes rollerne var rangordnet efter vigtighed, om ansættelsesudvalget brugte et formaliseret bedømmelsesskema til at vurdere ansøgerne, og om profilen var blevet revideret. Indholdet for hver af de faglige profiler blev lagt på en hjemmeside.

RESULTATER

Alle syv roller var beskrevet i de faglige profiler for 24 af de 38 specialer (63%), mens fire specialer (11%) kun beskrev indholdet for nogle af rollerne. I alt 28 (74%) af de faglige profiler inkluderede rollerne medicinsk ekspert og akademiker, mens de øvrige roller optrådte i 24-26 af de faglige profiler (63-68%) (se histogrammet).

Ni specialers faglige profiler (24%) rangordnede klart de syv roller efter vigtighed. Medicinsk ekspert var altid rangeret som vigtigst (ni af ni), efterfulgt af akademiker (altid sammen med medicinsk ekspert) i syv af ni profiler. Syv specialer (18%) havde udarbejdet formaliserede bedømmelsesskemaer til brug for ansættelsesudvalgene. Der var stor variation i, hvad disse bedømmelsesskemaer var beregnet til at vurdere med hensyn til deres detaljeringsgrad, og hvorvidt de blev brugt i de enkelte regioner. Fire specialer (11%) havde revideret deres faglige profiler siden introduktionen i 2008, og disse fire specialer beskrev alle syv roller i deres profil.

KONKLUSION

Næsten to tredjedele af specialernes faglige profiler beskrev de syv roller. Men kun ni specialer beskrev, hvorledes rollerne var rangordnet, og kun syv specialer brugte formaliserede bedømmelsesskemaer. Idet kun fire profiler var revideret siden deres tilblivelse, kan specialerne hente inspiration til kommende revisioner blandt de andre specialers profiler via fagligeprofiler.dk.

KORRESPONDANCE: Andreas Lundh, Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet, 2100 København Ø. E-mail: al@cochrane.dk

INTERESSEKONFLIKTER:

Danish Medical Journal: Dette er et resume af en originalartikel publiceret på danmedj.dk som Dan Med J 2013;60(7):A4648.