Skip to main content

Cerebral hemodynamics measured with MR

Jacob Rørbech Marstrand: Forf.s adresse: Nordre Fasanvej 46, 1. tv., 2000 Frederiksberg. E-mail: marstrand@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 20. februar 2003, kl 14.00, Haderup Auditoriet, Panum Instituttet, Blegdamsvej 3, 2200 København N. Bedømmere: Leif Østergaard, Lars Friberg og Marianne Juhler. Vejledere: Henrik B.W. Larsson, Sverre Rosenbaum og Ellen Garde.

2. nov. 2005
2 min.

Dette ph.d.-studie er udført i perioden fra 1. februar 1999 til 31. januar 2002 på MR-afdelingen, H:S Hvidovre Hospital.

Evnen til at opretholde en konstant blodforsyning i hjernen er forbundet med blodkarrenes evne til at ændre kardiameter, den såkaldte cerebrovaskulære reaktivitet (CVR). CVR kan måles som ændringen i blodgennemstrømningen ved indgift af acetazolamid (ACZ), der inducerer en generel cerebral kardilatation.

Med magnetisk resonans (MR)-billeddannelse kan blodgennemstrømningen såvel i store kar som i vævet måles. Ved samtidig at optage anatomiske billeder med høj opløsning og vævskontrast, kan hæmodynamikken i afgrænsede anatomisk definerede områder af hjernen undersøges med MR.

I vores undersøgelse af raske yngre kontrolpersoner målte vi en signifikant stigning i blodgennemstrømningen både i de store halskar samt i hjernens grå og hvide substans efter indgift af ACZ, og stigningen i vævsgennemblødningen var lineært relateret til stigningen i flowet i de store halsarterier.

Hyperintense områder i hvid substans (WMH) på T2-vægtede MR-billeder, er et øget fund med stigende alder. Disse WMH er ud over alder relateret til forekomsten af kardiovaskulære risikofaktorer. Patogenesen for WMH er ikke klarlagt, men meget tyder på at småkarsygdom spiller en afgørende rolle for dannelsen.

Vi undersøgte en gruppe normale 86-årige personer med en forventet aldersbetinget høj forekomst af WMH. I denne gruppe fandt vi nedsat perfusion og CVR lokalt i WMH i sammenligning med den omkringliggende normalt udseende hvide substans. Disse resultater understøtter hypotesen om at WMH er en vaskulært betinget forandring, der bør foranledige en forebyggende indsats rettet mod kardio-vaskulære risikofaktorer.