Skip to main content

Cand.scient. Lone Banke Rasmussen:

2. nov. 2005
2 min.

The intake of iodine assessed by various methods and the relation with thyroid diseases in two cities in Denmark

Ph.d.-afhandlingen er udgået fra Fødevaredirektoratet. I en sammenlignende tværsnitsundersøgelse, Den Danske Jod og Stofskifteundersøgelse (DanThyr), blev 4.649 tilfældigt udvalgte forsøgspersoner i bestemte alders- og kønsgrupper med bopæl i København eller Aalborg undersøgt for jodindtagelse og thyroidealidelser. Jodindtagelsen blev bestemt ved hjælp af et fødevarefrekvensskema og ved at måle jodudskillelsen i spoturinprøver. Jodudskillelsen blev udtrykt både som koncentration og som estimeret 24-timers jodudskillelse.

Fødevarefrekvensskemaet blev valideret i subgrupper blandt deltagerne bl.a. over for jodindtagelsen, der var bestemt ved kostregistrering og jodudskillelsen i 24-timers urinprøver. Det blev konkluderet, at fødevarefrekvensskemaet kan bruges til at klassificere deltagerne i høj- eller lavjodindtagsgrupper, men niveauet ser ud til at blive overestimeret.

Både jodindtagelsen og jodudskillelsen var højere i København end i Aalborg, og jodindtagelsen var lavere end det anbefalede i begge byer, hvis jodindtagelsen fra kosttilskud ikke blev inkluderet. Mælk blev fundet at være langt den vigtigste jodkilde. Selv personer, som fulgte anbefalingen om at spise mindst 200 g fisk om ugen og drikke mindst en halv liter mælk om dagen, fik ikke den anbefalede mængde jod.

Sammenhængen mellem thyroideavolumen og S-thyroglobulin samt forskellige udtryk for jodindtagelsen blev undersøgt i multiple lineære regressionsmodeller. Jodindtagelsen fra kosten og estimeret 24-timers jodudskillelsen var tæt relateret til thyroideavolumen, hvorimod jod fra kosttilskud og jodkoncentrationen i urinen ikke var. S-thyroglobulin blev fundet at være en god markør for jodindtagelsen.

Forf.s adresse: Fødevaredirektoratet, Afdeling for Ernæring, Mørkhøj Bygade 19, 2860 Søborg. E-mail: lbr@fdir.dk

Forsvaret finder sted den 7. januar 2002, kl. 14.00, Laden 1, Fødevaredirektoratet, Mørkhøj Bygade 19, Søborg.

Bedømmere: Merete Osler, Kim Overvad og Birte Nygaard. Vejledere: Lars Ovesen og Marianne Schroll.